Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστυνομία και γήπεδα - Τι πραγματικά συμβαίνει; - Του Δημήτρη Κούκα


Ενώ από επίσημα χείλη ακόμα και από Υπουργούς έχουμε ακούσει την άμεση απεμπλοκή αστυνομικών δυνάμεων από τα γήπεδα, η πραγματικότητα και είναι ακριβώς αντίθετη .
Αμέτρητοι αστυνομικοί από υπηρεσίες πρώτης γραμμής απασχολούνται σε κάθε λογής αθλητικών διοργανώσεων, ενώ έξω η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ύψη .

Ειδικότερα:

Επικίνδυνες συνοδείες ομάδων ,από και προς τα γήπεδα, παραβιάζοντας ακόμα και τον Κ.Ο.Κ ,κινούμενοι με υψηλές ταχύτητες, με ακατάλληλα οχήματα π.χ. υπηρεσιακά λεωφορεία και κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων ,λες και είναι συνοδεία αρχηγών κρατών .

Συχνές μετακινήσεις αστυνομικών από Νομό σε Νομό,διασαλευοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό ακόμα και σε αγώνες που δεν υπάρχει μετακίνηση οπαδών .

Επικίνδυνη τοποθέτηση αστυνομικών δυνάμεων σε σημεία εντός του αγωνιστικού χώρου, πίσω από πάγκους ομάδων ,ανάμεσα από κερκίδες οργανωμένων, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας .

Ατελείωτες ώρες ορθοστασίας και ταλαιπωρίας αστυνομικών πριν και μετά τον αγώνα .

Και όλα αυτά γιατί ;Ποιος εξυπηρετείται; Ποιος δηλαδή είναι ακριβώς ο ρόλος της Αστυνομίας;

Είναι η Αστυνομία security της κάθε Π.Α.Ε.;

Γιατί η Αστυνομία να επωμίζεται το βάρος της φύλαξης των αθλητικών εγκαταστάσεων ενώ είναι αποκλειστική ευθύνη των εκάστοτε Π.Α.Ε. Γιατί η κοινωνία να στερείται από τις γειτονιές εκατοντάδες αστυνομικούς ;

Εύλογα ερωτήματα που δυστυχώς δεν θα απαντηθούν ...

Αλλά για μην μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις και εναρμονισμένοι με τα κοινωνικά αιτήματα του 33ου Συνεδρίου ΠΟΑΣΥ που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες, ακολουθούν οι εξής προτάσεις για την απεμπλοκή της Αστυνομίας από τα γήπεδα:

1 Ουσιαστική ενεργοποίηση ιδιωτικών security εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλους τους τομείς, ουσιαστικός έλεγχος στις θύρες και όχι διακοσμητικός ρόλος .Η αστυνομία θα συνδράμει επικουρικά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

2 Λειτουργικές κάμερες ασφαλείας στα γήπεδα σε όλους τους χώρους και σε συνδυασμό με τα εισιτήρια στα οποία θα αναγράφεται η θέση και το όνομα να γίνεται πιο εύκολη και άμεση ταυτοποίηση των προβληματικών οπαδών .

3 Αποκλεισμός προβληματικών οπαδών από τα γήπεδα και ειδικότερα σε αυτούς που κατά συρροή διαπράττουν έκνομες ενέργειες .

4 Αυστηριοποίηση του νόμου περί αθλητικής Βίας. Αυστηρότερες ποινές κατά των Π.Α.Ε στις περιπτώσεις που οι φίλαθλοι τους διαπράττουν έκνομες ενέργειες. Ακόμα και αποκλεισμός από Εθνικές ή Διεθνείς οργανώσεις .

5 Θεσμοθέτηση οικονομικής αποζημίωσης αστυνομικών από τις εκάστοτε Π.Α.Ε. οι οποίοι τραυματίζονται στους αθλητικούς χώρους από τις επιθέσεις οπαδών .

Κλείνοντας ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να υπηρετεί και να προστατεύει όλους του πολίτες ανεξαιρέτως και όχι ιδιωτικές επιχειρήσεις ,ούτε ο Έλληνας αστυνομικός να παίζει το ρόλο του σάκου του μποξ στα γήπεδα. Η σωματική ακεραιότητα και η ζωή μας είναι πάνω από όλους και από όλα !

Κούκας Δημήτρης αντιπρόσωπος Ε.Α.Υ.Θ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια