Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπόθεση Παπαγεωργίου: Πώς φτάσαμε στις δύο συλλήψεις-Έρχονται νέες τα επόμενα 24ωρα


Το προφίλ των συλληφθέντων, τα ραντεβού με τον «εγκέφαλο» και η μοιραία διαδρομή για την εξαφάνιση του πτώματος





Μεθαύριο Παρασκευή (12-5) αναμένεται να απολογηθούν στην 1η τακτική ανακρίτρια οι δύο άνδρες, 53 και 54 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν σε εκτέλεση σχετικών ενταλμάτων για την εμπλοκή τους στην αρπαγή και δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου.

Μάλιστα, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ακολουθήσουν ακόμη τέσσερις συλλήψεις εμπλεκομένων στη συγκλονιστική υπόθεση.

Υπόθεση Παπαγεωργίου: Ποιοι είναι οι δύο συλληφθέντες

Οι δύο άνδρες, που συνελήφθησαν στη Νέα Σμύρνη και στην Καλλιθέα, είναι ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας και ένας πρώην εργαζόμενος σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στα νότια προάστια, στους οποίους οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και της αρπαγής κατά συναυτουργία.


Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ανάκριση, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον «εγκέφαλο» της υπόθεσης ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Οι ίδιοι φέρονται να έκαναν ταξίδι με τη δικαιολογία ότι θα πουλούσαν κάρβουνα, ενώ σκοπός τους ήταν η μεταφορά και η εξαφάνιση του πτώματος του Μάριου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Βαρβάρας Θεοδωράκη, μητέρας του Μάριου Παπαγεωργίου, Νίκο Ρουσσόπουλο, οι δύο άνδρες, όπως φαίνεται από τη δικογραφία, συμμετείχαν σε πρώτη φάση στο ραντεβού του θανάτου που έστησε ο «εγκέφαλος» στον Μάριο στη Νέα Πέραμο τον Αύγουστο του 2012.

Ο 27χρονος Μάριος Παπαγεωργίου δολοφονήθηκε σε αυτό το ραντεβού στη Νέα Πέραμο και στη συνέχεια οι δράστες εξαφάνισαν τη σορό του, πράξη στην οποία φέρονται να εμπλέκονται και οι δύο συλληφθέντες.

Ο 53χρονος και ο 54χρονος φαίνεται ότι έβαλαν τη σορό του Μάριου σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και τη μετέφεραν αρκετά χιλιόμετρα μακριά στο Όρος Πατέρας, στην παλιά νατοϊκή βάση.

Οι δύο άνδρες δέκα ημέρες μετά φέρονται ότι με ένα βαν μετέφεραν τη σορό στην περιοχή της Φθιώτιδας, εκεί όπου την εξαφάνισαν.

Άρα ο ρόλος τους ήταν «κομβικός» και κατά τις απολογίες τους στον ανακριτή θα κληθούν να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα του και κυρίως στο πού και πώς εξαφανίστηκε το πτώμα του Μάριου.
Το χρονικό της υπόθεσης - Στόχος τα λύτρα

Στόχος του εγκέφαλου της συμμορίας που σχεδίασε την αρπαγή του Μάριου, ήταν να αρπάξει από τη μητέρα του 620.000 ευρώ.

Τα ίχνη του Μάριου Παπαγεωργίου εξαφανίστηκαν στις 9 Αυγούστου 2012. Ο 27χρονος είχε φύγει με το αυτοκίνητό του από το Διακοπτό Αχαΐας, όπου έκανε διακοπές με τη μητέρα του, με προορισμό το Αίγιο.

Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας η μητέρα του, Βαρβάρα Θεοδωράκη, δέχτηκε τηλεφώνημα από τους απαγωγείς, οι οποίοι της ζήτησαν λύτρα 620.000 ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Η μητέρα του Μάριου αρχικά δεν επικοινώνησε με την Αστυνομία αλλά στράφηκε στο κοντινό της περιβάλλον.

Τον Οκτώβριο του 2012, αφού η μητέρα του Μάριου είχε απευθυνθεί και στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε στο αυτοκίνητο του άτυχου 27χρονου μια μεγάλη κηλίδα αίματος, ενώ από τις εργαστηριακές εξετάσεις αποδείχθηκε πως ανήκε στον ίδιο. Το πτώμα του, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί.

Η εξαφάνιση του 27χρονου δηλώθηκε στην Αστυνομία στις 17 Αυγούστου. Όλο αυτό το διάστημα οι απαγωγείς διαβεβαίωναν τη μητέρα πως ο γιος της ζούσε και πως θα τον απελευθέρωναν μόνον εάν τους κατέβαλε τα χρήματα που είχαν ζητήσει ως λύτρα. Οι απαγωγείς επέμεναν ότι ο Μάριος είναι ζωντανός, η μητέρα του όμως δεν τους πίστευε πια. Υπέκυψε, όμως, στον εκβιασμό και έδωσε 350.000 ευρώ.

Στη συνέχεια η Αστυνομία επενέβη και συνέλαβε τους απαγωγείς. Τα αρχεία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Μάριου αποκάλυψαν ότι ο τελευταίος που μίλησε με τον 27χρονο ήταν ένας 78χρονος τότε φίλος της οικογένειας, ο ίδιος που μέρες νωρίτερα είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τη μητέρα να ενημερώσει την Αστυνομία.
Νέες έρευνες μετά το ΜΟΕ

Μετά από εκείνες τις συλλήψεις, ασκήθηκαν, αρχικά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις μόνο για αρπαγή, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, καθώς όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι ο Μάριος Γεωργίου είχε δολοφονηθεί.

Τον Ιούλιο του 2019 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, εκδικάζοντας σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση αρπαγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου, έκρινε ενόχους τέσσερις κατηγορούμενους

-Τον 78χρο φερόμενο ως εγκέφαλο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και σύσταση συμμορίας στον οποό επέβαλε ισόβια και 20 έτη κάθειρξης

-Σε άλλους δύο κατηγορούμενους το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλε φυλάκιση 2 ετών με αναστολή στον ένα και φυλάκιση 3 ετών στον δεύτερο εξαγοράσιμη προς 5 εθυρώ την ημέρα

-Στον τέταρτο κατηγορούμενο, ο οποίος έκανε τα απειλητικά τηλεφωνήματα στη μητέρα του Μάριου Παπαγεωργίου, που κρίθηκε ένοχος για απόπειρα εκβίασης το ΜΟΕ αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου και του επέβαλε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή. .

Παράλληλα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας να σταλούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Και αυτό γιατί από την ακροαματική διαδικασία είχαν προκύψεις ενδείξεις για συμμετοχή στα εγκλήματα της αρπαγής και της ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου οι εισαγγελικές αρχές θα έπρεπε να διερευνήσουν αν η σύζυγος και τα παιδιά του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης καθώς και άλλα πέντε πρόσωπα που εμπλέκονται στην αρπαγή και στη δολοφονία του Μάριου.

Επιπλέον οι εισαγγελικές αρχές θα έπρεπε να διερευνήσουν αν ο 78χρονος βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση εμπλέκεται σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Νέος κύκλος ανακρίσεων

Με βάση, λοιπόν, την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να διερευνηθεί αν διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία από κοινού και της αρπαγής κατά συναυτουργία, μπήκαν:

-Η σύζυγος του 78χρονου κατηγορούμενου, ως άμεση εκτελεστής των εντολών του, η οποία πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών τη για συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και αρπαγή του Μάριου Παπαγεωργίου

-Ο γιος του 78χρονου κατηγορούμενου, αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας, ο οποίος γνώριζε που ήταν το αυτοκίνητο του Μάριου μετά την δολοφονία του και διέδωσε πληροφορίες για την τύχη του

-Ο δεύτερος γιος του 78χρονου κατηγορούμενου επίσης αστυνομικός ο οποίος ενώ γνώριζε ότι είχε τελεστεί το έγκλημα της απαγωγής δεν το γνωστοποίησε στην υπηρεσία του με αποτέλεσμα να δρα ανενόχλητη η εγκληματική ομάδα με μέλη την οικογένειά του.

-Δύο ακόμη άτομα τα οποία είναι αυτά που ο 78χρονος ανέθεσε να εξαφανίσουν το πτώμα του Μάριου Παπαγεωργίου. Είχαν κοινή ενοχή και κοινό συμφέρον να εξαφανίσουν τα ίχνη του Μάριου. (σ.σ. πρόκειται για τους δύο άνδρες που ήδη συνελλήφθησαν σε Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα).

-Τρια άτομα που παρείχαν κάλυψη στην εγκληματική ομάδα και ιδίως στον αρχηγό της, εφοδιαζοντας την ομάδα με αυτοκίνητα που είχαν καταχωρηθεί ως τελούντα υπό απόσυρση και τους είχαν εφοδιάσει με πλαστά έγγραφα

-Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που οι παραπάνω ήταν υπάλληλοί του. Είχε στενες φιλικες σχεσεις με τον 790χρονο και γνώριζε ότι εφοδίαζαν οι υπάλληλοί του τον 78χρονο.

Τελικά, ο νέος κύκλος των ερευνών άνοιξε στα τέλη του 2020. Τότε ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε οκτώ πρόσωπα για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και σε αρπαγή.

Η 1η τακτική ανακρίτρια ανέλαβε την υπόθεση το Νοέμβριο του 2022. Αφού έλαβε καταθέσεις από μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και από τη μητέρα του Μάριου Παπαγεωργίου, Βαρβάρα Θεοδωράκη, προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης δύο εκ των οποίων εκτελέστηκαν ήδη από τις αστυνομικές Αρχές.

Για την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε και σε επίσημη ανακοίνωση:

«Αναφορικά με την υπόθεση αρπαγής 26χρονου ημεδαπού τον Αύγουστο του 2012, συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 8-5-2023, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο ημεδαποί, ηλικίας 53 και 54 ετών, δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και αρπαγή κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, πρωινές ώρες σήμερα (9-5-2023), στον κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον αρμόδιο Ανακριτή».


Πηγή: www.vradini.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια