Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης - Επίδομα για συνταξιούχους





Απέναντι σε ένα πλήθος αιτημάτων από συναρμόδια υπουργεία βρίσκεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών, αφού μέχρι και το τέλος του μήνα θα κλείσει ο λογαριασμός των εσόδων του 2022 και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το τελικό πακέτο με τα μέτρα στήριξης πριν από τις εκλογές.



Ανεπισήμως, εκτιμάται ότι το κόστος του νέου πακέτου θετικών μέτρων, θα κυμανθεί από τα 800 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ. Ο δημοσιονομικός χώρος πλέον του ποσού αυτού, θα διατηρηθεί για να συγκρατηθεί το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 που θα "επισημοποιηθεί" τον Απρίλιο, πολύ κάτω από το 1,6% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αυτό θα γίνει, για να δοθεί ένα επιπλέον "επιχείρημα" στους οίκους αξιολόγησης, να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.



Με το περιθώριο που θα υπάρχει για νέα μέτρα, εξετάζεται κατ αρχήν μια επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, ώστε να συμπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο, δεν εμφανίζεται θετικό, στην υλοποίηση του μέτρου πριν τις εκλογές.

Σε ισχύ παραμένει και το σενάριο ξεκαθαρίσματος του θέματος των αναδρομικών στις επικουρικές και τα δώρα που περικόπηκαν το 2012. Συγκεκριμένα εξετάζεται η πληρωμή του συνόλου των οφειλόμενων, σε όλους τους δικαιούχους αλλά σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Ακόμη και έτσι όμως, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κόστος, θα είναι υψηλό.

Με τα έκτακτα έσοδα, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό. Εκτός από το market pass για το οποίο η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες μέρες, εξετάζεται και μια νέα επιταγή ακρίβειας ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους, τις ημέρες του Πάσχα.

Μέσα στα μέτρα που εξετάζονται βρίσκεται και η παράταση μέχρι και το τέλος του χρόνου των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για εστίαση, τουρισμό, τις μεταφορές, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις σχολές χορού.


Νέα ρύθμιση οφειλών


Ένα μέτρο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, είναι και μια νέα ρύθμιση οφειλών για εφορίες ταμεία και ΟΤΑ που θα κλείσει το κενό όσων έχουν χρέη μεγαλύτερα από 10.000 ευρώ που είναι το όριο για να ενταχθεί κανείς στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών. Ο στόχος είναι να διευθετηθούν ταχύτερα, οι οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων και να ρυθμιστούν εκ νέου χρέη της πανδημίας. Ωστόσο, και αυτό το μέτρο, θα πρέπει να εξεταστεί σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό τους κόστος αλλά και την απόδοση που μπορεί να έχει.

Τούτο, με δεδομένο ότι από το "ιστορικό" όλων των προηγούμενων μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, θέλει το αποτέλεσμα της ρύθμισης οφειλών πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, αφού οι οφειλές που ρυθμίστηκαν κυμαίνονταν από το 1,5% έως το 2,75% του ιδιωτικού χρέους, για το οποίο είχαν εκπονηθεί.
Τα επιδόματα στους συνταξιούχους

Μετά την αύξηση κατά 7,85% στους συνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά, ένα μέτρο που είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει είναι ένα έκτακτο επίδομα, που θα δοθεί σε όσους συνταξιούχους δεν πήραν αύξηση. Μάλιστα εξετάζεται το επίδομα αυτό να είναι κλιμακωτό, με όσους έχουν χαμηλότερες συντάξεις να παίρνουν μεγαλύτερο ποσό επιδόματος.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ δέχεται αιτήματα να δοθεί ένα επιπλέον επίδομα ως δώρο Πάσχα, για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εδώ το οικονομικό επιτελείο βάζει κατ αρχήν ένα φρένο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, κάποιοι από τους 130.000 οι οποίοι θα πάρουν το έκτακτο "συμψηφιστικό" επίδομα, θα πάρουν και ένα δεύτερο οριζόντιο επίδομα. Από το ΥΠΟΙΚ λένε "ναι" σε ένα πιο οριζόντιο επίδομα αλλά μόνο για τους πραγματικά ευάλωτους όπως τα άτομα με αναπηρία και σε κάθε περίπτωση ένα επίδομα για μια πολύ στενή περίμετρο δικαιούχων. Και αυτό το θέμα θα είναι μέρος των αποφάσεων για το τι θα δοθεί και τι όχι στο τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθούν και άλλα επιμέρους μέτρα ενίσχυσης ειδικών κατηγοριών συνταξιούχων όπως πχ η μείωση των κρατήσεων στις συντάξεις αποστράτων.

Πηγή: www.capital.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια