Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πυρκαγιά στο Μάτι: Έστειλαν μόνο ένα εναέριο μέσο


Δριμύ κατηγορώ του πραγματογνώμονα κ. Λιότσιου για τη φωτιά στο Μάτι Η έκθεση του πραγματογνώμονα, αξιωματικού της Πυροσβεστικής, τα συμπεράσματα της οποίας διαβάστηκαν χθες στο δικαστήριο πριν από την κατάθεσή του, καταλήγει στο ότι δεν ελήφθησαν ούτε καν τα αναγκαία μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι. [INTIME NEWS]



Επιτομή για τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αποτελεί η κατάθεση του πραγματογνώμονα, αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Δημητρίου Λιότσιου, ο οποίος αποτύπωσε σε ειδική έκθεση τα συμπεράσματά του απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ για όσα δεν έγιναν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Η κατάθεσή του που ξεκίνησε χθες στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση των υπευθύνων, όσων κάθονται στο εδώλιο, προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο μάρτυρας μιλώντας με δεδομένα και αναλύοντας όσα συνέβησαν δεν άφησε κανένα περιθώριο μη απόδοσης ευθυνών. Ο κ. Λιότσιος, που συνέταξε την πραγματογνωμοσύνη για τη φονική πυρκαγιά με εντολή των δικαστικών αρχών, είχε προβεί και σε σημαντικές καταγγελίες λέγοντας ότι δέχθηκε πιέσεις να μην αποτυπώσει την πραγματικότητα και να συγκαλύψει ευθύνες.

«Αν είχαν στείλει τρία εναέρια μέσα, η πυρκαγιά ίσως να ήταν ελεγχόμενη και δίνοντας εντολή εκκένωσης των οικισμών θα συντελούσαν να μην είχαμε θρηνήσει τόσο πολλά θύματα».

Η πραγματογνωμοσύνη του, τα συμπεράσματα της οποίας διαβάστηκαν χθες, πριν ξεκινήσει η κατάθεσή του, καταλήγει στο ότι δεν ελήφθησαν ούτε καν τα αναγκαία μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς, όπως ανέφερε και προφορικά, μόνο ένα εναέριο μέσο επιχείρησε, την ώρα που η περιοχή φλεγόταν και η φωτιά είχε μπει μέσα στα σπίτια. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως αν είχαν πετάξει τρία πυροσβεστικά, η φωτιά θα μπορούσε μετά βεβαιότητας να ελεγχθεί και πάντως να μην έχει το φονικό αποτέλεσμα που είχε.


«Επιχειρησιακά ανεπαρκής»

Ανέφερε ο κ. Λιότσιος επί λέξει: «Η συνδρομή μόνο ενός πτητικού μέσου μέχρι τις 18.20 κρίνεται επιχειρησιακά ανεπαρκής. Στις 17.30, πενήντα λεπτά από την αναγγελία της πυρκαγιάς, η πυρκαγιά είναι κοντά σε σπίτια και τα απειλεί, και μόνο ένα εναέριο μέσο επιχειρεί. Αν είχαν στείλει τρία εναέρια μέσα, η πυρκαγιά ίσως να ήταν ελεγχόμενη και δίνοντας εντολή εκκένωσης των οικισμών από τους πολίτες θα συντελούσαν να μην είχαμε θρηνήσει τόσο πολλά θύματα».
Μεταστάθμευση



Ο μάρτυρας ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι από την προηγούμενη ημέρα της φονικής πυρκαγιάς όλοι γνώριζαν τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, εντούτοις το αρμόδιο όργανο (ΕΣΚΕ), ενώ η Αττική είχε επικινδυνότητα στο 4, δεν προέβη σε μετεγκατάσταση πυροσβεστικών αεροσκαφών, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις σε αεροδρόμια από τα οποία θα μπορούσαν να πετάξουν. Το αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε, ήταν την ημέρα της πυρκαγιάς, ενώ μαινόταν φωτιά και στην Κινέτα, να μην υπάρχει παρά μόνο ένα πτητικό μέσο για το Μάτι, ενώ για την Κινέτα όλα έγιναν σωστά, ακόμα και οι απομακρύνσεις των πολιτών, με αποτέλεσμα εκεί να μην υπάρξουν θύματα. «Αυτό που δεν έγινε εκείνη την ημέρα», τόνισε ο κ. Λιότσιος, «ούτε την προηγούμενη ημέρα ήταν η μεταστάθμευση αεροσκαφών, ούτε στην Αττική, ούτε στις άλλες περιοχές της χώρας. Οταν έχουμε βαθμό επικινδυνότητας 4 αυξάνονται και οι δυνάμεις μας και η ετοιμότητα. Στην Αττική είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 4. Το ότι δεν έγινε η μεταστάθμευση αεροσκαφών συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έγκαιρης μεταστάθμευσης σε κατάλληλα αεροδρόμια, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε».

Η κατάθεση Λιότσιου, που αναμένεται να διαρκέσει ημέρες, θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη, ενώ και χθες η δικαστική αίθουσα ήταν κατάμεστη από συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες της πολύπαθης περιοχής. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δίκη διεξάγεται χωρίς θέρμανση, με τους παράγοντες της δίκης, τους συγγενείς των θυμάτων και τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν κουκουλωμένοι.

Πηγή: www.kathimerini.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια