Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ΚΕΘΑ για τα 56 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου


Ανακοίνωση της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα 56 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας 1967-74


Για τα 56 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας 1967-74

Φέτος συμπληρώνονται 56 χρόνια από την επιβολή της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Έχοντας βαθιά συνείδηση του χρέους θέλουμε να μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές την Ιστορική αλήθεια για το καθεστώς της αμερικανόπνευστης δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμά την προσφορά και την μνήμη των θυμάτων της χούντας!

Τιμά τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν στη χούντα, οργανώθηκαν σε «παράνομες» αντιχουντικές ομάδες, συνελήφθησαν και βασανίσθηκαν, αποτάχτηκαν, καταδικάσθηκαν και φυλακίσθηκαν / εξορίστηκαν για χρόνια και συνέβαλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης.

Τιμά όλους όσους αντιστάθηκαν, και πάλεψαν ενάντια στη χούντα, συμβάλλοντας στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για συνδικαλιστικές-δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον.

Η δικτατορία της 21 ης Απριλίου γεννήθηκε στο έδαφος της κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα των ενδοαστικών συγκρούσεων για τον εκσυγχρονισμό του με επίκεντρο τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Παλατιού, ειδικότερα για το ρόλο του στη διοίκηση του στρατού.

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν στη διάρκειά της, έως τις μέρες κατάρρευσης και παράδοσης της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση προσφέρουν πλούσια συμπεράσματα, για σήμερα. Αποδεικνύουν ότι, προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει απρόσκοπτα τα συμφέροντά της, δε διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, ακόμα και σε στήριξη τέτοιων καθεστώτων, στη χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου.

Αποκρύπτεται ή παραγνωρίζεται ότι το Σύνταγμα του 1952, που κατέλυσαν οι χουντικοί, περιλάμβανε την αναστολή σειράς άρθρων του. Νομιμοποιούσε δηλαδή, την εκτροπή από τον κοινοβουλευτισμό, αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα στο βασιλιά, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Αποσιωπούν, ακόμα, ότι σειρά αστών πολιτικών έβλεπαν θετικά την επιβολή της δικτατορίας.(Κ. Καραμανλής, Κ.Τσάτσος Π. Κανελλόπουλος).

Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» της 21ης Απριλίου 1967, το συνέταξαν οι πραξικοπηματίες ως επιτελείς, με την εποπτεία των στρατηγών. Ο δε βασιλιάς ενέκρινε κάθε φάση του σχεδίου, που του προσκόμιζε ο Αρχηγός ΓΕΣ. Το σχέδιο μπορούσε να υλοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι τη στρατιωτική επιχείρηση θα ακολουθούσαν και τα σώματα ασφαλείας (Χωροφυλακή κ.α.),πράγμα που έγινε.

Τέτοια σχέδια υπήρχαν άλλωστε για κάθε περίσταση π.χ. «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» στις εκλογές του 1961, το «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» της 21ης Απριλίου 1967, το «ΘΕΜΙΣ» του Πολυτεχνείου, του πραξικοπήματος στην Κύπρο, το «ΑΡΓΩ», το «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» που αφορούσε αντιμετώπιση «… αναρχικών εκδηλώσεων εις λεκανοπέδιον Αττικής …» κ.α.

Επομένως, ούτε «άφρονες», ούτε «επίορκοι» ήταν οι δικτάτορες, όπως συνήθως λέγεται! Στην πραγματικότητα η χούντα ήρθε να λύσει τις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις σε ολόκληρο το δίκτυο του αστικού κράτους, όπως διαμορφώθηκε μετά από το 1946. Ουσιαστικά, η χούντα άλλαξε τη μορφή άσκησης της καπιταλιστικής της εξουσίας.

Η χούντα είχε την ανοχή και τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ. Προσπάθειά τους ήταν να εξασφαλίζονται τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο - Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, απέναντι στην ΕΣΣΔ, και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Η χούντα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στα ξένα μονοπώλια, για να αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο. Όχι μόνο δεν «έδωσε ψωμί στο λαό», όπως ισχυρίζονται οι σύγχρονοι υποστηρικτές της, αλλά απεναντίας πρόσφερε «γην και ύδωρ» στους κεφαλαιοκράτες, ιδιαίτερα στους εφοπλιστές.

Με τη δικτατορία του 1967 άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή της Τουρκίας το 1974, και την κατοχή του 37% της Κύπρου μέχρι και σήμερα.

Η φετινή επέτειος της δικτατορίας βρίσκει για άλλη μια χρονιά το λαό αντιμέτωπο:

- Με την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής. Ενώ η κυβέρνηση με τα καλάθια κοροϊδίας και τα διάφορα pass - ψίχουλα προσπαθεί να πείσει ότι παίρνει μέτρα ανακούφισης. Από την πλευρά τους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙ.ΝΑΛ. ξεκαθαρίζουν πως δεν πρέπει να πειραχτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων στο όνομα της «δημοσιονομικής ισορροπίας».

- Με την απαράδεκτη ιμπεριαλιστική στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ήδη πάνω από ένα χρόνο και την συμμετοχή της Ελλάδας, σε πλήρη στοίχιση και πρόσδεση στις απαιτήσεις και τους πολεμικούς σχεδιασμούς των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών.

Πενήντα έξι χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας:

- Το Κυπριακό οδηγείται σε διχοτόμηση με νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής

- Συνεχίζεται η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεκάδων νησιών του Αιγαίου, η αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου στα 10ν.μ., η αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου κάθε αγνός πατριώτης και ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οφείλουν να προβληματιστούν από τα διδάγματα της ιστορίας.

· Να παραδειγματιστούν από το φωτεινό παράδειγμα όσων αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της χούντας, έστω και αν χρειάστηκε να το πληρώσουν ακριβά!

· Να αγνοήσουν και να απομονώσουν τα διάφορα φασιστικά μορφώματα, ειδικά και εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Να αγνοήσουν και να απομονώσουν κάθε φασιστική φωνή που θέλει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ρόλο μηχανισμού καταστολής ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, για το ψωμί και το δίκιο του! Είναι απαράδεκτες σαν σκέψεις και εγκληματικές ως ενέργειες!

· Να μη λησμονούν πως πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται την Πατρίδα του και το συμφέρον του λαού του.

Απαιτούμε:

o Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας.

o Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός, υπαξιωματικός, ή στρατιωτικός εξοπλισμός να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

o Να επιστρέψουν οι στρατιωτικοί που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων.

o Καμιά έμμεση ή άμεση εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

o Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και κάθε άλλη αμερικανο - νατοϊκή βάση στη χώρα.

o Αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ - ΕΕ

19 /4/2023

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια