Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΑΣΟΕΕ: Κανένας αξιωματικός δεν έδωσε εντολή να κλείσει η Πατησίων - Τι οδήγησε στους ανεξέλεγκτους πυροβολισμούς



Κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν ένας αρχιφύλακας οδηγός αστυνομικού περιπολικού παρακούει τις εντολές του επιχειρησιακού κέντρου και "κάνει του κεφαλιού του"...

Η ατολμία αστυνομικών ενεργειών για την αποτροπή και αντιμετώπιση επιθέσεων κουκουλοφόρων με "έδρα" το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η διστακτικότητα πραγματοποίησης αστυνομικής επιχείρησης στο πανεπιστημιακό ίδρυμα παρά την τέλεση αξιόποινων πράξεων, η "απόσυρση" της ομάδας ΔΡΑΣΗ από το πεδίο ενεργειών, η "εξαφάνιση" της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αποτελούν μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν στο επικίνδυνο και σοβαρό περιστατικό των ανεξέλεγκτων πυροβολισμών του αστυνομικού έξω από την ΑΣΟΕΕ.

Τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται ή δεν υλοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, υπό τον φόβο περιστατικών με ακαθόριστες συνέπειες, που θα μπορούσαν να αλλάξουν επιβαρυντικά την πολιτική ατζέντα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Την ίδια ώρα κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν ένας αρχιφύλακας οδηγός αστυνομικού περιπολικού παρακούει τις εντολές του επιχειρησιακού κέντρου και "κάνει του κεφαλιού του" νομίζοντας ότι θα περνούσε με ασφάλεια από το… αντίθετο ρεύμα.

Από την άλλη κανένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε δώσει εντολή να κλείσουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της οδού Πατησίων την ώρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια, υπό τον γνώμονα της "εύρυθμης λειτουργίας της πόλης", κάτι όμως που θα απέτρεπε την διέλευση του περιπολικού, όπως και άλλων οχημάτων, μειώνοντας τις πιθανότητες επικίνδυνων καταστάσεων.
Διαβάστε Επίσης
ΑΣΟΕΕ: Κανένας αξιωματικός δεν έδωσε εντολή να κλείσει η Πατησίων - Τι οδήγησε στους ανεξέλεγκτους πυροβολισμούς
Τι συνέβη στην Πατησίων με τον αστυνομικό που πυροβόλησε - Αγνόησαν τις 15 προειδοποιήσεις του Κέντρου

Σημειώνεται ότι χθες δεύτερη μέρα έντασης έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έκλεισαν και τα… δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, σε κανέναν εσωτερικό κανονισμό, δεν αναφέρεται ότι τα μέλη πληρώματος περιπολικού εγκαταλείπει το ένα το άλλο, σε περίπτωση κινδύνου. Στο συγκεκριμένο περιστατικό και το "ταίρι" αλλά και ο επόπτης της βάρδιας που ήταν στο αστυνομικό όχημα, τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας τον συνάδελφό τους έρμαιο στις όποιες διαθέσεις των επιτιθέμενων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι, υποστήριξε πως η αστυνομία είχε ετοιμάσει επιχείρηση με την επέμβαση διμοιριών των ΜΑΤ με τη συνδρομή οχήματος της Πυροσβεστικής ώστε να αντιμετωπιστεί η φωτιά στους κάδους καθώς και να αποκατασταθεί η τάξη.

Να σημειωθεί ότι η ένταση ξεκίνησε στις 12:10, και η διέλευση του επίμαχου περιπολικού καταγράφεται στις 12:30. Αυτό το 20λεπτο οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν "παρατηρητές" του… μπες-βγες των κουκουλοφόρων στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως "το περιπολικό δεν πειθάρχησε στην εντολή του κέντρου επιχειρήσεων και εδώ υπάρχει πρόβλημα" και πρόσθεσε ότι τα περιπολικά σε ανάλογα περιστατικά είναι πιο "ευάλωτα" και για το λόγο αυτό δόθηκε η εντολή να μην πλησιάσουν. Όπως είπε, η ΕΛ.ΑΣ έχει διατάξει πειθαρχική έρευνα, για την απείθεια του αστυνομικού που είχε ως αποτέλεσμα το περιπολικό να γίνει στόχος αναρχικών και ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει για εκφοβισμό το όπλο του.

Πηγή: www.thetoc.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια