Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς βελάζουν τα αρνιά στα ρουμάνικα;


Μαζικές εισαγωγές αρνιών από τη Ρουμανία και παράνομη ελληνοποίησή τους για μια ακόμη χρονιά



Για μια ακόμη χρονιά οι ελληνοποιήσεις αρνιών από τη Ρουμανία έγιναν πολιορκητικός κριός σε βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων. Από την πώληση ενός αρνιού βάρους (σε κρέας) 10 κιλών οι κτηνοτρόφοι θα χάσουν 41,85 ευρώ (πέρυσι είχαν χάσει 16,95 ευρώ)! Οι κτηνοτρόφοι από την Νάξο θα χάσουν περισσότερα.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενόψει του Πάσχα των καθολικών, σφάχτηκαν στα σφαγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας δεκάδες χιλιάδες αρνιά από τη Ρουμανία και εξήχθησαν στην Ιταλία ως ελληνικά. Σφάχτηκαν και ελληνικά αρνιά και κατσίκια και εξήχθησαν στην Ιταλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «στραγγίσουν» από ελληνικά αρνιά περιοχές με σημαντική κτηνοτροφία.

Το βάρος των αρνιών που εξήχθησαν στην Ιταλία, ελληνικών και ρουμάνικων, ήταν στα οχτώ κιλά και η τιμή του κρέατος ήταν 7,5 ευρώ το κιλό στα αρνιά και 7 ευρώ στα κατσίκια.

Την εβδομάδα που διανύουμε συνεχίστηκε η εισαγωγή αρνιών από τη Ρουμανία και η ελληνοποίησή τους. Η τιμή του ελληνικού αρνιού κυμαίνεται από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό. Στη Νάξο η τιμή του αρνιού κυμαίνεται στα 6-6,5 ευρώ το κιλό και οι χοντρέμποροι ασκούν πιέσεις για χαμηλότερες τιμές, εκβιάζοντας με ακυρώσεις παραγγελιών.

Οπως αντιλαμβάνεστε, οι κτηνοτρόφοι, φτωχοί και πλούσιοι, βρίσκονται σε απόγνωση. Το αποτέλεσμα θα είναι να συνεχιστεί η συρρίκνωση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, μέσω της σφαγής του ζωικού κεφαλαίου .

Για να έχουμε μια εικόνα: ένα αρνί, για να βγάλει 10 κιλά κρέας σε 45 μέρες, θα καταναλώσει 65 κιλά γάλα (με τιμή 1,65 ευρώ το κιλό) και 11 κιλά ζωοτροφές (με τιμή 0,55-0,60 ευρώ το κιλό). Ετσι, χωρίς να υπολογίσουμε την αμοιβή των κτηνοτρόφων για τη σκληρή δουλειά τους, η δαπάνη για τις 45 ημέρες ανέρχεται σε 113,3 – 113,85 ευρώ. Από τα 10 κιλά κρέας ο κτηνοτρόφος θα εισπράξει 75-80 ευρώ. Αν ο κτηνοτρόφος δεν εκθρέψει το αρνί αλλά το πουλήσει, θα εισπράξει 8 ευρώ το κιλό, άρα θα πάρει 67 – 72 ευρώ.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, λοιπόν, όταν θα πουλήσει αρνί βάρους 10 κιλών, ο κτηνοτρόφος θα εισπράξει 72 ευρώ και θα χάσει 41,85 ευρώ. Πέρυσι είχε χάσει 16,95 ευρώ. Οι Ναξιώτες θα χάσουν περισσότερα, καθώς οι καπιταλιστές χοντρέμποροι τους δίνουν από 6 μέχρι 6,5 ευρώ το κιλό και εκβιάζουν για χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, το σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» πούλαγε χθες το ολόκληρο αρνί 10,99 ευρώ το κιλό και όχι 9,90. Οπως γράψαμε, τα σούπερ μάρκετ, που χρησιμοποιούν το αρνί για «κράχτη», δε θα καλύψουν τις ανάγκες αυτών που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ολόκληρο και έτσι πολλοί θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα κρεοπωλεία και να το πληρώσουν 14 ευρώ το κιλό.

Ο σαλταδόρος υπουργός το μόνο που καταφέρνει με το περιβόητο καλάθι του αρνιού είναι να επιφέρει καίριο πλήγμα στους κτηνοτρόφους και στην ελληνική κτηνοτροφία. Και παραπέρα, δεν προσφέρει καμιά βοήθεια στη φτωχολογιά της πόλης και του χωριού, που θα αναγκαστεί για μια ακόμη χρονιά να καταφύγει στο κοτόπουλο και στο χοιρινό για να περάσει τις γιορτές του Πάσχα.

Την ευθύνη για την πολύ υψηλή τιμή στο αρνίσιο κρέας τη φέρει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και όχι οι έλληνες κτηνοτρόφοι.

ΥΓ. Η ελληνοποίηση των αρνιών από τη Ρουμανία είναι παράνομη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό 1337/2013, διότι εκτρέφονται στη Ρουμανία. Οι εισαγωγές και ελληνοποιήσεις χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικός κριός ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία, ενάντια στους κτηνοτρόφους, φτωχούς και πλούσιου


Πηγή: eksegersi.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια