Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκλογές 2023: Τρεις λόγοι που οδήγησαν στη σαρωτική νίκη της ΝΔ





Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκαν στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας την ευρεία νίκη στις εκλογές που έως τις 9:30 το βράδυ ξεπερνούσε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.



Κομματικές πηγές μιλούσαν στην «Κ» για δικαίωση της προσπάθειας που έγινε επί 4 χρόνια, αλλά και του τρόπου που ξετυλίχθηκε η προεκλογική εκστρατεία.

Η πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος «δείχνει» πως η ιστορική νίκη της ΝΔ εδράζεται σε τρία βασικά σημεία, που είναι συνάρτηση τόσο της δικής της τακτικής, όσο και της αδυναμίας του αντιπάλου του:

1) Σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε κατά κύριο λόγο για το μέλλον, θέτοντας ως προτεραιότητα το θετικό αφήγημα σε σχέση με τον αντίπαλο του, που επένδυσε σε πιο γκρίζα καμπάνια. Αποτέλεσμα ήταν να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι σε όλη την προεκλογική περίοδο, εκπέμποντας ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.



2) Ο δεύτερος λόγος, που είναι σε άμεση συνάρτηση με τον πρώτο, είναι πως σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της ήταν απόλυτα πειθαρχημένα και εξέπεμψαν κοινό μήνυμα χωρίς να γίνει σοβαρό λάθος.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνέβη το ίδιο με κορυφαίο λάθος της τελευταίας στιγμής του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ουσιαστικά προεκλογικά παρατάχθηκε ένας «γαλάζιος στρατός» απόλυτα συντεταγμένος ακολουθώντας την ίδια γραμμή. κάτι που εξέλαβαν οι πολίτες, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που «θόλωσε» το μήνυμα του ακόμα και στο μείζον ζήτημα του τι κυβέρνηση θέλει.

3) Ο τρίτος λόγος που αναμφίβολα συνετέλεσε στην εκκωφαντική επικράτηση της ΝΔ ήταν πως το κυβερνών κόμμα συγκράτησε στο ακέραιο το εκλογικό σώμα που την ψήφισε το 2019, με «γαλάζιες» πηγές» να λένε πως «δεν απογοητεύτηκαν» από όσα έπραξε ο πρωθυπουργός. Συνεπώς, όπως σημειώνουν κομματικές πηγές «η συνέπεια λόγων και έργων, σε δυσμενείς μάλιστα συνθήκες, λόγω των παγκόσμιων κρίσεων» σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράσει πειστική πρόταση, έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Πηγή: www.kathimerini.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια