Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ομιλία της Σοφίας Βαγενά στο 33ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ


Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τις δράσεις ευαισθητοποίησης της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού, πέραν των σχολείων και σε δήμους καθώς και σε Ενώσεις όταν και εφόσον κληθήκαμε, προκειμένου να αναδείξουμε τα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά και να δράσουν προληπτικά στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Κύριο μήνυμα της εκστρατείας μας αποτελεί άλλωστε, και ο ίδιος ο τίτλος της πρώτης μας ημερίδας: «Ελάτε να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα πρόληψης, στήριξης και προστασίας των θυμάτων βίας, κάθε μορφής!». Η Αστυνομία λοιπόν πρέπει να επενδύσει πολλά στον τομέα της πρόληψης και να εφαρμόσει διάφορες μεθόδους και προγράμματα που να στοχεύουν στον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό της διάπραξης τέτοιου είδους εγκλημάτων.Επιπροσθέτως, οργανώνουμε τη δεύτερή μας ημερίδα με τίτλο: ΄΄Βία και Ανήλικο θύμα-Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο΄΄, καθώς πιστεύουμε σε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό σχέδιο δράσης για την Κακοποίηση Ανηλίκων το οποίο και θα παρουσιάσουμε σε ημερομηνία το προσεχές χρονικό διάστημα.

Αγαπητοί σύνεδροι, σε μία χρονική περίοδο, που οι αντοχές όλων μας δοκιμάζονται από την ακρίβεια, τις συνθήκες εργασίας, καθώς και από αστάθμητους παράγοντες στο εξωτερικό της χώρας, είναι αναγκαίο, ενωτικά και δημοκρατικά, να διατρανώσουμε όλοι μαζί τα οικονομικά και εργασιακά μας αιτήματά.

Η φθοροποιός για τα εισοδήματά μας καθοδική πορεία δεν έχει τέλος, σε συνέχεια μίας δεκαετίας αυστηρής λιτότητας και περικοπών. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δοθεί αυξήσεις στις αποδοχές του δημοσίου τομέα, ωστόσο στην Ελλάδα δεν γίνεται ούτε λόγος, την ώρα που η αγοραστική δύναμη των μισθών μας συρρικνώνεται διαρκώς σε επικίνδυνο βαθμό.

Δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των μισθών μας, μεσοσταθμικά στο ύψος του πληθωρισμού του 2022. Η απώλεια εισοδήματος τα δύο τελευταία χρόνια είναι τεράστια και χρειάζεται άμεση λύση στο πρόβλημα με γενναίες αυξήσεις, που θα περιλαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών, δηλαδή βασικού μισθού κι επιδομάτων.

Επιπροσθέτως, είναι αναγκαία η πρόβλεψη ωρομίσθιας αποζημίωσης του αστυνομικού προσωπικού, για ημερήσια υπερωριακή απασχόληση, καθώς και η οικονομική αποζημίωση για παροχή εργασίας κατά τις ημέρες των επισήμων αργιών. Είναι επιβεβλημένη ωστόσο και η αύξηση της εκτός έδρας αποζημίωσης ημερησίως αλλά και της εκτός έδρας διανυκτέρευσης, όπως ισχύει εδώ και χρόνια σε όλο το Δημόσιο.

Στον εργασιακό μας χώρο τώρα απαιτούμε την πιστή εφαρμογή των διατάξεων για το χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού. Στο παρελθόν έχουν εκδοθεί πολλές διαταγές προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, που να δεσμεύουν τη διοίκηση. Εμείς προτείνουμε την πλήρη αντιστοιχία των καταχωρήσεων στο Βιβλίο Υπηρεσίας του συστήματος PoliceOnline, με τα όσα προβλέπονται στις διατάξεις για το χρόνο εργασίας και τη λήψη ημερήσιας ανάπαυσης του προσωπικού. Με άλλα λόγια, να μην υπάρχει δυνατότητα να κλείσει το βιβλίο υπηρεσίας εάν δεν έχουν τηρηθεί τα νόμιμα ως προς το χρόνο εργασίας.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η υπεραπασχόληση του προσωπικού η οποία σχετίζεται άμεσα και με την υποστελέχωση Υπηρεσιών, είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ένα κατώτατο κι ένα ανώτατο όριο παρούσας δύναμης σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών, πέραν των οποίων δεν θα επιτρέπεται καμία απόκλιση. Δεν είναι δυνατό να λειτουργούν Υπηρεσίες με τρομερές ελλείψεις προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εναπομείναντες υπηρετούντες συναδέλφους μας.  

Σε συνέχεια όσων προανέφερε ο Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας , Υγιεινής και Ασφάλειας, και τη θέση μου φυσικά ως Αντιπρόεδρος του φορέα,δε χωράει άλλη αναβολή για την αναγνώριση της επικινδυνότητας  της εργασίας μας, οι λόγοι είναι προφανείς, αν αναλογιστούμε και μόνο, τους εκατοντάδες αστυνομικούς, που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Άμεση Αναγνώριση τώρα!!Όχι άλλη καθυστέρηση!! Όχι άλλες υποσχέσεις!!

      Με αφορμή τα τελευταία συμβάντα επεισοδίων σε μεγάλες πόλεις τις χώρας θέλω να αναφέρω ότι οι αστυνομικοί καθημερινά καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, βιώνοντας συνθήκες κινδύνου κι έντασης, με τραυματίες κι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενίοτε η αστυνομία καλείται να επωμιστεί βάρος κι ευθύνες, που δεν τις αναλογούν. Εμείς όλοι μη ξεχνάμε ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δίκαιο των συναδέλφων μας, που υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία.

 Η αστυνομία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ρόλο κυματοθραύστη σε αντιδράσεις, που έχουν πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Οι αστυνομικοί πρέπει να αντιμετωπίζονται, τόσο από την Ηγεσία όσο και από τους πολίτες, ως εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα, σε ένα Σώμα Δημοκρατικό και Ανοιχτό στην κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε ένα σύγχρονο πρότυπο λειτουργίας και συμπεριφοράς και η κοινωνία με τη σειρά της είναι σίγουρο ότι θα το εκλάβει πολύ θετικά. Κλείνοντας την ομιλία μου, θεωρούμε ότι πέρα από τα αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα είναι αναγκαία η ανάδειξη κοινωνικών δράσεων, για τη ουσιαστική προβολή του Σώματος.

 

 








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια