Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΕΣ: Αποζημίωση Ιατροφαρμακευτικής Δαπάνης Στελεχών ΣΞ


Το θέμα με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στις/ους δικαιουχους του ΣΞ, έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά παράπονα. Με το κόστος της καθημερινότητας να έχει εκτοξευθεί, ακόμα και η μικρότερη καθυστέρηση επιβαρύνει πολύ τα στελέχη των ΕΔ. Πόσο μάλλον αν οι δαπάνες αφορούν χρόνιες θεραπείες με υπολογίσημο κόστος. Η ΠΟΕΣ μαζί με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς αναδεικνύουν εκ νέου το θέμα προτείνοντας λύσεις.




ΘΕΜΑ: Αποζημίωση Ιατροφαρμακευτικής Δαπάνης Στελεχών ΣΞ

ΣΧΕΤ. : α. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 160/19.09.2019 έγγραφο μας

β. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1496/15.11.2022 έγγραφο μας

γ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 15/2023 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΡΟΔ.

δ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 35/2023 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡ.

ε. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 121/2023 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.

στ. Ερώτηση 616/12-09-2019 της Βουλής των Ελλήνων

ζ. Φ.900α/2138/16641/26 Σεπ19/ΥΠΕΘΑ / ΓΝΠ / ΤΚΕ

η. Ερώτηση 888/17-11-2022 της Βουλής των Ελλήνων

θ. Φ.900α/3754/18699/15 Δεκ 2022/ΥΠΕΘΑ / ΓΝΠ / ΤΚΕ

Κύριε Υπουργέ.

Επανερχόμενοι στο μείζον πρόβλημα των καθυστερήσεων στην αποζημίωση ιατροφαρμακευτικών δαπανών στον ΣΞ, σας αποστέλλουμε, συνημμένως, τα σχετικά (γ) έως (ε) έγγραφα των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΡΟΔ.), Αρκαδίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡ.) και Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.), με τα οποία γνωστοποιούνται εκ νέου παράπονα στελεχών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσχέρεια να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις χρόνιες θεραπείες τους.

Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει κατά τα περασμένα έτη [ιδέτε (στ) έως (θ) σχετικά], το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται αμείωτο. Όχι μόνο δεν έχει επέλθει βελτίωση αλλά διαφαίνεται ότι ο χρόνος καθυστέρησης της εξόφλησης των δαπανών έχει αυξηθεί, γεγονός που οξύνει το πρόβλημα λόγω γενικότερης αύξησης των τιμών σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας.

Θεωρώντας βέβαιη την παρέμβασή σας για την επίλυση του προβλήματος, προτείνουμε, να υιοθετηθούν οι προτάσεις των υπόψιν Ενώσεων και συγκεκριμένα:

α. Να ελέγχονται και να εκκαθαρίζονται κατά προτεραιότητα οι δαπάνες που αφορούν σε χρόνιες και δαπανηρές θεραπείες ώστε να μειωθεί ο χρόνος καταβολής των επιστρεφόμενων ποσών στους δικαιούχους.

β. Να προβλεφθεί και να υλοποιηθεί εάν είναι δυνατόν ξεχωριστός «δίαυλος» κατά προτεραιότητας χειρισμού (αποστολής, ελέγχου και εκκαθάρισης) των εν λόγω δαπανών με την μορφή επείγουσας αλληλογραφίας προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι διαβίβασης των δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες.

γ. Να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό (το οποίο κατά κοινή ομολογία όπως μας έχουν μεταφέρει συνάδελφοι μας που ήρθαν σε επαφή μαζί τους κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσει και να διεκπεραιώσει τον όγκο δουλειάς) τα αρμόδια τμήματα στα οποία γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

δ. Να καθοριστεί εάν είναι δυνατόν, ειδικά για τις περιπτώσεις των χρονιζουσών περιπτώσεων ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, να θεσπιστεί μία ημέρα ανά 15νθήμερο ή έστω ανά μήνα, όπου οι συνάδελφοι θα έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται τα αρμόδια τμήματα ώστε να γίνεται ο επί τόπου έλεγχος των δικαιολογητικών.

--
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.

Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία
με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου.

Πρόεδρος: Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Μεθενίτης,


Γεν. Γραμματέας: Συνταγματάρχης (ΜΧ) Διονύσιος Τσακαλάκης,


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια