Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Την Πέμπτη η συνεδρίαση του Υπουργικού που είχε αναβληθεί λόγω της εθνικής τραγωδίας


Θα συζητηθούν θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για θέματα που πρέπει να γίνουν άμεσα





Στις 11 το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε, θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος.


Θα συζητηθούν θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για θέματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.

«Άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών - Οι τραγωδίες δεν είναι κομματικό ζήτημα»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην μείνει καμία σκιά στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν έχουμε καμία διάθεση εξωραϊσμού της κατάστασης. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε, ούτε και τώρα. Επιδιώκουμε την αλήθεια με κάθε ειλικρίνεια. Η κυβέρνηση θα ρίξει άπλετο φως και όποιες ευθύνες υπάρχουν θα αποδοθούν».

Πρόσθεσε ότι «δεν βοηθά ούτε ο μηδενισμός, ούτε οι γενικοί αφορισμοί, ούτε τα ψέματα. Η δήθεν κομματική τοποθέτηση, η δήθεν παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, η εγκατάλειψη του έργου της τηλεδιοίκησης, η δήθεν απαγόρευση στις οικογένειες να παραλάβουν και να πενθήσουν τους δικούς τους. Όλα αυτά είναι ψέματα. Ένα πράγμα είναι η ευθύνη και ένα πράγμα είναι τα ψέματα και η χυδαία προπαγάνδα. Οι τραγωδίες δεν είναι ζήτημα κομματικό και αποτελεί καπηλεία χειρίστου είδους να γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης».
Την Τετάρτη οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

Με την προσοχή της κυβέρνησης να παραμένει αποκλειστικά στραμμένη στη διαχείριση της επόμενης ημέρας από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου κινείται με μεθοδικά σε τρεις άξονες: στήριξη των οικογενειών των θυμάτων- τραυματιών, άμεση διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος – έργο που έχει αναλάβει η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων - και ανακοίνωση κυβερνητικών παρεμβάσεων άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης.

Μετά την περιοδεία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, αναμένεται το πρωί της Τετάρτης να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου και θα ανακοινωθούν κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ένα δύσκολο εγχείρημα για το επιβατικό κοινό το οποίο έχει οργιστεί και κλονιστεί μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας αλλά και ενισχύσεις σε έμψυχο δυναμικό, ώστε να μην επαναληφθούν μοιραία λάθη. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη γραμμή να λειτουργήσει σε πρώτη φάση μόνο για εμπορικές και όχι επιβατικές αμαξοστοιχίες ή να ενισχυθούν σημαντικά οι βάρδιες των σταθμαρχών και να επαναλειτουργήσει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο που θα ελέγχει την κίνηση των τρένων, το οποίο θα λειτουργεί μέσω τηλεφώνων μέχρι να λειτουργήσει εν συνόλω το σύστημα τηλεδιοίκησης.
Αποζημιώσεις για τα θύματα

Ανακοίνωση για το θέμα των αποζημιώσεων εξέδωσε η Hellenic Train, με φόντο τις αποκαλύψεις ότι υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2019, εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ – και μάλιστα, για πέντε χρόνια, ως το 2024, από το να αποζημιώνει χρηματικά επιβάτες όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματά τους.
Στην ανακοίνωση η εταιρεία, γνωστοποιεί, την απόφασή της να μην ενεργοποιήσει την εξαίρεση στην καταβολή αποζημιώσεων για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που επικαλείται η εταιρεία προβλέπει μεταξύ άλλων προκαταβολή αποζημίωσης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 21.000 ευρώ καθώς και ότι η παροχή της «δεν συνιστά αναγνώριση ευθύνης».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

1. Εάν επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί, η σιδηροδρομική επιχείρηση του άρθρου 26 παράγραφος 5 του παραρτήματος Ι, πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και οπωσδήποτε το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από τον καθορισμό της ταυτότητας του φυσικού προσώπου που δικαιούται αποζημίωσης, να προκαταβάλει τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών ανάλογα με την προκληθείσα ζημία.

2. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, η προκαταβολή δεν είναι κατώτερη των 21 000 ευρώ ανά επιβάτη σε περίπτωση θανάτου.

3. Η προκαταβολή δεν συνιστά αναγνώριση ευθύνης και μπορεί να αντισταθμιστεί με οποιοδήποτε άλλο ποσό καταβληθεί στη συνέχεια με βάση τον παρόντα κανονισμό αλλά δεν είναι επιστρεπτέα, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η προκληθείσα ζημία οφειλόταν σε αμέλεια ή σφάλμα του επιβάτη ή εάν ο αποδέκτης της προκαταβολής δεν ήταν ο δικαιούχος της αποζημίωσης.


Πηγή: www.vradini.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια