Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπόγειες σχέσεις τρομοκρατών με τη μαφία των φυλακών


Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική για τον εγκέφαλο της οργάνωσης, που συντόνιζε τις επιχειρήσεις από την Τεχεράνη. Τα όπλα που θα προμηθεύονταν για το χτύπημα, τα κρησφύγετα που θα χρησιμοποιούσαν και οι επαφές με ποινικούς.


Ένα βήμα πριν αποκτήσουν οπλισμό -και μάλιστα μέσα από τα παράνομα δίκτυα της μαφίας, εντός και εκτός φυλακών- ήταν οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η ενδελεχής έρευνα που πραγματοποιούσε εδώ και μήνες η ΕΥΠ αποκάλυψε ένα επικίνδυνο τρομοκρατικό δίκτυο, που στόχο είχε να χτυπήσει ένα εβραϊκό εστιατόριο και μια άτυπη συναγωγή στην περιοχή του Ψυρρή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο προφυλακισθέντες φέρεται να είχαν έρθει ήδη σε επαφή με άλλους συμπατριώτες τους, που είχαν γνωριμίες με άτομα που εκτίουν ποινές φυλάκισης στις ελληνικές φυλακές, με στόχο να τους φέρουν σε επαφή με Αλβανούς ποινικούς. Οι επαφές και οι συνεννοήσεις, όπως έγινε γνωστό από πηγές ειδικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, είχαν φέρει ένα κάποιο αποτέλεσμα. Φαίνεται πως είχε βρεθεί η άκρη μέσα στις φυλακές ώστε οι δύο Πακιστανοί να αποκτήσουν πρόσβαση στα παράνομα «κανάλια» της μαφίας και στη συνέχεια οπλισμό που χρειάζονταν, προκειμένου να προκαλέσουν το μακελειό στο εβραϊκό εστιατόριο στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή.

Τα στελέχη της ΕΥΠ, σε συνεργασία με τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, πρόλαβαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε μια τυφλή τρομοκρατική ενέργεια, την πρώτη που θα λάμβανε χώρα στην Ελλάδα. Προφανώς και δεν είναι τυχαία τα συγχαρητήρια που απέστειλαν στις ελληνικές ειδικές υπηρεσίες, αλλά και στο ελληνικό κράτος, τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση όσο και η Μοσάντ, η οποία, μάλιστα, έχει παίξει ρόλο στην εξάρθρωση του δικτύου.
Ο ρόλος του «Αμπού»

Τα στελέχη της ΕΥΠ, τα οποία από τον Αύγουστο του 2022 ερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν καταλήξει πως ο «εγκέφαλος» του τρομοκρατικού διεθνούς δικτύου είναι ένας 30χρονος Πακιστανός, μόνιμος κάτοικος Τεχεράνης, ο οποίος ακούει στο όνομα «Αμπού». Προφανώς δεν είναι το πραγματικό του όνομα. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει από τις διαδικτυακές συνομιλίες που είχαν οι δύο συλληφθέντες με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, που έπαιζε τον ρόλο του καθοδηγητή αλλά και του χρηματοδότη. Στις αρχικές επαφές που είχαν ο 27χρονος και ο 29χρονος συνεργός του με τον «Αμπού», του ανέφεραν πως θα ψάξουν στην Αθήνα να βρουν οι ίδιοι έναν στόχο ισραηλινών συμφερόντων, ώστε να τον χτυπήσουν και να λάβουν την αμοιβή που τους είχε τάξει. Αρχικά, είχαν θέσει ως στόχο το Εβραϊκό Μουσείο στην Πλάκα, πλην, όμως, όπως ενημέρωσαν σχετικά τον «Αμπού», «φυλάσσεται πολύ καλά από αστυνομικούς και την ημέρα και τη νύχτα…».

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ο «Αμπού» ανέλαβε πλέον να τους υποδείξει τον στόχο, παρά το γεγονός πως είναι μόνιμος κάτοικος Τεχεράνης. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο 30χρονος καθοδηγητής του δικτύου τούς αποκάλυψε τον στόχο, εν προκειμένω το εβραϊκό εστιατόριο που στεγάζεται σε κτίριο στην οδό Αισώπου, στον πρώτο όροφο του οποίου λειτουργεί και συναγωγή.
Προβληματισμός

Αυτό που προβληματίζει τα στελέχη τις ΕΥΠ και τους δημιουργεί πολλά ερωτήματα, στα οποία καλούνται να δώσουν απάντηση, είναι το γεγονός πως ο συγκεκριμένος στόχος ήταν «αχαρτογράφητος» από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν φυλασσόταν. «Ολοι οι στόχοι ισραηλινών συμφερόντων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα φυλάσσονται νυχθημερόν. Αντιθέτως, ο συγκεκριμένος χώρος ήταν αχαρτογράφητος και κατά συνέπεια δεν είχε φύλαξη», λέει στη Realnews πρόσωπο που έχει γνώση των ερευνών, αλλά για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα στα οποία καλούνται να δώσουν σαφή απάντηση τα στελέχη της ΕΥΠ είναι το πώς ήξερε ο καθοδηγητής στην Τεχεράνη τον συγκεκριμένο χώρο και κυρίως το ότι δεν φυλασσόταν. Το γεγονός αυτό οδηγεί τόσο τα στελέχη της ΕΥΠ όσο και τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής να εξετάζουν με σοβαρότητα το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι του «Αμπού» στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως έχουν αναλάβει έναν βοηθητικό ρόλο παρακολούθησης και εντοπισμού στόχων και δεν έχουν καμία επαφή με τους δύο συλληφθέντες.
Η επιμονή

Η επιμονή του «Αμπού» για τον συγκεκριμένο χώρο-στόχο διαφαίνεται και από μια συνομιλία που κατάφεραν να… ανασύρουν οι ειδικοί των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. από το κινητό τηλέφωνο ενός εκ των συλληφθέντων.

Στη συγκεκριμένη συνομιλία, ο 30χρονος από την Τεχεράνη λέει στον 27χρονο Χαϊντέρ ότι «δύο τρία άτομα βρείτε τρόπο να μπείτε στην κουζίνα και να προκαλέσετε φωτιά και έπειτα χτυπάτε με όπλα…».

Ο 27χρονος απαντά: «Εγώ θέλω να αξίζουν τα λεφτά, αν όχι στο μαγαζί, μπορώ σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40-50 άτομα…», με τον «Αμπού» να λέει: «Η δουλειά να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώρια. Γι’ αυτό πρέπει στο μαγαζί…».

Η επιμονή του «Αμπού» για το συγκεκριμένο κατάστημα και την άτυπη συναγωγή δείχνει αν μη τι άλλο πως έχει εκπονήσει ένα σχέδιο και κυρίως πως γνωρίζει συγκεκριμένες πληροφορίες για την απουσία φύλαξης του στόχου, παρά το γεγονός πως βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
«Αόρατο» δίκτυο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Αμπού» και οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί κατάγονται από την ίδια κοινότητα της περιοχής Παντζάμπ του Πακιστάν και συγκεκριμένα από τη Σαρκόνδα, πλην όμως ποτέ δεν είχαν βρεθεί από κοντά. Ο «Αμπού» φαίνεται να γνώριζε, λόγω του κοινού τόπου καταγωγής, πως οι δύο συλληφθέντες βρίσκονται στην Ελλάδα και μέσω συγγενών τους κατάφερε να αποκτήσει διαδικτυακή επαφή, αρχικά με τον 27χρονο Χαϊντέρ και εν συνεχεία με τον 29χρονο συνεργό του Χουσεΐν. Αυτό είναι που κάνει «αόρατο» το δίκτυο το οποίο δεν φαίνεται να έχει σχέση με τζιχαντιστές, αλλά με μια παραστρατιωτική οργάνωση του Ιράν που βρίσκεται στο «βαθύ κράτος» της Τεχεράνης, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα εσώτερα της συγκεκριμένης υπόθεσης. Το ανησυχητικό είναι πως παρόμοια δίκτυα, τα οποία μπορεί να ελέγχονται από το «αόρατο» χέρι της Τεχεράνης, στρατολογώντας ξένους μισθοφόρους και όχι Ιρανούς, φαίνεται να δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία όπου ήδη διεξάγονται έρευνες. Στο Βέλγιο έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα και ανακρίνονται, ενώ στην Κύπρο, το 2021, είχαν συλληφθεί ένας Αζέρος και δύο Πακιστανοί, οι οποίοι θα δολοφονούσαν έναν επιφανή Ισραηλινό επιχειρηματία που διέμενε μόνιμα στη Λευκωσία.
Νέα μορφή τρομοκρατίας

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής χαρακτηρίζουν την καινούργια μέθοδο «εξαιρετικά επικίνδυνη και απρόβλεπτη»

Ενα νέο είδος τρομοκρατικής δράσης, εξαιρετικά επικίνδυνο και απρόβλεπτο, «διάβασαν» πίσω από την υπόθεση των δύο Πακιστανών που συνελήφθησαν, ενώ προετοίμαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Μια δράση που δεν προαπαιτεί ούτε οργάνωση, ούτε όπλα και εκρηκτικά, ούτε γιάφκες και συνωμοτισμό, όπως ανέφεραν στη Realnews στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η μέθοδος αυτή, η οποία έχει καταγραφεί σε χώρες της Ευρώπης, προϋποθέτει, όπως λένε τα ίδια στελέχη, έναν αποφασισμένο δράστη με ιδεολογικά και οικονομικά κίνητρα, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει μακελειό σε έναν δημόσιο χώρο, χρησιμοποιώντας απλά ένα τσεκούρι, ένα μπιτόνι βενζίνη ή ένα αυτοκίνητο. Μια τέτοια εικόνα έδωσαν στους Ελληνες αστυνομικούς οι συνομιλίες των δύο Πακιστανών με τον συμπατριώτη τους και καθοδηγητή τους από το Ιράν, ο οποίος δεν φαίνεται να ανησυχούσε για την αδυναμία τους να προμηθευτούν όπλα και εκρηκτικά, αλλά τους προέτρεπε μέχρι και να βάλουν φωτιά στο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, προκειμένου να υπάρξουν θύματα.
Πληροφορίες

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής που ανέλαβαν την υπόθεση από τον περασμένο Φεβρουάριο διαπίστωσαν πως, ενώ οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί δεν είχαν δυνατότητα εξοπλισμού, δεν τηρούσαν κανέναν κανόνα ασφάλειας για τους ίδιους και ανοιχτά προσπαθούσαν να στρατολογήσουν συμπατριώτες τους, φαίνεται ότι ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ενέργεια μόνο και μόνο για τα χρηματικά ποσά που τους υποσχέθηκε ο καθοδηγητής τους. Μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, με τις οποίες συνεργάστηκε όλο αυτό το διάστημα η ΕΥΠ, απέστειλαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κλάδος Quds Force των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στρατολογεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες Πακιστανούς, Αζέρους και Κούρδους, τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή για κάποια τρομοκρατική ενέργεια, κυρίως κατά εβραϊκών στόχων. Από την άλλη πλευρά, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν αναπτύξει δίκτυα πρακτόρων όχι μόνο στις χώρες-«στόχους», αλλά και σε χώρες της Ασίας απ’ όπου προέρχονται οι συγκεκριμένες απειλές.

Πηγή: www.enikos.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια