Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μάτι: «Η δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα» – Όσα είπε ο πραγματογνώμονας που διόρισαν οι οικογένειες





Για την ανάγκη οργανωμένης εκκένωσης μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, ακόμη και χωρίς εισήγηση της Πυροσβεστικής, στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τη «δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα», μίλησε ο αντιστράτηγος του πυροσβεστικού σώματος ε.α και δικαστικός πραγματογνώμονας που διορίστηκε από τις οικογένειες των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι πρωτοβουλίες των αρμόδιων αρχών έπρεπε να έχουν ληφθεί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα οπότε η φωτιά διασπάστηκε σε δύο μέτωπα. «Τότε μπορούσαν να δράσουν τα εναέρια μέσα. Εκεί είναι το καθοριστικό. Εκεί έπρεπε να αναχαιτιστεί η φωτιά».



Ωστόσο, όπως είπε, «δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως εάν διατασσόταν θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πως θα απομακρυνθεί ο κόσμος, που θα συγκεντρωθεί κ.λπ και προτίμησαν να μην γίνει απομάκρυνση».

Ο κ. Γκουρμπάτσης, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ανέφερε πως στο ΕΣΚΕ βρισκόταν τόσο η φυσική όσο και πολιτική ηγεσία του Π. Σ. βάζοντας στο κάδρο τον τότε υπουργό, Νίκο Τόσκα.

«Εκ του νόμου δεν προβλέπεται κανένα πολιτικό πρόσωπο να βρίσκεται εκεί. Οι πολιτικοί πηγαίνουν εκεί από ενδιαφέρον , ωστόσο, για να ενημερώνονται, όμως δεν παρεμβαίνουν επιχειρησιακά. Στην αυτήν την περίπτωση ωστόσο υπάρχουν επικοινωνίες, πχ του διοικητή του ΕΣΚΕ, ο οποίος ακούγεται να λέει για τα εναέρια μέσα «θα μιλήσω με τον υπουργό». Θεωρώ ότι ο κ. Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά» είπε ο μάρτυρας ο οποίος σημείωσε πως τότε το «112» δεν λειτουργούσε όπως σήμερα, ωστόσο, «το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ενημερώσουν τους πολίτες».

Πηγή: www.ertnews.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια