Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εργασίες του Δ.Σ. της ΠΟΣΥΦΥ και σύσκεψη με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.


Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΥΦΥ για το 2023 και συνάντηση στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Αρχηγό του Σώματος.



Το διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο για το νέο έτος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων στην Αθήνα. Στα πλαίσια της σύγκλισης του Διοικητικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Αρχηγό τους Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Σκούμα Κωνσταντίνο στο Αρχηγείο.

Α. Το προεδρείο κατέθεσε στον Αρχηγό του Σώματος ένα πλαίσιο αιτημάτων τα οποία συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν λύσεις. Αρχικώς ο κ. Αρχηγός επεσήμανε πως η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την προσπάθεια των συνοριοφύλακων, τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο όμως και σήμερα. Η Ελλάδα δεν θα είχε όλες αυτές τις επιτυχίες στη διαχείριση ενός μείζονος προβλήματος όχι μόνο για την χώρα μας όσο και για την ίδια την Ευρώπη. Τόνισε επίσης πως η Ηγεσία του Αρχηγείου έχει την καλή διάθεση και την προαίρεση να επιλύσει ζητήματα του κλάδου, στο μέτρο βέβαια των δυνατοτήτων που έχει το ίδιο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Καταθέσαμε το ζήτημα της εξέλιξης των συμβάσεων των Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου σε ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον. Διανύεται ήδη ο τρίτος χρόνος και επισημάνθηκαν στον κ. Αρχηγό αρκετές δυσλειτουργίες για το συγκεκριμένο προσωπικό. Πάγια θέση του Αρχηγείου είναι η εξέλιξη τους στο περιβάλλον που διέπει την κατηγορία των συνοριακών φυλάκων αορίστου χρόνου, ανέφερε ο ίδιος.

Για το ζήτημα της θέσης Υπηρεσίας Γραφείου των Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου, κατατέθηκε ήδη το προηγούμενο διάστημα σχετική πρόταση από την ΠΟΣΥΦΥ για τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 5 παρ. α’ του Π.Δ. 104/2022 «Ρυθμίσεις θεμάτων Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου» και η οποία διάταξη του άρθρου προβλέπει απόλυση για λόγους υγείας. Ήδη ο κ. Αρχηγός, επεσήμανε πως οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. κινούνται στην κατεύθυνση αυτή για την σχετική τροποποίηση της διάταξης.

Επιπλέον, επισημάνθηκε από πλευράς μας, η αναγκαιότητα αναβάθμισης της βαθμολογικής εξέλιξης της κατηγορίας μας αλλά και τις τροποποίησης της μισθολογικής κατηγορίας του Ν.4472/2017 (Α’ 74) στην οποία σήμερα εντάσσεται το προσωπικό που προέρχεται από συνοριακούς φύλακες.

Αναζητήθηκε από την ΠΟΣΥΦΥ η κινητικότητα από πλευράς του Αρχηγείου για την δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου όσο αφορά τις μεταγωγές αλλοδαπών για επαναπατρισμό, ζήτημα το οποίο έθεσε η ΠΟΣΥΦΥ προ μηνών στην Ηγεσία.


Ζητήθηκε επίσης η συμμετοχή στις αποσπάσεις και ενισχύσεις που πραγματοποιούνται για την διαχείριση του μεταναστευτικού στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και των συναδέλφων που υπηρετούν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, που αποτελεί κατά κύριο λόγο και ίδιο αντικείμενο. Επιπρόσθετα η Ομοσπονδία ζήτησε την αναπροσαρμογή των διαστημάτων μετακίνησης με την μορφή της απόσπασης, της δύναμης που αποσπάται για τη διαχείριση του μεταναστευτικού με δαπάνες στη νησιωτική χώρα, η οποία να μην είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών ετησίως, ώστε να συμμετάσχουν περισσότεροι συνάδελφοι και να μην αποσπώνται συνεχώς οι ίδιοι και μόνον από την επαρχία, εξαντλώντας κάθε φορά τους έξι μήνες σε ετήσια βάση.


Τέλος, διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως καθώς με το άρθρο 1 της υπ’ αριθ. 6000/2/143-κγ’ από 23 Δεκεμβρίου 2022 Υπουργικής Απόφασης όπως τροποποιεί την 6000/2/143-ιθ’ από 03-12-2020 Απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη «Προσόντα και τρόπος επιλογής των αστυνομικών χειριστών και τεχνιτών στελεχωμένων αεροσκαφών και χειριστών και τεχνικών μη στελεχωμένων αεροσκαφών της Υπηρεσίας «Εναέρια Μέσα Σωμάτων Ασφαλείας» (Β’ 5389)” το άρθρο 3 παρ. 1.α της υπό στοιχεία 6000/2/143-ιθ’ από 03-12-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 5389) , δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των συνοριακών φυλάκων σε διαγωνισμό που έχουν τα προσόντα που απαιτεί η εν λόγω Απόφαση. Ήδη ο Αρχηγός ζήτησε ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Β. Κατά τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση των δύο αποχωρήσαντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τους πρώτους αναπληρωματικούς όπως προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές της Ομοσπονδίας και σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες όπως αυτές ορίζονται.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας πραγματοποίησε προέγκριση του προϋπολογισμού έτους 2023 και ενέκρινε τον ισολογισμό του έτους 2022 όπως αυτός παρουσιάστηκε από τον Γραμματέα Οικονομικού της Ομοσπονδίας ώστε να παρουσιαστεί στο επικείμενο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 6/8 Μαρτίου 2023.

Συζητήθηκε, επιπλέον των ανωτέρω και αυτών που κατατέθηκαν στον κ. Αρχηγό, το ζήτημα της διεκδίκησης του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνο. Ήδη η Ομοσπονδία ζήτησε την μελέτη της επιτροπής που συστήθηκε προ διετίας από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην οποία είχαν καταθέσει οι δευτεροβάθμιοι συνδικαλιστικοί φορείς της ΕΛ.ΑΣ. όπως και η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. τις προτάσεις τους αλλά ποτέ δεν κοινοποιήθηκε σχετικό πόρισμα αυτής. Επιπροσθέτως είναι αναγκαίο να επισημάνουμε πως η ένταξη του επαγγέλματος μας στην κατηγορία του επικίνδυνου είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα με το οποίο συσχετίζονται οικονομικές, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παράμετροι. Δεν μας ξεγελάνε φωνές που «πιέζουν» δήθεν προεκλογικά την Κυβέρνηση για άμεση διευθέτηση εντός ολίγων ημερών έως τις εθνικές εκλογές. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέπτυξε όλες αυτές τις παραμέτρους, όχι όμως και την «απαρχαιωμένη» τακτική ορισμένων να αποδείξουμε αν το επάγγελμά μας είναι επικίνδυνο. Αυτό αποτελεί ηθική προσβολή σε όσους έχουν χάσει τη ζωή τους αλλά και σε όσους συναδέλφους στάθηκαν τυχεροί και «άτυχοι» παράλληλα με κάποια αναπηρία μετά από συμπλοκή ή κάποιο σοβαρό περιστατικό εν ώρα υπηρεσίας. Αναζητώντας με ρεαλισμό κάποια θετική έκβαση, είναι απαραίτητη η διαβούλευση των αρμοδίων και των εκπροσώπων των εργαζομένων πάνω σε μια ορθολογική βάση και σαφώς με θετική και ξεκάθαρη την βούληση από την πολιτεία να επιλύσει το πρόβλημα.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την τρέχουσα δραστηριότητα του Συλλόγου Αιμοδοσίας της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. όπως επίσης και για θέματα που αφορούν το Ίδρυμα Μέριμνας και Αριστείας που έθεσε ο εκπρόσωπος μας στο Ίδρυμα, Τσιμπίδας Βασίλης.

Για την ενημέρωση των μελών.




Πηγή: posyfy.gr






Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραία όλα αυτά αλλά εδώ έχουμε νέα παιδιά με όρεξη για δουλειά τα οποία είναι εγκλωβισμένα σε ένα θεσμό στον οποίο δε μπορούν να προσφέρουν
Δυστυχώς έχουμε εγκλωβισμένα άτομα ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους χωρίς να βοηθανε τον έλληνα πολίτη
Απλές Φιλιππινέζες χωρίς αντικείμενο
Δυστυχώς και κρίμα γιαυτα τα ένα παιδιά που μπήκαν με όρεξη και όραμα
Έχουμε άτομα να βγουν στο δρόμο, να βοηθήσουν πάνω στο αντικείμενο τους και δυστυχώς λόγω της προκήρυξης να μην μπορούν να βγούν ουτε μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο
Απίστευτο και τα νέα δεδομένα εν έτη 2023