Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Κώστας Καραμανλής απαντά για πρώτη φορά για τα Τέμπη: Τι έκανε, τι δεν έκανε, ποιες είναι οι ευθύνες του



Ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του στη Βουλή ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Τι έγινε και τι δεν έγινε στον σιδηρόδρομο επί δικής του υπουργίας.



Μετά από μία πολυήμερη και μάλλον εκκωφαντική σιωπή ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα μιλήσει σήμερα για πρώτη φορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανοίγοντας τα δικά του χαρτιά για το τι έγινε και τι δεν έγινε στον σιδηρόδρομο επί δικής του υπουργίας.



Ο πρώην υπουργός, ο οποίος λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, θα βρεθεί ενώπιον των συναδέλφων του αλλά και των πολιτών, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις για το τι πήγε στραβά και δεν ολοκληρώθηκε η πολύπαθη σύμβαση 717, η οποία εάν είχε ολοκληρωθεί ίσως απέτρεπε το τραγικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς.


Με τις συμβάσεις ανά χείρας, το έργο που παρέλαβε απο τον ΣΥΡΙΖΑ και το έργο που άφησε ο ίδιος, ο Κώστας Καραμανλής θα δώσει την δική του προσωπική μάχη, με μοναδικό στόχο να αποδείξει ότι όσο ήταν ο ίδιος στο τιμόνι του υπουργείου Μεταφορών η σύμβαση για την τηλεδιοίκηση έτρεξε γρήγορα με αποτέλεσμα ένα 70% του έργου να έχει ολοκληρωθεί.



Ο Κώστας Καραμανλής, όπως λένε συνεργάτες του, δεν θέλει να μείνει ουτε ίχνος απορίας για το τί έγινε αυτήν την 4ετία στον σιδηρόδρομο, τόσο σε επίπεδο υλοποίησης των συμβάσεων αλλά και των προσλήψεων, παρά το τραγικό συμβάν.

"Είναι τουλάχιστον παράλογο να μην λογοδοτούν εκείνοι που καθυστέρησαν 4,5 χρόνια αλλά να εγκαλούν εκείνους που ξεμπλόκαραν και εντός ολίγων μηνών θα παραδώσουν το έργο", φέρεται να λέει ο ίδιος στους συνεργάτες του, "αποκαλύπτοντας" την επίθεση που αναμένεται να εξαπολύσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα έδρανα θα είναι άλλωστε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι φεύγοντας από το υπουργείο η σύμβαση για την τηλεδιοίκηση είχε φτάσει στο 68% με την κυβέρνηση να τον διαψεύδει, κάνοντας λόγο για χυδαία ψέμματα.

Άγνωστο παραμένει εάν ο πρώην υπουργός θα θελήσει να μιλήσει ευθέως για τα σχέδια του ενόψει εκλογών, μιας και ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, ζητώντας από τους πολίτες των Σερρών να τον κρίνουν και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τα πρωτοσέλιδα, όπως φέρεται να είχε πει, μιλώντας στα ΝΕΑ και τον Γιώργο Παπαχρήστο.

Όσα θα πει πάντως θα έχουν αντίκτυπο, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ίδιο, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέτει στην κρίση του ίδιου του Κώστα Καραμανλή το εάν τελικά θα είναι και πάλι υποψήφιος.
Επιχείρηση "αναποφάσιστοι"

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν την αδιευκρίνιστη ψήφο, της οποίας τα ποσοστά ολοένα και μεγαλώνουν, συμβάλλοντας στην δυσκολία της χαρτογράφησης της βούλησης του εκλογικού σώματος.

Στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν ότι οι απώλειες που καταγράφει τώρα η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ανατραπούν και να γυρίσει πίσω ένα ποσοστό, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη οι ευθύνες για την τραγωδία δεν αποδίδονται μόνο στην κυβέρνηση- όπως δειχνουν οι δημοσκοπήσεις- αλλά το… ανάθεμα πέφτει και σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, σημασία έχει να σταθούμε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων, οικονομικά και ηθικά, αλλα και να γίνει πράξη ο ασφαλής σιδηρόδρομος.



Το πρώτο ήδη γίνεται, με τα μέτρα που θα ληφθούν θα ξεκινήσει εκ νεου η γραμμή, ενώ έχει δοθεί η υπόσχεση οτι η τηλεδιοίκηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Νέες προσλήψεις είναι προ των πυλών, όπως επίσης και η επαναξιολόγηση του προσωπικού του ΟΣΕ. Οι κινήσεις που γίνονται μετά την τραγωδία δεν ισορροπούν το κακό που έγινε, η διαχείριση ωστόσο, κρίνεται ότι ικανοποιητική, με την ελπίδα οτι μερίδα ψηφοφόρων που απογοητεύτηκε ή δυσαρεστήθηκε μπορεί να επιστρέψει.
Σύγκρουση με το "βαθύ" κράτος και το βλέμμα στο αύριο

Η τραγωδία των Τεμπών έχει ήδη αλλάξει το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτακη, ο οποίος ούκ ολίγες φορές μετά το δυστύχημα δεσμεύθηκε ότι ειναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με το αναχρονιστικό κράτος και τις αγκυλώσεις του. Η υπόσχεση αυτή, "ηχεί" θετικά στα αυτιά του κέντρου, το οποίο πληγώθηκε από τα Τέμπη και την λειτουργία του κράτους, ως μία δέσμευση που μπορεί να τηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν του δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μην απαξιωθεί το έργο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι η εικόνα της έχει τσαλακωθεί.

Στην προεκλογική περίοδο η οποία θα ανοίξει όπως όλα δείχνουν μετά το Πάσχα, θα έρθουν ξανά στην επιφάνεια όσα έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τη μείωση της ανεργίας, ενώ δύο νέα στοιχήματα θα έρθουν στο προσκήνιο: καλύτερη υγεία για όλους και καλύτεροι μισθοί για όλους.

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων θα είναι και τα αποτελέσματα των εκλογών στη γειτονική Τουρκία, οι οποίες θα διεξαχθούν νωρίτερα - όπως φαίνεται- και συγκεκριμένα στις 14 Μαίου.

Πηγή: www.thetoc.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια