Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Ο Συνήγορος του Πολίτη έβγαλε την ιστορία με το γηροκομείο στον Κορυδαλλό» – Σοκάρουν οι καταγγελίες


«Έχει εκδοθεί απόφαση σφράγισης. Δεν υπάρχουν οι φάκελοι των ασθενών για να βοηθήσουν οι συγγενείς» κατήγγειλε ο Στέλιος Προσαλίκας



Κάτω από τα ραντάρ των εποπτικών φορέων περνούν παράνομες λειτουργίες οίκων ευγηρίας με αφορμή όλα όσα αποκαλύφθηκαν για το «γηροκομείου του τρόμου» στον Κορυδαλλό όπου 38 ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν με αφυδάτωση και ψώρα. Ο Στέλιος Προσαλίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και ηΜαρία Παπαδάκη, δικηγόρος, που είχε αποκαλύψει τη λειτουργία του γηροκομείου στα Χανιά, κατήγγειλαν στην ΕΡΤ σοβαρές παραλείψεις των Αρχών στις δύο υποθέσεις.

«Στον Κορυδαλλό θεωρώ ότι η Περιφέρεια έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Δηλαδή τα τελευταία χρόνια κάνει εκθέσεις, βάζει πρόστιμα, έκανε διακοπή λειτουργίας, μετά βγήκε απόφαση σφράγισης και όλα αυτά δεν έχουν εκτελεστεί» δήλωσε ο κ. Προσαλίκας στις «Συνδέσεις».



Καταγγέλλοντας την αργοπορία στην εκτέλεση των ποινών που είχαν επιβληθεί στο συγκεκριμένο γηροκομείο με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης επισήμανε ότι «στο επίπεδο των κοινωνικών λειτουργών όλων αυτών που κάνουν τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, έχει γίνει καλά η δουλειά» τονίζοντας ότι έχουν γίνει τόσοι έλεγχο και έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Προσαλίκα ζητούμενο είναι γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διοικητικές και οικονομικές ποινές που είχαν επιβληθεί τα οποία ανήλθαν σε 60.000 € και 300.000 αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων αναφέρθηκε και στις ευθύνες των συγγενών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να βγαίνεις μετά από ένα δύο χρόνια και να λες τι γίνεται εδώ».

Μιλώντας για τις καταγγελίες που έγιναν από ιδιώτες δίχως αποτέλεσμα, ο κ. Προσαλίκας αποκάλυψε ότι «ο Συνήγορος του Πολίτη έβγαλε αυτή την ιστορία. Εάν δεν ήταν ο Συνήγορος του Πολίτη, δεν θα ξέραμε και εγώ και εσείς τίποτα. Αυτή τη στιγμή έχει εκδοθεί και η απόφαση σφράγισης. Υπάρχουν μέσα ηλικιωμένα άτομα για τα οποία λείπουν οι φάκελοι τους, δηλαδή δεν υπάρχουν τα στοιχεία τους για να βοηθήσουν οι συγγενείς. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ασχολούνται με το θέμα και οι συγγενείς 40 συγγενών δεν δίνουν το παρών».

Όπως είπε, η δημοσιότητα θα φέρει εξελίξεις στον τρόπο διαχείρισης ανάλογων περιστατικών. «Όταν γίνει ένας τόσο βαρύς έλεγχος και βγαίνει απόφαση διακοπής λειτουργίας, ενημερώνονται συγχρόνως η Περιφέρεια, το υπουργείο Εργασίας, ο εισαγγελέας και η Αστυνομία» σημείωσε.
Στα Χανιά το γηροκομείο διοικείται από τη φυλακή

Για τι λεγόμενο «κολαστήριο» στα Χανιά, μια υπόθεση που βρίσκεται σε δικαστική εξέλιξη μίλησε στην ΕΡΤ η κ. Παπαδάκη λέγοντας ότι βιώνει την εξής παραδοξότητα: «Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης και για τριάντα οκτώ ανθρωποκτονίες και απόπειρες κατά των ιδιοκτητριών της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, των δύο ιατρών και τριών υπαλλήλων. Συνεπεία της δίωξης αυτής τελούν υπό προσωρινή κράτηση ήδη τέσσερις, δηλαδή δύο ιδιοκτήτριες και οι δύο ιατροί και παρόλα αυτά μέχρι σήμερα η δομή, ανενόχλητη, εξακολουθεί να λειτουργεί με το ίδιο ακριβώς ιδιοκτησιακό καθεστώς και υπό την ίδια διαχείριση».

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη που πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης, «η πολιτεία έχει επιτρέψει «οι προφυλακισθέντες για εγκληματική οργάνωση και 38 ανθρωποκτονίες και απόπειρες να εξακολουθούν να διοικούν μέσα από τη φυλακή». Γεγονός που αν αληθεύει, είναι εξοργιστικό.

«Ο χώρος δίνει διαρκώς νέες ποινικές δικογραφίες, μεταξύ των οποίων τρεις ποινικές δικογραφίες που σχετίζονται με αρπαγές ηλικιωμένων και αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας, ενώ έχει σχηματισθεί άλλη ποινική δικογραφία για παράνομες και έναντι ανταλλάγματος μεταγγίσεις αίματος σε χώρο που δεν επιτρέπεται να γίνονται μεταγγίσεις, εξακολουθεί να λειτουργεί ανενόχλητη» δήλωσε η κ. Παπαδάκη.

Και όπως τόνισε δεν πρέπει παραβλέπουμε την ευθύνη της Πολιτείας να περιφρουρεί τους χώρους φροντίδας ηλικιωμένων διασφαλίζοντας το βιοτικό επίπεδο και να ρίχνουμε τα κατηγορώ στους συγγενείς.

«Αρμόδιοι να σφραγίζουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων είναι η αντίστοιχη περιφέρεια και συναρμόδιο είναι το υπουργείο Εργασίας. Η Περιφέρεια όχι μόνο δεν τον σφραγίζει, αλλά αυτή τη στιγμή οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που ήταν υπεύθυνοι να διενεργούν τους ελέγχους, είναι κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος», πρόσθεσε η κ. Παπαδάκη.

Και όπως επισήμανε, η περίπτωση της διαχείρισης της «Κιβωτού του Κόσμου» όπου το αρμόδιο υπουργείο άλλαξε τη διοίκηση του Οργανισμού άμεσα μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες, έρχεται σε αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει σε άλλα ιδρύματα και οργανισμούς φροντίδας ευάλωτων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα στα γηροκομεία.

Πηγή: www.ertnews.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια