Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εξερράγη λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του ο Starship του Έλον Μασκ


Απίστευτη ανατροπή με την εκτόξευση του Starship που ενώ εκτοξεύτηκε λίγο μετά τις 16:30 ώρα Ελλάδας από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Μπόκα Τσίκα του Τέξας, λιγότερο από τρία λεπτά αργότερα, απέτυχε να αποσυνδεθεί από τον πύραυλο Super Heavy και έλαβε εντολή να αυτοκαταστραφεί, τερματίζοντας πρόωρα μια υποτροχιακή πτήση που θα διαρκούσε 90 λεπτά.

Τα συντρίμμια του σκάφους κατέπεσαν μαζί με τον πύραυλο στον Ατλαντικό. Η προηγούμενη απόπειρα εκτόξευσης του Starship έγινε την Δευτέρα του Πάσχα (18/4), ωστόσο αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός τεχνικού προβλήματος. Η εταιρεία και ο Έλον Μασκ δήλωσαν ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκ νέου προσπάθεια εκτόξευσης εντός 48 ώρων, η οποία τελικά έγινε σήμερα στη Μπόκα Τσίκα στο Τέξας.

Και ενώ αρχικά ήταν εντυπωσιακή εικόνα, ο τεράστιος πύραυλος να κατευθύνεται προς τον ουρανό και τους 33 κινητήρες του να βγάζουν πυκνούς καπνούς, καθώς ωθούσαν αργά προς τα πάνω το Starship, ωστόσο λίγο αργότερα τμήμα του πυραύλου εξερράγη.

Τι ανέφερε η SpaceX

Το Starship του Έλον Μασκ, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ένα όχημα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τα διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων - δεν τα κατάφερε τελικά.


«Σαν να μην ήταν αρκετά συναρπαστική η δοκιμαστική πτήση, το Starship παρουσίασε μια γρήγορη απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό», έγραψε η SpaceX στο Twitter. Επίσης, τονίζει ότι «με μια δοκιμή όπως αυτή, η επιτυχία έρχεται από αυτά που μαθαίνουμε, και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship, καθώς η SpaceX επιδιώκει να κάνει τη ζωή πολυπλανητική».

Το σχέδιο της εκτόξευσης

Ο πύραυλος έχει ύψος σχεδόν 120 μέτρα και έχει σχεδιαστεί για να έχει σχεδόν διπλάσια ώθηση από οποιονδήποτε πύραυλο που έχει φτιαχτεί ποτέ. Στόχος ήταν να σταλεί το ανώτερο μέρος του οχήματος προς τα ανατολικά, για να ολοκληρώσει σχεδόν έναν κύκλο γύρω από τον πλανήτη.


Ο Έλον Μασκ ελπίζει να ανατρέψει εντελώς την επιχείρηση πυραύλων με το Starship. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως και γρήγορα επαναχρησιμοποιήσιμος. Ο ιδιοκτήτης του twitter οραματίζεται να «πετάει» ανθρώπους και δορυφόρους σε τροχιά πολλές φορές την ημέρα, με τον ίδιο τρόπο που ένα αεροσκάφος μπορεί να διασχίσει τον Ατλαντικό. Μάλιστα, πιστεύει ότι το όχημα θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή διαπλανητικών ταξιδιών για τους απλούς ανθρώπους.

Το πάνω τμήμα του Starship έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε μικρά άλματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε προσπάθεια εκτόξευσης ολόκληρου του πυραύλου. Αυτός ο εκτοξευτήρας-μαμούθ, που ονομάζεται Super Heavy, εκτοξεύτηκε ενώ ήταν στερεωμένος στη βάση εκτόξευσης τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι κινητήρες σε εκείνη την περίπτωση είχαν μειωθεί στο 50% της ικανότητάς τους.

Πηγή: cnn.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια