Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με στόλο 270 οχημάτων και τζίρο 2,7 εκατoμμύρια ευρώ


«Χρυσές μπίζνες» για τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, που έφερναν στη χώρα μας παράνομους αλλοδαπούς μέσω Τουρκίας
Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., μετά από αστυνομική επιχείρηση σε Ομόνοια, Ίλιον και Κάτω Πατήσια, όπου συνελήφθησαν πέντε άτομα. Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κυκλώματος είναι ότι διέθετε πρωτοφανή στόλο οχημάτων, καθώς οι διακινητές είχαν στη διάθεσή τους 270 αυτοκίνητα με νομιμοφανή κυκλοφορία που επιτυγχανόταν μέσω υφαρπαγής αδειών κυκλοφορίας σε στοιχεία «αχυρανθρώπων», ενώ ο «τζίρος» της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν δημιουργήσει τον τεράστιο αυτό στόλο «επιχειρησιακών» οχημάτων, προκειμένου να κινούν όσο το δυνατόν λιγότερες υποψίες για τη δράση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την κάθε διακίνηση παράνομου μετανάστη λάμβαναν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.


Η νομιμοφανής κυκλοφορία των οχημάτων επιτυγχάνονταν ως ακολούθως:

το αρχηγικό μέλος (46χρονος) εντόπιζε οχήματα, 10-15 ετών παλαιότητας, μεσαίου κυβισμού και χωρητικότητας (τύπου sedan και SUV) και εμφανίζονταν ως αγοραστής με φυσική παρουσία στους πωλητές (ιδιώτες ή έμποροι), πραγματοποιώντας την αγοραπωλησία με καταβολή μετρητών. Αφότου ο πωλητής συμφωνούσε να προχωρήσει η πώληση, εξουσιοδοτούσε ως διεκπεραιωτή της διαδικασίας μεταβίβασης έναν εκ των τριών μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, άλλα μέλη της οργάνωσης κατήρτιζαν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης (δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού, άδεια παραμονής, υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις) σε στοιχεία «αχυρανθρώπου» και τα μέλη ως υποτιθέμενοι διεκπεραιωτές των μεταβιβάσεων μετέβαιναν στα αντίστοιχα τμήματα των Διευθύνσεων Μεταφορών και υπέβαλλαν τα πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, εξαπατώντας τις υπηρεσίες και υφαρπάζοντας άδειες κυκλοφορίες σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονταν η δημιουργία μιας ανύπαρκτης φορολογικής οντότητας που διέθετε πλήθος αδειών κυκλοφορίας αντιστοιχούμενες σε οχήματα «σε κίνηση», δηλαδή που δεν είναι ούτε ακινητοποιημένα ούτε κλεμμένα, ώστε να μην προκληθούν υποψίες σε περίπτωση ελέγχου.

Οι οφειλές που προέκυπταν από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων της οργάνωσης δεν διευθετούνταν, δεδομένου ότι αντιστοιχούσαν σε πλασματικά ΑΦΜ, ενώ για το έτος 2023 το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανερχόταν σε 112.950 ευρώ.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οχήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των μεταναστών, πωλούνταν σε διπλάσια τιμή σε έτερα κυκλώματα διακίνησης, ως «καθαρά», ενώ τα συνολικά κέρδη από τις πωλήσεις υπερβαίνουν το ποσό των 2.700.000 ευρώ.

Συνολικά, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, κατασχέθηκαν 44 αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 190 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την προσέλκυση νέων υπό προώθηση μεταναστών, αναρτούσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βιντεοληπτικό υλικό με στιγμιότυπα κατά την εξέλιξη των διακινήσεων με τη χρήση των οχημάτων τους.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρία καταστήματα (γραφεία διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων κ.α. ) και σε οικία, όπου και εντοπίστηκε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 19 δελτία ταυτότητας, 7 πλαστές βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Ευρωπαϊκής Ένωσης, 41 υπό κατάρτιση πλαστά έντυπα βεβαιώσεων πολιτών Ε.Ε., 2 πλαστές άδειες διαμονής, 2 πλαστές αλλοδαπές άδειες ικανότητας οδήγησης, πλήθος πλαστών δικαιολογητικών και υπευθύνων δηλώσεων, 3 πλαστές στρογγυλές σφραγίδες, 2 σφραγίδες με στοιχεία υπαλλήλων, 6 κινητά τηλέφωνα, φορητός υπολογιστής, 650 ευρώ και 6 οχήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή: www.newsbeast.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια