Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σεισμός στην Τουρκία: Τι κάνουν οι σκύλοι διασώστες - Ποιος είναι ο «Τάλoς» που συνοδεύει την ΕΜΑΚ






Συνολικά, μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στείλει στα συντρήμια της Τουρκίας 79 σκύλους-διασώστες, ενώ την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ συνοδεύει ο «Τάλος».




Στη «μάχη» για την διάσωση των εκατοντάδων χιλιάδων τραυματιών-θυμάτων του «φονικού» σεισμού που συγκλόνισε την Τουρκία και την Συρία, έχουν «ριχτεί» χιλιάδες διασώστες ενώ πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι και οι σκύλοι.


Τι κάνουν οι σκύλοι διάσωσης

Oι σκύλοι διάσωσης ψάχνουν κάτω από χαλάσματα, χιόνι ακόμα και στο νερό για να βρουν ανθρώπους που κινδυνεύουν.



Πηγή: Twitter/ Marcelo Ebrard C.

Στην τηλεόραση βλέπουμε συχνά εικόνες από γκρεμισμένα σπίτια μετά από σεισμό και καταστροφές κάθε λογής που καταπλακώνουν ανθρώπους.

Χωρίς τις μύτες των σκύλων διάσωσης θα ήταν πολύ πιο δύσκολο το έργο της εύρεσης των θυμάτων.

Τα σκυλιά ενημερώνουν τον κυναγωγό τους γαβγίζοντας όταν μυρίζουν τα θύματα.

Πολλές φορές, οι σκύλοι διάσωσης μεταφέρονται με ελικόπτερα στον τόπο της δράσης τους.





Αυτοί οι σκύλοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να μην φοβούνται τη φωτιά και το νερό, ενώ έχουν την ευχέρεια να μπαίνουν άφοβα σε σπήλαια.

Έχουν ακόμη την ικανότητα να εκτιμήσουν τη σταθερότητα του εδάφους, για να μην κινδυνεύουν ακόμα πιο πολλά άτομα κατά τη διάρκεια της διάσωσης.

Μια έρευνα διαρκεί πολλές φορές μόνο λίγα λεπτά και μόνο ο συνδυασμός της μύτης του σκύλου με την ανθρώπινη επέμβαση εξασφαλίζει την όσο δυνατόν πιο αποτελεσματική και γρήγορη διάσωση.

Για να είναι τα σκυλιά πάντα έτοιμα για τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να εξασκούνται συνεχώς. Στην εξάσκηση πρέπει να ανταπεξέλθουν στις πιο παράξενες καταστάσεις.


Ποιος είναι ο «Τάλος» - Ο σκύλος που συνοδεύει την ελληνική αποστολή

Ο Βέγλικος Ποιμενικός, Τάλος (σκύλος έρευνας και διάσωσης) συνοδεύει την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια της Τουρκίας, ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε δεκάδες πόλεις και άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Ο Τάλος είναι ο μοναδικός σκύλος έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα με πιστοποίηση από διεθνή κριτή σε αγώνες σκύλων εργασίας.





Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, έφτασε χθες στην Τουρκία με C-130.

Μαζί του, 21 πυροσβέστες από την πρώτη ΕΜΑΚ με 2 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα.

Ωστόσο, σήμερα έγινε γνωστό ότι η ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία, ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.





Πηγή: www.news4health.gr
Πηγή: kynology.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια