Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιτροπή LIBE: Σοβαρές ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα-Θα βγει πόρισμα








Με μήνυμα στα ελληνικά ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, η Εισηγήτρια Σόφι ιν΄τ Βελντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Εκφράζουμε παράλληλα και τη συμπαράστασή μας στον ελληνικό λαό. Οι λέξεις «πάρε με όταν φτάσεις» έχουν γίνει σύμβολο άφατου πόνου και πένθους. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι τόσοι νέοι άνθρωποι χάθηκα».

Συνεχίζοντας η κ. ιν’τ Βελντ, δήλωσε πως η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη για τις συναντήσεις της στην Αθήνα, αλλά παράλληλα εξέφρασε τη λύπη της για το ότι ο πρωθυπουργός, υπουργοί και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκαν να συναντηθούν με την Επιτροπή LIBE.

«Λυπούμαστε για το ότι ο πρωθυπουργός, υπουργοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Δημοκρατία, οι θεσμοί και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται υπό πίεση», σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της αποστολής της Επιτροπής στην Αθήνα. Η κ. ιν’τ Βελντ μάλιστα υπογράμμισε πως «μετά και τη δολοφονία Καραϊβάζ, όπου δεν υπάρχει εξέλιξη στην υπόθεση, είναι σαφές ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης». «Ο έλεγχος στα ΜΜΕ», σημείωσε, «έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά, γεγονότα να μην παρουσιάζονται σωστά ή να υποβαθμίζεται η σημασία τους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα». Η διαδικασία λογοδοσίας, απαραίτητη για μια υγιή Δημοκρατία, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

«Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι διαφθορά έχει ατιμωρησία και είναι κυρίαρχη», τόνισε η Σόφι ιν’τ Βελντ και προσέθεσε: «η καταπολέμησή της πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής του Renew αναφέρθηκε και στο ζήτημα των pushbacks (επαναπροωθήσεων), στις πληροφορίες για τη μεταχείριση των μεταναστών και τις περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών και κλοπών καλώντας σε «πλήρη αντιμετώπιση της κατάστασης». Επίσης έκανε αναφορά και στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, στην ισότητα φύλων, την αστυνομική βία και την ενδοοικογενειακή βία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές που απαρτίζουν την αποστολή της LIBE συναντήθηκαν με τον Χρήστο Ράμμο και την Αικατερίνη Παπανικολάου της ΑΔΑΕ, αλλά και τον Χρήστο Μενουδάκο της ΑΠΔΠΧ.
Σ. ιν΄τ Βελντ στη «Ν»: Ικανοποίηση για τις συναντήσεις μας, έγινε πρόοδος

Την ικανοποίησή της για τις συναντήσεις της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, εξέφρασε με δηλώσεις της στη Ναυτεμπορική, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής του Renew, και επικεφαλής της αποστολής στη χώρα μας, Σόφι ιν’τ Βελντ.

«Είμαστε ευχαριστημένοι για την πρόοδο και τις συναντήσεις μας», τόνισε η κ. ιν’τ Βελντ.

Αναφορικά με το ότι η Επιτροπή δεν μπόρεσε τελικά να δει μέλη της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους, η κ. ιν’τ Βελντ τόνισε πως στην παρούσα κατάσταση «δεν υπάρχει λόγος για πολιτική αντιπαράθεση».
Κ. Μπάρλεϊ στη «Ν»: Διαφθορά και ατιμωρησία κυριαρχούν

Δηλώσεις στη Ναυτεμπορική, έκανε επίσης και η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, και μέλος της LIBE, Καταρίνα Μπάρλεϊ: «Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα από ό,τι είχαμε προηγουμένως, αν και δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης».

«Ο συνδυασμός διαφθοράς και ατιμωρησίας είναι κυρίαρχος. Είναι ένας συνδυασμός που θέτει σε κίνδυνο το Κράτος Δικαίου», τόνισε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής.

«Μας είπαν ότι δεν υπήρχε χρόνος, ο υπουργός Επικρατείας έκανε δήλωση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί και την κατάσταση, όμως έπρεπε να γίνει αυτή η επίσκεψη, την σχεδιάζαμε πολύ καιρό τώρα».

Αναφορικά με το αν θα βγάλει η LIBE πόρισμα για την Ελλάδα, η κ. Μπάρλεϊ, απάντησε πως «ναι, θα βγάλουμε πόρισμα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε. Σίγουρα πάντως δεν θα καθυστερήσουμε πολύ». Άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο η LIBE να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας.


Πηγή: www.naftemporiki.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια