Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη: Κατάργηση ΠΔ και τροπολογίας


Αν οι νομικοί σύμβουλοι του ΣΕΗ και της ΠΟΘΑ χρειάστηκαν δυο μερόνυχτα για να μελετήσουν το κουρελόχαρτο-σχέδιο ΚΥΑ του Γεραπετρίτη και του Γιατρομανωλάκη, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δίνεται σε όλους τους καλλιτέχνες αύξηση 179 ευρώ, όπως ισχυρίζεται το ΣΕΗ σε σημερινή του ανακοίνωση, τότε θα πρέπει να σκίσουν τα πτυχία τους και να ψάξουν για άλλη δουλειά.

Ας μας εξηγήσουν αυτοί οι φωστήρες: πώς θα γίνει, ένας εργαζόμενος κατηγορίας ΔΕ να πληρώνεται ως ΤΕ; Εμείς λέμε πως δε γίνεται. Από τη στιγμή που οι απόφοιτοι όλων των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών έχουν υποβιβαστεί στην κατηγορία ΔΕ, δεν υπάρχει περίπτωση να παίρνει μισθό σαν ΤΕ.

Εμάς πάντως, από τη στιγμή που με κόπο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα αντίγραφο του κουρελόχαρτου-προσχέδιου ΚΥΑ (που δεν είναι καν προσχέδιο αλλά το ονοματίζουμε έτσι για λόγους οικονομίας της συζήτησης και του χώρου), δεν μας πήρε περισσότερο από τρεις ώρες για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να αποκαλύψουμε την παγίδα. Το κάναμε, μάλιστα, παραθέτοντας και όλη τη σχετική νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ιδού η ΚΥΑ της απάτης:  Oι αγωνιζόμενοι καλλιτέχνες να την πετάξουν στα σκουπίδια

Αυτό δεν το λέμε για να ευλογήσουμε τα γένια μας ή για να παραστήσουμε τους σπουδαίους νομικούς, αλλά για να δείξουμε, πρώτον, ότι δεν χρειάζονταν δυο μερόνυχτα για να αναλυθεί αυτό το κουρελόχαρτο και, δεύτερον, για να υποστηρίξουμε πως ακόμη και η σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΗ, μολονότι λέει κάποιες μισές αλήθειες, εξακολουθεί να καλύπτει την κυβερνητική απάτη, θεωρώντας ως δεδομένη την αύξηση των 179 ευρώ για όλους/ες όσους/ες υποβιβάστηκαν σε ΔΕ.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΣΕΗ προστατεύει το «τυράκι» που μπήκε ως δόλωμα στη «φάκα», για να προκληθεί διάσπαση μέσα στον αγωνιζόμενο καλλιτεχνικό κόσμο. 

Ας δούμε, όμως, ολόκληρη την ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΗ, για να ξέρουμε για τι μιλάμε:

Σωστά επισημαίνεται καταρχάς, ότι άλλο νομοθετική ρύθμιση, άλλο ΠΔ και άλλο ΚΥΑ. Ομως, πόθεν τεκμαίρεται ότι η κυβέρνηση τούς είχε υποσχεθεί νομοθετική ρύθμιση, όταν συναντήθηκαν με τον Μητσοτάκη; Η κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση έλεγε πως «ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση». Δεν μιλούσε για νομοθετική ρύθμιση αλλά αόριστα για «πρόταση». Την ίδια ακριβώς διατύπωση χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου την επόμενη μέρα, στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών. Εκεί, μάλιστα, ο Οικονόμου χρησιμοποίησε μια έκφραση που «δεν την πρόσεξαν» οι συνδικαλισταράδες: «Δεν μπορεί να γίνει οριζόντια ταύτιση με ΤΕ, -το ξεκαθαρίσαμε, το αποσαφηνίσαμε… και βεβαίως έγιναν και βήματα σε ό,τι αφορά πράγματα που ήταν λογικά, για την αμοιβή, σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό έργο συγκεκριμένων ειδικοτήτων». ΚΥΑ «φωτογράφιζε» ο Οικονόμου και όχι νομοθετική ρύθμιση.

Την επόμενη μέρα (Παρασκευή 17.2.2023), ο Γιατρομανωλάκης απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή. Είπε μεταξύ των άλλων, φωτογραφίζοντας κι αυτός μια ΚΥΑ: «Στα μισθολογικά αυτό που είπαμε και αποφασίστηκε και θα γίνει σήμερα για την ακρίβεια, εντός της ημέρας, είναι μια ρύθμιση ούτως ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες μισθολογικές ανάμεσα σε αποφοίτους πριν και μετά το 2003, αυτό που είπατε και επισημάνατε κι εσείς ο ίδιος. Και επίσης, να αμείβονται οι καλλιτέχνες που απασχολούνται στο δημόσιο με έναν δίκαιο τρόπο». Επιπλέον, στη δευτερολογία του ο Γιατρομανωλάκης υπεραμύνθηκε του ΠΔ 85/2022, χαρακτήρισε υποκινούμενες από πολιτικές σκοπιμότητες τις κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου και επανέλαβε: «σήμερα θα ανακοινώσουμε ως Κυβέρνηση μια ρύθμιση μισθολογική». [Ο Δελής ήταν εντελώς απροετοίμαστος και ολίγιστος. Θα μπορούσε να ξεμπροστιάσει τον Γιατρομανωλάκη αλλά φευ… Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας]

Καλά, οι συνδικαλισταράδες δεν κατάλαβαν ότι δυο υφυπουργοί ανακοίνωναν ΚΥΑ; Κι αν δεν το κατάλαβαν αυτοί, δεν το κατάλαβαν ούτε οι νομικοί τους σύμβουλοι, που ήξεραν ότι για το μισθολογικό προβλέπεται ΚΥΑ από το νόμο; Γιατί επέλαξαν να εμφανιστούν, δυο μέρες αργότερα, ως… απατημένες κορασίδες; Το έκαναν γιατί ήταν αυτοί που από την Τετάρτη που συναντήθηκαν με τον Μητσοτάκη μέχρι και σήμερα καλλιεργούσαν την «αισιόδοξη αναμονή», κάνοντας πως δεν ξέρουν τι θα έρθει από την κυβέρνηση. Στο φινάλε δεν τους βγήκε, όπως θα δούμε παρακάτω.

Το σημαντικότερο είναι πως ακόμη και τώρα υπερασπίζονται το «τυράκι». Υπερασπίζονται το κουρελόχαρτο-προσχέδιο ΚΥΑ στο ουσιαστικό σημείο: ότι τάχα προβλέπει πως όλοι οι καλλιτέχνες θα πληρώνονται με μισθό ΤΕ, ότι θα πάρουν 179 ευρώ παραπάνω.

Στο κουρελόχαρτο των Γεραπετρίτη-Γιατρομανωλάκη γίνεται μνεία της απόφασης Ε430/2021 (ΦΕΚ 5889/Β΄/15.12.2021). Για ΚΥΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρόκειται, όχι και πολύ μακρινή στο χρόνο. Ο Σκυλακάκης (αρμόδιος για τα μισθολόγια) και ο Οικονόμου (αρμοδιότητα για την ΕΡΤ) την υπογράφουν. Και αφορά μισθολόγιο καλλιτεχνών της ΕΡΤ. Αλήθεια, δεν την διάβασαν οι συνδικαλισταράδες και οι νομικοί τους σύμβουλοι;

Μάλλον τη διάβασαν, αλλά την προσπέρασαν… ντροπαλά, γιατί δεν βολεύει το αφήγημα της υποτιθέμενης αύξησης των 179 ευρώ. Εμείς δημοσιεύσαμε αυτήν την ΚΥΑ χθες. Η οποία τι λέει; Οτι οι καλλιτέχνες στην ΕΡΤ πληρώνονται με βάση τη διαβάθμιση του πτυχίου τους σε ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ.  Για παράδειγμα, αναφέρει αυτή η ΚΥΑ:

Α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ:

– Σκηνοθέτες όπου εντάσσονται οι εξής ειδικότητες: ΠΕ Σκηνοθετών, ΠΕΠ1 Σκηνοθετών, ΤΕ Σκηνοθετών, ΚΤΕΠ1α Σκηνοθετών, ΔΕ Σκηνοθετών.

– Διευθυντές Παραγωγής όπου εντάσσονται οι εξής Ειδικότητες: ΠΕ Διευθυντών παραγωγής, ΠΕΠ2 Διευθυντών Παραγωγής, ΤΕ Διευθυντών Παραγωγής, ΤΕΠ1α Διευθυντές Παραγωγής, ΚΤΕΠ2α Διευθυντές Παραγωγής, ΔΕ Διευθυντών Παραγωγής.

Καλλιτεχνικό έργο προσφέρουν και αυτοί, φυσικά. Και θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι από εδώ και πέρα ένας/μία ηθοποιός, απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ή ένας/μία χορευτής/τρια, απόφοιτος/η της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, στην ΕΡΤ θα πληρώνονται ως ΔΕ, αλλά σε ένα δήμο οι ίδιοι καλλιτέχνες θα παίρνουν 179 ευρώ παραπάνω, καθώς θα είναι μεν ΔΕ, αλλά θα παίρνουν μισθό ΤΕ, χάρη στην ανεκδιήγητη βαθμίδα ΚΕ, που δεν είναι βαθμίδα ακαδημαϊκών προσόντων (ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ) αλλά ένα κατασκεύασμα για να κοροϊδέψει τους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες και να τους οδηγήσει στο άρον-άρον κλείσιμο του αγώνα τους.

«Η προτεινόμενη ΚΥΑ, λοιπόν, βελτιώνει – πράγματι – τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας ισότιμης με ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης)» γράφει το ΔΣ του ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του. Πρόκειται για ξεδιαντροπιά, που δεν κρύβεται από μερικά φύλλα συκής με τα οποία προσπαθούν να τη σκεπάσουν. Οπως: 

  • «Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού. Με την “ντρίπλα“ που προτείνουν, να ονομαστούν οι θέσεις ως “καλλιτεχνικού έργου”, το μόνο που προσφέρουν είναι μια ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μισθολογική αναβάθμιση». Από τη μια μιλούν για «ντρίπλα» και από την άλλη μιλούν για «οριζόντια μισθολογική αναβάθμιση»!
  • «Δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ΑΝΩΤΕΡΩΝ σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου». Αφού δεν υπάρχει αναγνώριση των σπουδών στις ανώτερες σχολές ως ΤΕ, αλλά παραμένει το ΔΕ, όπως καθορίστηκε από το αισχρό ΠΔ 85/2023, πώς θα υπάρξει μισθολογική αναβάθμιση; Θα έχουν οι καλλιτέχνες πτυχίο ΔΕ, αλλά θα πληρώνονται σαν ΤΕ; Πού τα βρήκαν αυτά τα πράγματα;
  • «Αυτό, φυσικά, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Πώς θα προκηρύσσονται οι θέσεις; Θα προκηρύσσονται ως ΔΕ και θα αμείβονται ισότιμα με ΤΕ; Κι είμαστε βέβαιοι πως αυτό δεν θα δημιουργεί λόγο για συνεχείς ενστάσεις και συνεχείς αποκλεισμούς;». Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Βάζουν ερωτήματα για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, ενώ είναι βέβαιο πως άμα αποσυρθούν οι καλλιτέχνες από το δρόμο του αγώνα, η ίδια η ΚΥΑ θα επανέλθει σ’ αυτό που είναι το σύνηθες. Οι καλλιτέχνες θα μισθοδοτούνται με βάση τα ακαδημαϊκά προσόντα, ως ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ, όπως όλοι οι εργαζόμενοι (μεταξύ αυτών και καλλιτέχνες που το κουρελόχαρτο-προσχέδιο ΚΥΑ τους εξαιρεί).

Και κάτι ακόμη, επίσης σημαντικό: «Η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών στο εξαγγελθέν Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών και η λύση στο ζήτημα της ακαδημαϊκής μας διαβάθμισης προσδιορίζεται για το 2025». Σοβαρά τώρα, «παραπέμπεται για το 2025»; Τι ισχύει σήμερα; Το ΠΔ 85/2022, που υποβίβασε τους απόφοιτους των ανώτερων σχολών στο επίπεδο ΔΕ. Μπορεί κάποιος ΔΕ να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις ή να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό; Οχι, φυσικά. Αντί να μιλήσουν γι’ αυτό που διαμορφώθηκε με το ΠΔ 85/2002 και ισχύει σήμερα, αυτοί μιλούν για… παραπομπή στο 2025!

Να ρωτήσουμε και κάτι άλλο: Γιατί το ΔΣ του ΣΕΗ κάνει γαργάρα τις εξαιρέσεις; Οι οποίες δεν είναι λίγες. Εξαιρούνται το το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (το ΠΔ 85/2022 ανοίγει το δρόμο να γίνουν μεγάλες ανατροπές και όσον αφορά τους εργαζόμενους καλλιτέχνες και των δύο αυτών θεάτρων), εξαιρούνται οι μουσικοί, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εξαιρούνται οι καλλιτέχνες που εργάζονται σε «Ν.Π.Ι.Δ. για τα οποία ισχύει ειδικότερη ισχύουσα ρύθμιση» (και τα ΔΗΠΕΘΕ;), εξαιρούνται και οι μουσικοί μέλη των συμφωνικών ορχηστρικών συνόλων των Ο.Τ.Α.

Αγγελοι της διάλυσης του αγώνα

Ακόμη και τώρα, το ΔΣ του ΣΕΗ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το κουρελόχαρτο-προσχέδιο ΚΥΑ (επαναλαμβάνουμε: δεν είναι καν προσχέδιο, αλλά το γράφουμε έτσι για να συνεννοούμαστε). Είμαστε σίγουροι πως αν δεν είχαν ξεμπροστιαστεί, δε θα έβγαζαν ούτε τη σημερινή ανακοίνωση. Ξέρουμε καλά, άλλωστε, τι έγραφαν σε διάφορες ομάδες του facebook τα συριζάκια: νικήσαμε, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε και όλα από τον Κούλη και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές.

«Η ΚΥΑ αυτή δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα του αγώνα μας που είναι η ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών μας μέσω της ένταξής μας στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου», γράφει η ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΗ, μετά όλη τη σκόπιμη παραπληροφόρηση περί του περιεχομένου του κουρελόχαρτου-προσχέδιου ΚΥΑ. Κι εκεί που θα περίμενε κανείς να διαβάσει το «ο αγώνας συνεχίζεται», διαβάζει: «Για όλα αυτά και για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε συλλογικά και θα αποφασίσουμε ΜΑΖΙ στην Εκτακτη Γενική μας Συνέλευση αυτήν την Τρίτη, 21/2/2023 στις 17:30 στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ»!

Το ΔΣ δεν έχει πρόταση (ή προτάσεις, αν δεν υπάρχει ομοφωνία) για τη συνέχιση ή το σταμάτημα του αγώνα! Αυτοί που κράτησαν επτασφράγιστο μυστικό την «πρόταση» της κυβέρνησης και έλεγαν στον κόσμο –σαν νταβατζήδες ή αυτοκρατορίσκοι– να κάνει υπομονή μέχρι να τη μελετήσουν με τους νομικούς τους συμβούλους (η «αδαής πλέμπα» πρέπει να κάνει υπομονή όταν διαβουλεύονται γίγαντες του πνεύματος σαν τον Μπιμπίλα και τον Λάσκο), τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν τη συνδικαλιστική δημοκρατία και κατεβαίνουν στη συνέλευση χωρίς πρόταση για συνέχιση του αγώνα!

Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να αφήνουν να δουλεύει υπόγεια και υπονομευτικά το ψέμα ότι «πήραμε 179 ευρώ αύξηση». Γι’ αυτό και δεν ξετίναξαν αυτό το απροκάλυπτο κυβερνητικό ψέμα, που μπήκε στο κουρελόχαρτο μόνο και μόνο για να «τουμπάρει» τους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες. Ετσι και οι καλλιτέχνες σταματήσουν τον αγώνα τους, ξέρει τι να κάνει ο αγρίως νεοφιλελεύθερος Σκυλακάκης: ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ, κι άμα σας αρέσει.

Θα επαναλάβουμε, λοιπόν, ότι η ΚΥΑ της απάτης πρέπει να επιστραφεί ως έχει στον Μητσοτάκη, τον Γεραπετρίτη, τον Γιατρομανωλάκη. Ενας ήταν και παραμένει ο στόχος του αγώνα: να καταργηθεί το ΠΔ 85/2022. Για την κατάκτηση αυτού του στόχου, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Οι αγωνιζόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να νικήσουν. Φτάνει να μην επιτρέψουν στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να χτυπήσει ύπουλα τον αγώνα. Ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των αγωνιζόμενων.

ΥΓ1. Ο Μητσοτάκης γράφει (ή βάζει να του γράψουν) κάθε Κυριακή στο facebook. Χθες έκανε μια μακροσκελή «ανασκόπηση μίας γεμάτης εβδομάδας». Εγραψε για το «έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους», για τους «επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά», για το «Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία», για «την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», για κάτι έργα που εγκαινίασε στη Μακεδονία, έγραψε ακόμη και για τις «εργασίες καθαρισμού για λόγους αντιπυρικής προστασίας στο Κτήμα Συγγρού», αλλά για τη συνάντησή του με τα σωματεία των καλλιτεχνών και για το υποτιθέμενο σχέδιο ΚΥΑ δεν έγραψε ούτε μια λέξη! Αντιλαμβάνεστε…

ΥΓ2. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), σε δική του ανακοίνωση, μολονότι δεν αποφεύγει τη σύγχυση (θεωρεί δεδομένο ότι το κουρελόχαρτο-προσχέδιο ΚΥΑ «προσφέρει ειδικό μισθολόγιο σε όποιον-α προσληφθεί για “καλλιτεχνικό έργο”»), ωστόσο θέτει πιο καθαρά τα πράγματα: «Η προτεινόμενη ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022 ούτε δίνει μια δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση στα καλλιτεχνικά πτυχία. Αρα ως επίσημη κατηγορία παραμένουν οι πτυχιούχοι καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΔΕ». Και κυρίως καταλήγει σε θέση: «Κατόπιν όσων προκύπτουν από τα παραπάνω, συνεχίζουμε τον αγώνα για δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία… Σε εσάς που μας ακούτε, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι αγώνες μας δε θα εξαγοραστούν!  Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε συμπόρευση και κινητοποίηση καθώς το ΠΔ 85/2022 θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίων ΑΕΙ. Καλούμε όλα τα σωματεία τεχνικών αλλά και άλλων κλάδων σε συμπόρευση στην απεργιακή κινητοποίηση».

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΕΧΩΧΟ:

YΓ3. Ασκήσαμε πολεμική στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρήκε «θολές» και «αντιφατικές προς το παρόν» τις ανακοινώσεις του Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τα σωματεία. Την Παρασκευή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο 902.gr έκανε λόγο για δημοσιοποίηση ενός σχεδίου ΚΥΑ από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το μόνο που είχε δημοσιοποιηθεί ήταν μια κυβερνητική ανακοίνωση. Και επαναλάμβανε τους παραπλανητικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς: «Η ΚΥΑ εισάγει μιας νέα μισθολογική κλίμακα την οποία ονομάζει Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ). Ο βασικός μισθός για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν σε αυτή την κλίμακα ορίζεται στο επίπεδο αυτών της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)». Εκανε και… κριτική στην ΚΥΑ που δεν υπήρχε: «Ωστόσο, δεν εντάσσει αυτούς τους εργαζόμενους στο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά τους αφήνει στο ειδικό μισθολόγιο, χωρίς να τους ονομάζει εργαζόμενους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά που θα δίνεται αύξηση στην μισθολογική κλίμακα της ΤΕ, οι εργαζόμενοι της κλίμακας ΚΕ θα επαφίενται στις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού». Σημείωνε, πάντως, ότι «η ΚΥΑ» δεν ικανοποιεί «τα βασικά αιτήματα του καλλιτεχνικού κόσμου για απόσυρση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος και της κυβερνητικής τροπολογίας».

Το Σάββατο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε ότι «κάτω από την πίεση του δίμηνου αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε έναν ελιγμό, να δημοσιοποιήσει ΚΥΑ που βελτιώνει τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας (ΚΕ). Δεν ικανοποιεί ωστόσο το αίτημα του αγώνα τους για απόσυρση της τροπολογίας 1565/23 που εισήγαγε το ειδικό μισθολόγιο, αντί να τους εντάσσει στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου». Μ’ άλλα λόγια, είχαν καταπιεί αμάσητο το «τυράκι» του Μητσοτάκη.

Ωστόσο, σε σημερινό δημοσίευμα στο 902.gr, διαβάζουμε ότι «οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τον αγώνα τους που έχει στριμώξει την κυβέρνηση» και ότι «η σημερινή μεγάλη συναυλία είναι άλλος ένας κρίκος στον μεγάλο αγώνα των καλλιτεχνικών σωματείων και σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών που κοντά δύο μήνες τώρα βρίσκονται στον δρόμο διατρανώνοντας ότι δεν πάνε πίσω από τις ανάγκες τους, να παρθούν πίσω το απαράδεκτο ΠΔ 85/22 και η κυβερνητική τροπολογία 1565/23».




Πηγή: eksegersi.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια