Κανένας πολίτης του Έβρου «δεν μπορεί να ξεχάσει τις συνέπειες της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων της προηγούμενης Κυβέρνησης» τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ και επίτιμος αρχηγός της ΕΛΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Ο κ. Δημοσχάκης μιλώντας για το νομό του, επισημαίνει ότι «η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε σε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο προστασίας και φύλαξης των συνόρων, αποκαθιστώντας το νούμερο ένα προαπαιτούμενο ανάπτυξης στην περιοχή, δηλαδή το αίσθημα ασφάλειας». Τονίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης με άλλες πολιτικές δυνάμεις, και προσθέτει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ατζέντας τον Έβρο, ως ΑΣΠΙΔΑ της Ευρώπης και του δυτικού κώδικα αξιών. Ο κ. Δημοσχάκης λέει ότι η ακρίβεια είναι ένα εισαγόμενο φαινόμενο, και προσθέτει ότι «οι ικανές κυβερνήσεις και οι άξιοι πρωθυπουργοί αποδεικνύουν την πολιτική τους δεινότητα σε εποχές κρίσεων, και η σημερινή κυβέρνηση άπλωσε ένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας πάνω από την ελληνική κοινωνία με ουσιαστικά και στοχευμένα μέτρα στήριξης προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ακόμα και στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή Έβρου της ΝΔ και επίτιμου αρχηγού της ΕΛΑΣ, Αναστάσιου Δημοσχάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο:
ΕΡ: Κύριε Δημοσχάκη ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;
ΑΠ: Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές οι Έλληνες θα επιλέξουν ανάμεσα στην εξέλιξη και στην οπισθοδρόμηση, ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην ιδεοληψία.
Πολύ φοβάμαι ότι το διακύβευμα δεν αφορά μόνο τους οικονομικούς δείκτες, την ευημερία των πολιτών, τον ασφαλή μετασχηματισμό του Ελληνικού Κράτους με σύγχρονους όρους αποτελεσματικότητας.
Αφορά την εθνική ασφάλεια κι αξιοπρέπεια, αφορά την θέση μας και την επιδραστικότητά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλές κρίσεις και προκλήσεις.
Το κυριότερο αφορά στον τρόπο που ως κράτος θα θέσουμε σε αμφισβήτηση τους θεσμούς και την ισχύ της Ελληνικής Δημοκρατίας επιλέγοντας την οπισθοδρόμηση και τα πολιτικά πειράματα ή αν θα συνεχίσουμε να αποτελούμε κοιτίδα δημοκρατικού διαλόγου, με αφοσίωση στον κοινοβουλευτισμό και στις θεσμικές δικλείδες διασφάλισης της λειτουργίας του πολιτεύματος.
ΕΡ: Εκλέγεστε στον Έβρο, όπου τα προβλήματα του νομού είναι μεγάλα και σημαντικά. Γιατί τώρα οι συμπατριώτες σας να επιλέξουν τη ΝΔ και όχι κάποιο άλλο κόμμα στις εκλογές κ. Δημοσχάκη;
ΑΠ: Ο Νομός Έβρου βρίσκεται έμπρακτα στον πυρήνα των Κυβερνητικών πολιτικών, γεγονός που αποδεικνύεται από το πολυεπίπεδο αναπτυξιακό έργο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή μας.
Κανένα Εβρίτης δεν μπορεί να ξεχάσει τις συνέπειες της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε σε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο προστασίας και φύλαξης των συνόρων, αποκαθιστώντας το νούμερο ένα (1) προαπαιτούμενο ανάπτυξης στην περιοχή, δηλαδή το αίσθημα ασφάλειας.
Δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ατζέντας τον Έβρο, ως ΑΣΠΙΔΑ της Ευρώπης και του δυτικού κώδικα αξιών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός επέλεξε να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Νομού Έβρου σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας.
ΕΡ: Ποιο είναι το κυβερνητικό έργο για την περιοχή σας και τι μένει ακόμη να γίνει;
ΑΠ: Οι πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης καθιστούν τον Νομό επίκεντρο κατασκευαστικών, επενδυτικών, διπλωματικών, αμυντικών, μεταφορικών & ενεργειακών εξελίξεων.
Οι ενεργειακές εξελίξεις φαίνεται ότι είναι ελπιδοφόρες καθώς δημιουργείται στην Πρωτεύουσα του Έβρου μια μικρή ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ ενώ όλος ο Νομός καθίσταται ενεργειακός κόμβος όπου διασταυρώνονται & διακλαδώνονται αγωγοί φυσικού αερίου.
Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης θα διασυνδεθεί, με τα τέσσερα (4) αντίστοιχα της Βουλγαρίας & της Ρουμανίας, μέσω της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, με ηλεκτροκίνηση, ευθυγράμμιση & αντιπλημμυρική θωράκιση της λεκάνης απορροής του Έβρου.
Ταυτόχρονα, μετά την χωροθέτηση & την προκήρυξη διαγωνισμού σύνταξης Μελετών του Φράγματος Μ.Δερείου θα δημιουργηθεί η δεύτερη μεγάλη λίμνη "Πλαστήρα" στη Β.Ελλάδα & συγκεκριμένα στον Ορεινό όγκο του Δήμου Σουφλίου ανακουφίζοντας την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου Διδ/χου από πλημμύρες…
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ροδόπη και στον Έβρο (13&14/01) ο Πρωθυπουργός με το μισό και πλέον υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 360 έργα, προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ.
Το κυβερνητικό έργο της παρούσας Κυβέρνησης είναι πολυεπίπεδο σε κάθε τομέα πολιτικής, την άμυνα, την παιδεία, την ασφάλεια, τις υποδομές, την ενέργεια & την εξωστρέφεια.
Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος της υλοποίησης, των εργοταξίων και των οραματικών υποδομών. Ο Έβρος και η πρωτεύουσα του η Αλεξανδρούπολη θα εξελιχθεί σε τρίτο μητροπολιτικό κέντρο της Χώρας μας.
ΕΡ: Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια σε όλα τα είδη. Γιατί να ψηφίσει κάποιος τη ΝΔ που επί των ημερών της γιγαντώθηκε το φαινόμενο;
ΑΠ: Εκτιμώ ότι κάθε νουνεχής πολίτης συνειδητοποιεί ότι η ακρίβεια είναι ένα εισαγόμενο φαινόμενο, διεθνούς επιπέδου, το οποίο οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες.
Οι ικανές κυβερνήσεις και οι άξιοι πρωθυπουργοί αποδεικνύουν την πολιτική τους δεινότητα σε εποχές κρίσεων… και η σημερινή Κυβέρνηση άπλωσε ένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας πάνω από την ελληνική κοινωνία με ουσιαστικά και στοχευμένα μέτρα στήριξης προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ακόμα και στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Οι κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η σημερινή κυβέρνηση είναι πρωτόγνωρες και ιστορικά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Η πανδημία, η κρίση στα σύνορα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, τις αντοχές του Κράτους, των δομών υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας με τα κρατικά ταμεία.
Σε όλα τα αυτά τα μέτωπα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στάθηκε συνεπής και αποτελεσματική, αντιμετωπίζοντας με άψογα αντανακλαστικά πρωτοφανείς δυσκολίες.
Δεν κατάφερε μόνο να κρατήσει όρθια την ελληνική κοινωνία, αλλά προχώρησε το μεταρρυθμιστικό της έργο και το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, βάζοντας τα θεμέλια για την Ελλάδα του αύριο.
ΕΡ: Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιο πιστεύετε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ;
ΑΠ: Θα απαντήσω δανειζόμενος μια έκφραση του Πρωθυπουργού που αποδίδει καλύτερα την αντιδιαστολή: Δεν συγκρινόμαστε με την αξιωματική αντιπολίτευση…
Η ΝΔ συγκρίνεται κι ασκεί αυτοκριτική στο ίδιο της το έργο επιδιώκοντας να γίνεται καλύτερη για το καλό του τόπου και των πολιτών.
Η πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η τριήμερη συζήτηση που ακολούθησε στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανέδειξε το αδιέξοδο και την απελπισία μιας παράταξης που απέτυχε να επιτελέσει το πολύτιμο έργο μιας ικανής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χρησιμοποίησε απρόσφορα το κοινοβουλευτικό όπλο της πρότασης μομφής, το οποίο προορίζεται για τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα της Χώρας, στον βωμό μια επικοινωνιακής φιέστας, η οποία όμως εξελίχθηκε σε ηχηρό «χαστούκι». Τρεις λέξεις περιγράφουν το έργο της ΝΔ: Συνέπεια, ευθύνη, ειλικρίνεια.
Οι ολιγωρίες και οι «κυβιστήσεις» είναι ταλέντα άλλης παράταξης.
ΕΡ: Το θέμα των παρακολουθήσεων δεν θα επηρεάσει την κοινή γνώμη κατά την άποψη σας;
ΑΠ: Το θέμα των παρακολουθήσεων ανέδειξε για άλλη μια φορά την υπευθυνότητα της Κυβέρνησης έναντι ευαίσθητων εθνικών θεμάτων και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης.
Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τις άμεσες διορθωτικές κινήσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες προέβη ο Πρωθυπουργός.
Ακόμα περισσότερο αναγνωρίζουν ότι η κοινωνία και οι πολίτες προστατεύονται, όταν οι Αρχές έχουν την αναγκαία πληροφόρηση προλαμβάνοντας τυχόν απειλές, εκβιασμούς & κατασκοπευτικές ενέργειες κάθε μορφής & κατηγορίας.
Η εξέλιξη στις τεχνολογίες επικοινωνίας επέβαλε στις Αρχές να αναπτύξουν το δικό τους τεχνολογικό υπόβαθρο, προκειμένου να ενεργούν προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά.
Το έτος 2007, η Πολιτεία θωράκισε με την απαραίτητη νομοθεσία τόσο την ΕΥΠ, όσο και τις Αρχές επιβολής του Νόμου της Αστυνομίας εφοδιάζοντας αυτές με τα πλέον σύγχρονα συστήματα επισυνδέσεων με αυστηρότατη χρήση αυτών βάσει του Νόμου & μόνο με διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών.
Για την Αντιμετώπιση όπως της Τρομοκρατίας, του σκληρού & του οργανωμένου εγκλήματος το εν λόγω σύστημα αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο και το βασικό εργαλείο απαλλαγής του τόπου από την σκληρή βία & όχι μόνο.
Πλέον θεσπίστηκε νέο αυστηρό πλαίσιο προστασίας της κυβερνοασφάλειας και ενισχύεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Ενώ για πρώτη φορά, καταρτίστηκε εθνικό σχέδιο αποτίμησης επικινδυνότητας συστημάτων τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι η Χώρα τολμά και παίρνει αποφάσεις, για μείζονα ζητήματα, τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί με προσοχή.
Η πρόκληση είναι εθνική, θεσμική, υπηρεσιακή, πολιτική, νομική & τεχνολογική, στην οποία μόνο η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί με ευθύνη.
ΕΡ: Υπήρξατε επί δυο χρόνια αρχηγός της ΕΛΑΣ για γνωρίζετε άριστα τα προβλήματα του Σώματος. Τι θα προτείνατε ώστε να λυθούν τα περισσότερα από αυτά;
ΑΠ: Το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει άξια και επαρκώς εκπαιδευμένα στελέχη, τα οποία έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του «πυρός» κάθε φορά που κινδυνεύει η ασφάλεια και η ευταξία της ελληνικής κοινωνίας.
Η αξιοποίηση, διαχείριση, εκπαίδευση & αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί την θεμελιώδη πρόκληση για κάθε διοικητή ενός μεγάλου οργανισμού και βασική προϋπόθεση της επιτυχίας του.
Έχω επιμείνει διαχρονικά στο Ενιαίο Δόγμα διακλαδικής και διϋπηρεσιακής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, το οποίο λειτούργησε υποδειγματικά κι αποτελεσματικά δίνοντας την πρώτη μεταπολεμική νίκη της χώρας έναντι της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2020 (σ.σ. μεταναστευτικό στον Έβρο).
Τέλος θεωρώ ότι δικαιούμαι πλέον να μπορώ να πω ότι η πορεία μου στο Σώμα άφησε πλούσια παρακαταθήκη σε έργο διοικητικό και προτάσεις που αναβάθμισαν την λειτουργία της Αστυνομίας και εξακολουθούν να αποτελούν πολύτιμη πρώτη ύλη.
2 Σχόλια
Αν μιλούσε και με τόση θέρμη για το επικίνδυνο, για τις μειώσεις στις συντάξεις και στα ταμεία του σώματος, για ΤΕΑΠΑΣΑ , για ΜΤΧ κλπ, κλπ, θα τον θυμόμαστε ... συχνότερα.