Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χρ. Σταϊκούρας: Απαγορεύεται να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων


Ο κ. Σταικούρας είπε πως έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα για την ιδιότητα του ευάλωτου, που εξασφαλίζει την επιδότηση, 38.000 αιτήσεις, ενώ 27.000 δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία - Ο ίδιος εξήγησε πως από την αρχή της εβδομάδας θα ξεκινήσει διαδικασία προσωποποιημένης ειδοποίησης αυτών των 27.000 πολιτών με τηλέφωνο για να ολοκληρώσουν την διαδικασία.




Κλειστό κράτησε το παράθυρο στην διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους ωφελούμενους της επιδότησης του 50% της αύξησης της δόσης στα στεγαστικά δάνεια ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, Τώρα Μαζί.


Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Η», ότι έχουν εγκριθεί λιγότερες από 1.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης των «φουσκωμένων» δόσεων στεγαστικών δανείων που τρέχει από τον περασμένο μήνα, ο ίδιος δεν άφησε πολλά περιθώρια για αλλαγές στην περίμετρο της επιδότησης. «Στο εύλογο ερώτημα γιατί να επιδοτηθούν 30.000 και όχι 90.000 ή 100.000 απαντώ πως αυτό απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Διότι αν διευρύνεις την γκάμα των δικαιούχων, αυτά τα επιπλέον δάνεια θα εγγραφούν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ως κόκκινα δάνεια και θα επιστρέψουμε στο πρόβλημα που είχαμε με ότι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός.
Πατάει γκάζι ο εξωδικαστικός

Ο κ. Σταικούρας είπε πως έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα για την ιδιότητα του ευάλωτου, που εξασφαλίζει την επιδότηση, 38.000 αιτήσεις, ενώ 27.000 δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία «κάτι που δεν είναι ευθύνη της πολιτείας», όπως παρατήρησε. Ο ίδιος εξήγησε πως από την αρχή της εβδομάδας θα ξεκινήσει διαδικασία προσωποποιημένης ειδοποίησης αυτών των 27.000 πολιτών με τηλέφωνο – το 1/3 δεν έχει email – για να ολοκληρώσουν την διαδικασία.

Ο ίδιος πάντως έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα στις τράπεζες και τα funds να προχωρούν σε βιώσιμες ρυθμίσεις, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν σημάδια βελτίωσης. Όπως εξήγησε, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους προς Δημόσιο και τράπεζες πάνω από 4.200 οφειλέτες, ενώ κάθε 15 ημέρες ρυθμίζουν 350 φορολογούμενοι. Διμερώς πάνω από 580.000 δανειολήπτες έχουν ήδη ρυθμίσει τα δάνειά τους.

Κίνδυνος αύξησης των κόκκινων δανείων

Ο κίνδυνος αύξησης των κόκκινων δανείων είναι υπαρκτός, είπε ο κ. Σταικούρας, εξηγώντας ωστόσο πως προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί το πρόβλημα, αλλά τα δανειακά χαρτοφυλάκια παρακολουθούνται στενά από τράπεζες και ΥΠΟΙΚ.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές

Ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε διαβεβαιώσεις πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ότι ήταν το 2019, με σημαντική μείωση των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων από 44% σε κάτω από 9%, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καταθέσεις κατά 50 δις. ευρώ συγκριτικά με το 2019 από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. «Έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα με υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλότερη κερδοφορία».
Ο επίμονος πληθωρισμός

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αυτός θα είναι το 2023 χαμηλότερος από το 2022 αλλά θα παραμείνει επίμονος – όπως χαρακτηριστικά είπε ο ΥΠΟΙΚ – με επίκεντρο πλέον τα τρόφιμα σε όλη την Ευρώπη. «Υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που έχει μετακυλήσει το πρόβλημα του πληθωρισμού στα τρόφιμα», σχολίασε ο κ. Σταικούρας, προβλέποντας πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει μεσοσταθμικά στο 4,5% όλο το 2023. «Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε πληθωρισμό που πέφτει και είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη», παρατήρησε ο ΥΠΟΙΚ. Στη γραμμή που έχει χαράξει η ΕΚΤ και ο κ. Σταικούρας είπε πως στόχος είναι να μειώνεται ο πληθωρισμός, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε ανάπτυξη, διότι μια σημαντική βουτιά σε αποπληθωριστικό περιβάλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, κάτι που όλοι απεύχονται. Συνεπώς το ιδανικό σενάριο είναι ο πληθωρισμός να πέσει κοντά στο 2%, όπως είναι και ο στόχος ΕΚΤ και FED.
Πηγή: www.imerisia.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια