Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δικαίωση για έγκυο πρόσφυγα από τη Σάμο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) επιδίκασε αποζημίωση 5.000 ευρώ σε έγκυο πρόσφυγα, η οποία αναγκάστηκε να ζήσει σε απάνθρωπες συνθήκες σε καταυλισμό προσφύγων στη Σάμο. «Η γυναίκα από τη Γκάνα ήταν 6 μηνών έγκυος όταν έφτασε στην Ελλάδα με τον σύζυγό της τον Αύγουστο του 2019», αναφέρει η tagesschau. «Το στρατόπεδο στο νησί της Σάμου ήταν υπερπλήρες και γι’ αυτό το ζευγάρι μεταφέρθηκε στη λεγόμενη "ζούγκλα", έναν λασπωμένο λόφο έξω από το στρατόπεδο. Οι συνθήκες διαβίωσης εκεί ήταν πολύ δύσκολες, χωρίς να υπάρχει καν αποχετευτικό σύστημα και […] εύκολη πρόσβαση σε νερό, φαγητό ή γιατρό. Επίσης, στο στρατόπεδο γίνονταν συχνά φασαρίες, ενώ είχε ξεσπάσει ακόμη και πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή, ως πρόσφυγες, η έγκυος γυναίκα και ο σύζυγός της απαγορευόταν να εγκαταλείψουν το νησί.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, οι έγκυες δεν πρέπει να τυγχάνουν τέτοιας μεταχείρισης. Η Ελλάδα είχε παραδεχτεί ότι ο καταυλισμός στη Σάμο ήταν απελπιστικά υπερπλήρης, με 35 τουαλέτες για περισσότερους από 4.000 κατοίκους. Ωστόσο, η κυβέρνηση επεσήμανε ότι η γυναίκα είχε λάβει αρκετή τροφή και είχε επίσης πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Η απάντηση των δικαστών, πάντως, ήταν σύντομη και ουσιαστική: […] Πρόκειται για σαφή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με την οποία κανείς δεν επιτρέπεται να τυγχάνει απάνθρωπης μεταχείρισης».

Το γερμανικό μέσο αναφέρει τέλος πως «τον Νοέμβριο του 2019, το παιδί γεννήθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, και στη συνέχεια η γυναίκα έλαβε άδεια να φύγει από το νησί της Σάμου. Η μικρή Ματίλντα, που πήρε το όνομά της από μια βοηθό στη Σάμο, είναι τώρα τριών ετών. Όμως, αυτή δεν είναι η τελευταία σχετική υπόθεση. Οι εθελοντές δικηγόροι από το Βερολίνο που ανέλαβαν την υπεράσπιση της γυναίκας, έχουν προβεί σε καταγγελίες ενώπιον του ΕΔΔΑ και για λογαριασμό τριών άλλων γυναικών που ήταν επίσης έγκυες στη Σάμο εκείνη την περίοδο.

Πηγή: Deutsche Welle


Πηγή: zougla.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια