Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι αστυνομικοί για άδειες, μεταθέσεις και λοιπές μετακινήσεις - Του Θεόφιλου Παπαδάκη


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ,
για το τι ισχύει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εξέδωσε ο Συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ Θεόφιλος Παπαδάκης για το ισχύει με α) τη χορήγηση της κανονικής και της βραχείας άδειας και β) τις τακτικές μεταθέσεις των Αστυνομικών και γ) αν επιτρέπονται οι αποσπάσεις και οι λοιπές μετακινήσεις, εκτός των μεταθέσεων.

Αναλυτικά η ενημέρωση:

Επειδή πολλοί συνάδελφοι μας θέτουν ερωτήματα έπειτα από τις πολιτικές εξελίξεις, αναφορικά με τη χορήγηση αδειών, την πραγματοποίηση των Τακτικών Μεταθέσεων του 2023, καθώς και για το εάν επιτρέπονται οι λοιπές μετακινήσεις, σας ενημερώνω τα εξής:

Α) Για τη χορήγηση της κανονικής και της βραχείας άδειας απουσίας των εργαζομένων Αστυνομικών στην προεκλογική περίοδο έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 12 του π.δ. 27/1986, σύμφωνα με την οποία σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν χορηγούνται άδειες (εκτός συγκεκριμένων ειδικών αδειών όπως π.χ. αναρρωτικής, ανατροφής κλπ). Όμως σε εξαιρετικές περιπτώσεις χορηγούνται αυτές, δηλαδή κανονική και η βραχεια άδεια και έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου, στην οποία θα αναφέρονται συγκεκριμένοι λόγοι, με έγκριση απο την αρμόδια φυσική ηγεσία, ενώ βάσει της σχετικής πρόσφατης νομοθεσίας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων, η έγκριση αυτών των αδειών σε προεκλογική περίοδο πραγματοποιείται για μεν όλες τις Αυτοτελείς Κεντρικές Υπηρεσίες από τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Επιτελάρχης ο αρμόδιος δηλαδή), ενώ για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Υπηρεσίες (ΓΑΔΑ, ΓΑΔΘ, ΔΑ Νομών της χώρας) από τον αρμόδιο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή (οικείος Γενικός ο αρμόδιος δηλαδή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει βέβαια όμως και ανάλογη περικοπή στη χορήγηση του εκλογικού επιδόματος σε περίπτωση απουσίας με άδεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ εξαιρείται από την περικοπή αυτή η ειδική αιμοδοτική άδεια.

Β) Όσον αφορά την πραγματοποίηση των Τακτικών Μεταθέσεων του έτους 2023
(ήτοι δηλαδή Συμβούλια Μεταθέσεων του ΑΕΑ και τοπικά Συμβούλια των ΓΑΔΑ, ΓΑΔΘ και ΔΑ Αστυνομίας Νομών της χώρας μας), σας ενημερώνω πως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του π.δ. 100/2003 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η έκδοση μεταθέσεων και αναστέλλεται η πραγματοποίηση όλων των μεταθέσεων που εκκρεμούν σε όλη την προεκλογική περίοδο και μέχρι και την πέμπτη ημέρα από την ψηφοφορία.

Ενώ βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο Β’ δεκαήμερο Ιουνίου υποβάλλονται άπλα και μόνο οι αιτήσεις μεταθέσεων για τις εσωτερικές και μόνο μεταθέσεις σε Περιφερειακες Υπηρεσίες (όχι για τις Αυτοτελείς Κεντρικές Υπηρεσίες), εντός της ίδιας περιοχής μετάθεσης (Νομός - περιοχή ΓΑΔΑ, ΓΑΔΘ η ΔΑ Νομών) από τους Αστυνομικούς από τον βαθμό του Αστυφύλακα έως και του Ανθυπαστυνόμου, καθώς και για τους αξιωματικούς του ν. 3686/2008, όπως τροποποιήθηκε με το νέο Βαθμολόγιο του π.δ. 82/2021.

Γ) Τέλος, υπενθυμίζω ότι αποσπάσεις βάσει του άρθρου 19 του π.δ. 100/2003 και προσωρινές μετακινήσεις του άρθρου 20 του ίδιου π.δ., δύνανται να πραγματοποιηθούν κανονικά και στην προεκλογική περίοδο και ανάλογα με τις υπηρεσιακές ή και τις προσωπικές ανάγκες,
αφού ρητά απαγορεύεται μόνο η έκδοση και η εκτέλεση μεταθέσεων, όχι των λοιπών (προσωρινών) μετακινήσεων.

Σε κάθε περίπτωση θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε σχετικό προκύψει, ενώ πάντα θα είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας, για τη διαφύλαξη των εργασιακών και υπηρεσιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων τους.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια