Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΗΠΑ: Βαριές κατηγορίες σε βάρος του 21χρονου για διαρροή απόρρητων εγγράφων


Ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε χθες, Παρασκευή, κατηγορίες στον νεαρό στρατιωτικό Τζακ Τεσέιρα, που είναι ύποπτος για τη διαρροή σειράς διαβαθμισμένων εγγράφων των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία έφερε σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον.


Ο 21χρονος Τζακ Ντάγκλας Τεσέιρα παρουσιάστηκε χθες ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστώνης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου εμφανίστηκε με στολή κρατούμενου.

Το μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης κατηγορείται για “μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και μετάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα” και “μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή υλικού”, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Για τις δύο αυτές κατηγορίες μπορούν να του επιβληθούν ποινές κάθειρξης 10 ετών και 5 ετών αντίστοιχα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ δεσμεύτηκε να ζητήσει να επιβληθούν “πολύ βαριές ποινές”.

Ο νεαρός άνδρας προφυλακίστηκε εν αναμονή νέας ακροαματικής διαδικασίας που προβλέπεται για την Τετάρτη.

Την επομένη της σύλληψής του, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε αυτόν τον νεαρό στρατιωτικό, ο οποίος επωφελήθηκε της θέσης του για να μεταδώσει σε ιδιωτική ομάδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Discord εμπιστευτικά και ευαίσθητα έγγραφα για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Από την Πέμπτη, οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από αέρος από την σύλληψή του στο Ντάιτον, μια μικρή αγροτική πόλη της Μασαχουσέτης, ή η φωτογραφία του με στολή έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

“Πολύ σοβαρός κίνδυνος”

Η υπόθεση αυτή εγείρει ερωτήματα για πιθανές παραβιάσεις της ασφάλειας και για το πώς ένας νεαρός στρατιωτικός μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε τέτοια έγγραφα.

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στο Twitter και το Telegram μεταξύ άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτουν κυρίως τις ανησυχίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών όσον αφορά την βιωσιμότητα μιας ουκρανικής αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Επίσης υποδεικνύουν ότι η Ουάσινγκτον συλλέγει πληροφορίες για τους πιο στενούς της συμμάχους, κυρίως το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα “Ουάσινγκτον Ποστ”, αυτά δείχνουν επίσης ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν την υπερπτήση ευαίσθητου εξοπλισμού από άλλα τέσσερα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια πέραν αυτού που εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο και καταρρίφθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

Το ένα από αυτά τα κατασκοπευτικά αερόστατα πέταξε κυρίως πάνω από ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο που έκανε ελιγμούς με την αερομεταφερόμενη ομάδα του στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Εθνοφρουρά ανακοίνωσε ότι ο Τζακ Τεσέιρα ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι εργαζόταν ως ειδικός στην πληροφορική και τις επικοινωνίες και ότι είχε φτάσει στον βαθμό του υποσμηνία, που είναι ο τρίτος βαθμός από τη βάση.

Ο Τεσέιρα διέθετε άδεια χειρισμού απορρήτων από το 2021, σύμφωνα με ένορκη κατάθεση πράκτορα του FBI προς υποστήριξη της δίωξης.

“Τα πρόσωπα που υπογράφουν δεσμεύσεις για να λαμβάνουν διαβαθμισμένα έγγραφα γνωρίζουν τη σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια να μην αποκαλύψουν τα έγγραφα αυτά. Και έχουμε την πρόθεση να στείλουμε ένα μήνυμα (για να δείξουμε) πόσο σημαντικό είναι αυτό για την εθνική μας ασφάλεια”, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Η ομάδα του στο Discord, στην οποία ο Τεσέιρα είχε ρόλο αρχηγού με το ψευδώνυμο “OG”, δημιουργήθηκε το 2020 γύρω από ένα αμοιβαίο πάθος για τα πυροβόλα όπλα, το στρατιωτικό υλικό και τη θρησκεία, σύμφωνα με τους “Νιού Γιόρκ Τάιμς” και την “Ουάσινγκτον Ποστ”.

Ο “OG” είχε ζητήσει από τα άλλα μέλη της ομάδας στο Discord να μην διαδώσουν τα έγγραφα, βεβαιώνοντας ότι δεν είχε την πρόθεση να γίνει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα την “Ουάσινγκτον Ποστ”. Ήταν επικριτικός απέναντι στο κράτος –καταγγέλλοντας “την κατάχρηση εξουσίας” από αυτό–, στις δυνάμεις της τάξης και την κοινότητα των πληροφοριών.

Σύμφωνα με τη δήλωση του πράκτορα του FBI, ο Τεσέιρα άρχισε τον Δεκέμβριο να δημοσιεύει διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Αρχικά, αποσπάσματα από παραγράφους εγγράφων και στη συνέχεια φωτογραφίες των ίδιων των εγγράφων.

Έλεγχος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιρλανδία ότι ζήτησε από το Πεντάγωνο να διευκρινίσει “γιατί” ο νεαρός στρατιωτικός “είχε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα” και να αποτιμήσει το εύρος των διαρροών. “Δεν πιστεύω ότι αυτό θα πάρει καιρό”, σημείωσε.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έδωσε εντολή για “έλεγχο της πρόσβασης στις πληροφορίες μας”.

Οι δεκάδες φωτογραφίες εμπιστευτικών εγγράφων κυκλοφορούσαν αναμφίβολα για εβδομάδες, αν όχι μήνες, προτού προσελκύσουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιώσει δημοσίως την αυθεντικότητά των εγγράφων αυτών που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Αυτή δεν έχει επίσης επιβεβαιωθεί ακόμη ούτε από ανεξάρτητες πηγές.

Πολλά από αυτά τα διαβαθμισμένα έγγραφα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στους ιστότοπους στους οποίους είχαν εμφανιστεί αρχικά.

Πηγή: naftemporiki.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια