Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πύραυλοι SPIKE-NLOS: Το «υπερόπλο-φρουρός» που θα αποκτήσει η Ελλάδα





Ένα «υπερόπλο» θα έχουν στα χέρια τους οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το ΚΥΣΕΑ άνοιξε το δρόμο για την προμήθεια των πυραύλων SPIKE- NLOS.



Οι SPIKE NLOS είναι ισραηλινοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας. Πρόκειται για όπλα ακριβείας χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας.

Χάρη στο βεληνεκές τους που φτάνει τα 35 χιλιόμετρα αλλά και την εντυπωσιακή ακρίβεια με την οποία πλήττουν τους στόχους τους, οι Spike NLOS θεωρούνται «υπερόπλα» που μπορούν με ευκολία να καταστρέψουν άρματα μάχης, αποβατικά σκάφη και ταχύπλοα, επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα.



Βάσει αυτών των χαρακτηριστικών τους, θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία αεροπρογεφυρώματος στα ελληνικά νησιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πρώτοι που θα αποκτήσουν τα κατευθυνόμενα βλήματα είναι οι «φρουροί» των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αλλά και των νησιών.








Οι Spike NLOS θεωρούνται εξαιρετική επιλογή καθώς μπορούν να πλήξουν στόχους πολλαπλάσιας στρατηγικής και οικονομικής αξίας ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν μπορούν να αλλάζουν θέση μετά από κάθε βολή.





Οι Spike θα ανήκουν στους Λόχους των Αντιαρματικών Μονάδων και σύμφωνα με τα πλάνα του ΓΕΣ η εκπαίδευση των χειριστών θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ οι δύο πλευρές συζητούν το ενδεχόμενο η συντήρηση τους να γίνεται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά το προηγούμενο διάστημα, Αθήνα και Τελ Αβίβ αναμένεται να υπογράψουν σύμβαση για την προμήθεια 27 συστημάτων, των τεχνολογικά προηγμένων πυραύλων ακριβείας SPIKE NLOS για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και ακόμη 8 για το Πολεμικό Ναυτικό.



Αρμόδιες πηγές, ανέφεραν πως στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν νέες συμβάσεις για τα SPIKE NLOS της Αεροπορίας Στρατού και τις συλλογές SPICE της Πολεμικής Αεροπορίας αφού τα συστήματα αυτά θα πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και να τρέξει ταυτόχρονα η αναβάθμιση των Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache ΑΗ-64Α.
Πηγή: www.cnn.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια