Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αύξηση 43 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο - Κίνδυνος να τη ροκανίσει η άνοδος των επιτοκίων

Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προσθέσει περίπου 43 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".




Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες "μετρούν" από σήμερα τις συνέπειες που επιφέρουν στον προϋπολογισμό τους δύο μεγάλες αλλαγές. Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού από τη μία θα προσθέσει περίπου 45 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".



Από την άλλη όμως, η νέα αύξηση στα επιτόκια στην οποία προχώρησε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ και οι κεντρικοί τραπεζικές της Ευρωζώνης, θα αφαιρέσουν αρκετές δεκάδες ευρώ περισσότερα σε μηνιαία βάση από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αν φυσικά έχουν πάρει δάνειο, καθώς η δόση θα είναι πλέον περίπου 30 % αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.


Έτσι, από τις επόμενες εβδομάδες που ενεργοποιηθούν στην πράξη τα δύο μέτρα -η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φανεί στο τέλος Απριλίου με τη μισθοδοσία του συγκεκριμένου μήνα, ενώ αυξημένη θα είναι και η δόση του δανείου για όσους πάρει και παραμένουν στο κυμαινόμενο επιτόκιο - θα αρχίσει η καταγραφή των συνεπειών.



Ερώτημα πρώτο: θα επηρεάσει και σε ποιο βαθμό η αύξηση του κατώτατου μισθού την απασχόληση και τον αριθμό των θέσεων εργασίας; Υπάρχει αισιοδοξία ότι η πτωτική πορεία της ανεργίας δεν θα αντιστραφεί, καθώς τα έσοδα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να πηγαίνουν καλά. Και από την άλλη, η νέα αύξηση του επιτοκίου θα αυξήσει ή όχι τον αριθμό των "κόκκινων δανείων;".
Παράδειγμα με τον κατώτατο μισθό

Με έναν κατώτατο μισθό στα 768 ευρώ μεικτά -σε αυτά τα επίπεδα φτάνει με αύξηση 7,75%- οι μικτές αποδοχές ανεβαίνουν κατά περίπου 50 ευρώ και οι καθαρές αποδοχές κατά περίπου 43,5 ευρώ. Τα "καθαρά" είναι και αυτά που ενδιαφέρουν. Από 614 ευρώ σήμερα (σ.σ τόσα αντιστοιχούν στα 713 ευρώ) θα πάμε στα 768 ευρώ μεικτά, άρα στα 657 ευρώ καθαρά.

Πρακτικά, θα αυξηθούν οι μεικτές αποδοχές, οι ασφαλιστικές εισφορές (από τα 99 στα 106,5 ευρώ) αλλά και ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος θα πάψει να είναι μηδενικός με τον κάθε εργαζόμενο να καταβάλλει περίπου 4 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη, ο εργοδότης, αν συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές, θα πρέπει να πληρώνει 940 ευρώ τον μήνα για έναν υπάλληλο με 8ωρη απασχόληση ποσό περίπου κατά 67,6 ευρώ παραπάνω. Αυτή η "επιβάρυνση" της επιχείρησης θα μετρηθεί και θα κριθεί αν θα υπάρξει επίπτωση στην απασχόληση ή όχι.



Η αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης επιπλέον (προστίθενται στις 300 μονάδες βάσης που έχουν ήδη γίνει οδηγώντας στο ιστορικό ρεκόρ αύξησης για την Ευρωζώνη) επηρεάζουν άμεσα τη δόση ενός δανείου. Τα 100.000 ευρώ που έχουν ακόμη 15 χρόνια για να αποπληρωθούν, βγάζουν πλέον μηνιαία δόση 797 ευρώ όταν πέρυσι τέτοιο καιρό η δόση ήταν 626 ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για επιβάρυνση 171 ευρώ τον μήνα ή 2050 ευρώ τον χρόνο. Μόνο η χθεσινή αύξηση μεταφράζεται σε μηνιαία επιβάρυνση 26 ευρώ για τον συγκεκριμένο δανειολήπτη. Αυτή είναι η λοιπόν η πλήρης εικόνα: Μόνο η χθεσινή αύξηση του επιτοκίου, μπορεί να "ροκανίσει" πάνω από τη μισή αύξηση του κατώτατου μισθού εφόσον φυσικά υπάρχει δανειακή υποχρέωση.
Πηγή: www.thetoc.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια