Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ομογενείς hi tech απατεώνες έκλεβαν ψηφιακά πορτοφόλια και αγόραζαν... πανάκριβα κινητά



Πλήρωναν με τη μέθοδο της ανέπαφης συναλλαγής.



Οι "hi-tech" ομογενείς απατεώνες, ξεγελούσαν τα θύματα τους παριστάνοντας τους λογιστές, τους υπαλλήλους σε δημόσιες υπηρεσίες και τους υποψήφιους αγοραστές. Αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς e-banking των θυμάτων τους.



Ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές κάρτες στα ψηφιακά πορτοφόλια των κινητών τους τηλεφώνων και στη συνέχεια αγόραζαν... ανέπαφα χωρίς να αφήνουν ίχνη ακριβά κινητά τηλέφωνα.


Την ευρηματική ηλεκτρονική απάτη, "ξεσκέπασε" η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από καταγγελία κατοίκου της Καβάλας που είχε πέσει θύμα της σπείρας και είδε την κάρτα του να πραγματοποιεί αγορές στην... Αττική. Οι αρχές συνέλαβαν την Παρασκευή συνολικά 6 άτομα, που "ενορχήστρωναν" την παράνομη δραστηριότητα από το Μενίδι.


Οι απατεώνες με το... e-wallet

"Αθόρυβα" και χωρίς ίχνη, τα μέλη της σπείρας πραγματοποιούσαν αγορές μέσω ψηφιακών πορτοφολιών, αφού πρώτα υπέκλεπταν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής των θυμάτων τους. Με την ενεργοποίηση του e-wallet, εξασφάλιζαν γρήγορες, ανέπαφες συναλλαγές χωρίς έλεγχο. Όπως σημειώνουν στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι η πρώτη φορά που συναντούν αυτή τη μεθοδολογία από διαδικτυακούς απατεώνες στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον 14 πολίτες από διαφορετικές περιοχές είχαν πέσει θύματα των επιτήδειων από την αρχή του χρόνου.

Εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι 6 συλληφθέντες μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους είχαν επιδοθεί στη συγκεκριμένη απάτη εδώ και αρκετό καιρό.
Πωλούσαν iPhone σε... τιμή ευκαιρίας

iPhone και άλλα ακριβά κινητά τηλέφωνα με μεγάλη ζήτηση μεταπωλούσαν οι απατεώνες σε τιμή ευκαιρίας προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το παράνομο κέρδος τους. Η λεία τους από τις αρχές του 2023, ξεπερνά τις 60.000 ευρώ. Τα μέλη της σπείρας αγόραζαν τα κινητά και άλλες ακριβές συσκευές από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών με ανέπαφες συναλλαγές, χρησιμοποιώντας τις κάρτες εξαπατημένων πολιτών.


Για να τους υποκλέψουν τα στοιχεία, παρίσταναν τους λογιστές, τους υπαλλήλους σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές που απαντούσαν σε αγγελίες. Το πρόσχημα άλλοτε ήταν η εξόφληση κάποιου χρέους, άλλοτε κάποιο επίδομα και ορισμένες φορές η αποστολή προκαταβολής για αγορά.

Τα θύματα έπεφταν στην παγίδα είτε απαντώντας σε κάποιο sms που έστελναν οι απατεώνες, είτε ανοίγοντας κάποιο link ηλεκτρονικού "ψαρέματος", τα οποία οδηγούσαν σε ιστοσελίδα που προσομοιάζει με επίσημη σελίδα τράπεζας.
Πηγή: www.thetoc.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια