Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Zαχαρούλα Τσιριγώτη: Ο αποπεμφθείς Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στην επιστολή του, προβαίνει σε σοβαρές καταγγελίες και αφήνει σαφείς αιχμές, με πολλαπλούς αποδέκτες


«Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κράτος είναι ένα λάφυρο, που πασχίζει να κρατήσει με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο», υποστηρίζει, σε συνέντευξή της στην politic.gr, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Η αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας αποστρατεύτηκε το 2019 με το βαθμό που κατείχε και της απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη


Σημέρα στηρίζει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για νίκη στις προσεχείς εκλογές, υπογραμμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει ποιοτικά χαρακτηριστικά, με κυρίαρχα τη διαφάνεια, την εντιμότητα, τη δικαιοσύνη, τη λογοδοσία, το ηθικό πλεονέκτημα και τη βούληση να κυβερνήσει προς όφελος των πολλών κι όχι των λίγων και των ημετέρων.
Την ίδια ώρα, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την τραγωδία των Τεμπών, κάνοντας λόγο για ένα παζλ ανικανότητας, καταφανούς ανεπάρκειας και, κυρίως, αδιαφορίας: «Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πολυδιάσπαση και η διάχυση ευθυνών είναι η καλύτερη δικαιολογία για να μην αναλαμβάνει το πολιτικό σύστημα τις ευθύνες του. Κι αυτή η πρακτική αποτελεί πάγια στάση της ΝΔ, σε όλες τις περιπτώσεις που κλήθηκε, κυρίαρχα από την κοινωνία, να αναλάβει τις ευθύνες της».
Σε σχέση, εξάλλου, με τα όσα κατάγγειλε ο καρατομηθείς Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Σκούμας, η κυρία Τσιριγώτη μιλά ευθέως για θεσμική εκτροπή, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως θεωρεί την Αστυνομία φέουδό της κι εργαλειοποιεί συστηματικά το έργο και την προσφορά των εργαζόμενων αστυνομικών για μικροπολιτικά οφέλη, ενώ αδιαφορεί για την απαξίωση της αποστολής τους.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Τσιριγώτη:

-Με βάση την επαγγελματική σας εμπειρία, η πολυδιάσπαση ευθυνών δεν αποτελεί διαχρονικά την καλύτερη δικαιολογία του πολιτικού συστήματος για να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του; Δεν ευθύνονται και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο;

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πολυδιάσπαση και η διάχυση ευθυνών είναι η καλύτερη δικαιολογία για να μην αναλαμβάνει το πολιτικό σύστημα τις ευθύνες του. Και αυτή η πρακτική αποτελεί πάγια στάση της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες τις περιπτώσεις που κλήθηκε, κυρίαρχα από την κοινωνία, να αναλάβει τις ευθύνες της.
Βεβαίως, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί το αποκορύφωμα της προσπάθειας να διαχυθούν οι ξεκάθαρες ευθύνες της Κυβέρνησης, του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του κ. Καραμανλή και πρωτίστως του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ως Πρωθυπουργού που κυβερνά τη χώρα σχεδόν τέσσερα χρόνια.


Είναι πλέον γνωστά, αδιαμφισβήτητα και αδιάψευστα τα γεγονότα. Το δευτεροβάθμιο κέντρο στην οδό Καρόλου σταμάτησε να λειτουργεί επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Ομοίως το κέντρο τηλεδιοίκησης στην Λάρισα έπαψε να λειτουργεί, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε τον Ιούλιο του 2019, χωρίς να υπάρξει καμία μέριμνα από την Κυβέρνηση για την αποκατάστασή του. Ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με ρουσφέτι, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, ενώ στη συγκεκριμένη βάρδια δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ ανικανότητας, καταφανούς ανεπάρκειας και κυρίως αδιαφορίας της Κυβέρνησης για την ασφάλεια των σιδηρόδρομων και εν τέλει για την ασφάλεια των επιβατών. Εάν λειτουργούσαν οι παραπάνω δικλείδες ασφαλείας το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, κατά την άποψή μου, πού πρέπει να αναζητηθούν, πρωτογενώς, οι κυρίαρχες ευθύνες.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις.


Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την προσπάθεια διάχυσης ευθυνών, που αποσκοπεί τελικά στην συγκάλυψη. Δεν μπορεί για όλα να φταίνε κάποιοι άλλοι και ποτέ η Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο κ. Πρωθυπουργός, ο οποίος σε ότι συμβαίνει «δεν γνώριζε». Όπως δεν γνώριζε για τις υποκλοπές, δεν γνώριζε για την κατάσταση χάους στον ΟΣΕ, δεν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, δεν γνώριζε για τις εργασίες του Πάτση, της Νικολάου, του Χειμάρα κ.λπ.
Είναι ένα επιχείρημα που όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά προκαλεί και δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή στους πολίτες, οι οποίοι αξιολογούν και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και κυρίως κρίνουν και συγκρίνουν.


Να θυμίσω μόνο ότι λίγες μόνο ημέρες πριν το τραγικό δυστύχημα, ο κ. Καραμανλής απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε με στόμφο ότι είναι ντροπή μας να θέτουμε θέματα ασφάλειας των σιδηρόδρομων. Δεν λήφθηκαν υπόψιν ούτε οι επερωτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε τα εξώδικα των εργαζομένων και βέβαια είχαμε 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι στην πλειονότητα ήταν νέα παιδιά. Όλη η Ελλάδα πενθεί και ζητά την αλήθεια και ζητά δικαίωση.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων που έγιναν, στην ερώτηση ποιος έχει την ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα, η ΝΔ έχει ευθύνη 92%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 3% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 5%.
Τέλος ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας, για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, είπε: «Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί».

–Από όσο είστε σε θέση να γνωρίζετε, πόση βάση έχουν τα όσα κατάγγειλε ο αποταχθείς Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Σκούμας για αντισυνταγματικές ενέργειες και παρεμβάσεις κέντρων εξουσίας;

Πράγματι, ο αποπεμφθείς Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στην επιστολή του, προβαίνει σε σοβαρές καταγγελίες και αφήνει σαφείς αιχμές, με πολλαπλούς αποδέκτες.
Όλα αυτά που αναφέρει, σκιαγραφούν, κατά την άποψή μου, μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεσμική εκτροπή του ρόλου και της λειτουργίας της Αστυνομίας. Και αναρωτιέμαι πράγματι ποιο μπορεί να είναι το εύρος και το βάθος της νοσηρής αυτής κατάστασης, που την αποδίδει πρωτίστως στο πολιτικό επίπεδο.
Είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει. Θα πρέπει όλα αυτά να απασχολήσουν τις δικαστικές Αρχές και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τα προσπεράσουμε.
Δεν πρέπει η Κυβέρνηση να κλείσει για άλλη μια φορά τα μάτια και τα αυτιά της. Απαξιώνεται ο θεσμός της Αστυνομίας στη συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών. Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και προεκτάσεις.


Διάβασα σε δημοσιεύματα ότι ο αποπεμφθείς Αρχηγός έμαθε για την καρατόμησή του από άρθρα στα ΜΜΕ. Αυτό συνιστά πλήρη απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίες. Και αντιλαμβάνεσθε τι επιπτώσεις δημιουργεί στο εσωτερικό και στη συνοχή του Σώματος.Η Κυβέρνηση βέβαια έχει δείξει πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της Αστυνομίας. Την θεωρεί φέουδό της. Εργαλειοποιεί συστηματικά το έργο της και την προσφορά των εργαζόμενων αστυνομικών, για μικροπολιτικά οφέλη και αδιαφορεί για την απαξίωση της αποστολής τους.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις πρόσφατες σχετικά καταγγελίες και αποκαλύψεις για συνεργασία και συνέργεια υψηλόβαθμων στελεχών με την επονομαζόμενη Greek Mafia αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση είναι εξόχως σοβαρή και ανησυχητική.


Δεν μπορούμε να αφήσουμε θεσμικές εκτροπές να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της Αστυνομίας και να απαξιώνουν το έργο της. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη διάβρωση και τη διαφθορά να προσβάλλει την προσφορά των έντιμων αστυνομικών, που τιμούν την στολή τους και την αποστολή που τους έχει αναθέσει η πολιτεία.
Αναδεικνύεται, λοιπόν, επιτακτικά η ανάγκη για διαφάνεια και δικαιοσύνη παντού και στο χώρο της Αστυνομίας και γενικότερα των Σωμάτων Ασφάλειας.
Είναι μια δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ , που θα γίνει πράξη στην διακυβέρνηση που έρχεται.

-Πόσο σας συγκινεί το ενδεχόμενο καθόδου στην εκλογική μάχη ως υποψήφια βουλεύτρια; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να τα καταφέρει καλύτερα σε σύγκριση με το 2015- 2019;

Προσωπική μου επιδίωξη είναι να προσφέρω. Διαχρονική φιλοσοφία και στάση ζωής είναι ότι η έννοια της προσφοράς, όταν έχει ουσιαστικό έρεισμα, δεν συνδέεται ούτε συναρτάται αποκλειστικά με θέσεις και αξιώματα.
Είναι πρωτίστης σημασίας η ευθύνη που αναλαμβάνει κανείς απέναντι στην κοινωνία και στον πολιτικό σχηματισμό που εκπροσωπεί.
Και η ευθύνη, αυτή τη στιγμή, μετουσιώνεται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να αναδειχθεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.
Θέλουμε να απαλλάξουμε τη χώρα από την καθεστωτική αντίληψη και πρακτική του Κ. Μητσοτάκη, που πληγώνουν ευθέως τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου. Οι παρακολουθήσεις και οι τηλεφωνικές υποκλοπές αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοσηρής καθεστωτικής νοοτροπίας της Νέας Δημοκρατίας και ιδίως του Πρωθυπουργού .
Για τον κ. Μητσοτάκη το κράτος είναι ένα λάφυρο, που πασχίζει να κρατήσει με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο.
Έχουμε ευθύνη να απαλλάξουμε τη χώρα από τη ρεμούλα, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και τις απευθείας αναθέσεις εκατομμύριων ευρώ σε αρεστούς και ημετέρους. Από τους σύγχρονους μαυραγορίτες και τα funds, που επιχειρούν κυνικά την μεγαλύτερη ανακατανομή του πλούτου στη σύγχρονη ιστορία, προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.
Να απαλλάξουμε τη χώρα από τους κάθε λογής «πάτσηδες», που πλουτίζουν από τις κατασχέσεις σπιτιών ανήμπορων και ευάλωτων πολιτών. Να απαλλάξουμε την κοινωνία από τα φαινόμενα τεχνητής αισχροκέρδειας στην ενέργεια, στο ηλεκτρικό, στην αγορά, που πλήττουν βάναυσα το εισόδημα των εργαζόμενων και υποβαθμίζουν τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους. Να απαλλάξουμε τη χώρα από φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και συγκάλυψης, που ταλανίζουν το δημόσιο βίο.


Απέναντι σε αυτό τον ορυμαγδό, που δεν έχει τελειωμό, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει ποιοτικά χαρακτηριστικά, με κυρίαρχα τη διαφάνεια, την εντιμότητα, τη δικαιοσύνη, την λογοδοσία, το ηθικό πλεονέκτημα και τη βούληση να κυβερνήσει προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων και των ημετέρων.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που καθιέρωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Και είναι τα ιδία χαρακτηριστικά που θα του δώσουν τη δυνατότητα να κυβερνήσει και πάλι τη χώρα, με ηγέτη και εγγυητή τους, τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: politic.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια