Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σεισμός στην Τουρκία: «Μάχη» με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία - Εκτίμηση για 20.000 νεκρούς




Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση είναι 3.381, 20.426 έχουν τραυματιστεί και 5.575 κτήρια κατέρρευσαν - Ειδικοί προειδοποιούν για 20.000 νεκρούς - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στη γειτονική χώρα - Δραματική έκκληση από τη Συρία Σεισμός


Τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία δίνουν μάχη με το χρόνο, τους μετασεισμούς και τις κακές καιρικές συνθήκες για να σώσουν πολίτες που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ. Την ίδια στιγμή η συριακή αντιπολίτευση απευθύνει έκκληση για βοήθεια υποστηρίζοντας πως εκατοντάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε κτίσματα που κατέρρευσαν σε χωριά αλλά και στο Χαλέπι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία. Οι ειδικοί σχολιάζοντας τον σεισμό μιλούν για ένα ιδιαίτερα έντονο φαινόμενο με τον καθηγητή φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνο Συνολάκη να προειδοποιεί για πάνω από 20.000 νεκρούς.






Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση είναι 3.381, 20.426 έχουν τραυματιστεί και 5.575 κτήρια κατέρρευσαν. Περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της αρχής διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας. Στη Συρία, ο νεότερος απολογισμός είναι 1.444 νεκροί, 244 κτήρια κατεστραμμένα και 325 κτήρια με ζημιές.





Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής. Τα ξημερώματα καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση 5,6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα. Στις 7.26 σημειώθηκε νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ. Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.



Τουρκία: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές και η οργή στο Χατάι

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία. Το 1939 σεισμός 7,9 βαθμών στο Ερζιντζάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους.

Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Aδανα. Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.


Το υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους. Από τις 6 το πρωί, 13.000 διασώστες, πολλοί από τους οποίους εθελοντές, είχαν εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες 12 ώρες, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό οργανισμό Sabah, που επικαλείται τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Πολλοί κατευθύνονται προς το Χατάι, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει αυξανόμενη οργή για την έλλειψη βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια. Οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο δυσχεραίνουν κατά πολύ τις προσπάθειες διάσωσης.


Προειδοποίηση για 20.000 νεκρούς

Η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα είναι σε εξέλιξη, ενώ η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια στη γειτονική χώρα. Μαζί τους είναι και ο Ευθύμης Λέκκας ο οποίος δήλωσε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους... Είχαμε κάποιες επαφές για το πού θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού».

Στο MEGA μίλησε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, ο οποίος έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. «Ο πρώτος σεισμός είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός που γνωρίζουμε τα τελευταία 100 χρόνια στην Ανατολία. Συγκρίνεται με τον σεισμό του 1939. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας πολλή σκέψη για το εάν ο δεύτερος σεισμός είναι μετασεισμός ή δεύτερος κύριος σεισμός», δήλωσε.



«Είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Εκτιμώ ότι θα πλησιάσουμε τους νεκρούς που είχαμε στον σεισμό της Νικομήδειας το 1999. Μπορεί να φτάσουμε και τους 20.000 νεκρούς, ίσως και παραπάνω», είπε και συμπλήρωσε: «Ακόμα και πέντε άτομα να βάλετε σε κάθε κτίσμα, βγάζετε ένα πολύ δύσκολο και στενάχωρο νούμερο. Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Ίσως τα πιο κοντινά νοσοκομεία θα έχουν καταρρεύσει. Η προσπάθεια διάσωσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη».
Συρία: «Ο χρόνος τελειώνει»

Την ίδια στιγμή, δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε η αντιπολίτευση στη Συρία. Ο χρόνος τελειώνει για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που παραμένουν παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της συριακής αντιπολίτευσης. Ο Raed al-Saleh, από την οργάνωση που είναι γνωστή ως Λευκά Κράνη στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες, τόνισε στο Reuters ότι απαιτείται επείγουσα βοήθεια από διεθνείς ομάδες για τις προσπάθειες διάσωσης.
Ελπίδα μέσα στα συντρίμμια

Ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, βίντεο από παιδιά που επιβίωσαν κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου. Δύο παιδάκια εντοπίστηκαν μέσα στα ερείπια στην Τουρκία, όπου τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο.



Πηγή: www.reader.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια