Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες: Οι τράπεζες "παγώνουν" για έναν χρόνο τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια



Οι τράπεζες έχουν ήδη ενημερώσει για τις προθέσεις τους τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.




Σχέδιο παγώματος επιβολής πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ώστε να προστατευθούν περίπου 70.000 δανειολήπτες από τις επικείμενες νέες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν καταρτίσει οι τράπεζες, ενώ έχουν ήδη ενημερώσει για τις προθέσεις τους τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα (3/4).



Το πλαφόν θα αφορά στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα οποία έχουν χορηγηθεί προκειμένου να αποκτηθούν κατοικίες. Δηλαδή, θα εξαιρούνται, τα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και αυτά που δόθηκαν με προσημείωση ακινήτων, αλλά για επαγγελματικούς σκοπούς.





Θα καλύπτονται τόσο τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας όσο και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το Euribor. Eπίσης το μέτρο θα αφορά και σε αυτούς που έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο.


Αξίζει να τονιστεί πως το μέτρο του πλαφόν αφορά τα δάνεια που είναι ενήμερα.


Το πλαφόν θα παραμείνει σε ισχύ για ένα έτος ενώ σε περίπτωση που υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων (κάτι πάντως που δεν θεωρείται πιθανό μέσα στο επόμενο 12μηνο) το όφελος θα περνάει κανονικά στη δόση του δανειολήπτη.

Αυτό που είναι δεδομένο πάντως είναι ότι για τους δανειολήπτες που θα καλυφθούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πρόσθετες επιβαρύνσεις από τς επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, που αναμένεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα υπάρξουν.

Την Δευτέρα ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση η διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων, που επίσης υλοποιούν οι τράπεζες. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει ότι: Το 50% της επιβάρυνσης από την αύξηση των επιτοκίων που ήδη έχουν γίνει θα επιστρέφεται στον δανειολήπτη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα επιδότησης θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το πλαφόν κάτι που σημαίνει ότι όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν και να λαμβάνουν την επιδότηση, κάνοντας αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και να απολαμβάνουν της προστασίας του πλαφόν.
Πηγή: www.thetoc.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια