Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κακοκαιρία ILINA: Έως 10 βαθμούς θα πέσει η θερμοκρασία μέχρι την Τετάρτη – Έντονη κεραυνική δραστηριότητα – Οδηγίες από ΓΓΠΠ

Χαλάει από την Δευτέρα ο καιρός καθώς αναμένεται να μας επηρεάσει το νέο σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «ILINA», κύρια χαρακτηριστικά του οποίου θα είναι η ένταση, η διάρκεια, η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και οι μεγάλες ποσότητες νερού που θα πέσουν σε ορισμένες περιοχές, αναφέρει η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Ερμιόνη Κατιρτζόγλου.

Σε όλη τη χώρα θα βρέχει, ωστόσο τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται το πρωί στην Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου, μέχρι το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πιερία, και το βράδυ στην Ανατολική Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία.Βροχές θα έχουμε και στην Αττική με κατά τόπους καταιγίδες.

Την Τρίτη, πιο ισχυρές βροχές θα έχουμε και πάλι στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Δυτική Κρήτη, ενώ όλη την ημέρα περιμένουμε βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί 5-7 μποφόρ – τοπικά 8 – από τη Δευτέρα το βράδυ ως την Τρίτη το πρωί, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει 7-10 βαθμούς.

Την Τετάρτη η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 14-15 βαθμούς σε όλη τη χώρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες στις οποίες συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Πηγή: www.ertnews.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια