Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

EAKΠ: Τα αποτελέσματα των εκλογών για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων


Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών για τα αποτελέσματα των εκλογών για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων Πυρονόμων, Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος

Στις 22 Δεκεμβρίου 2022 δέκα μέρες μετά την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Μεταθέσεων.

Παρά την πληθώρα των προβλημάτων που επισημάνθηκαν και καταγγέλθηκαν έγκαιρα από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών σε παρέμβαση προς τον Αρχηγό του Π.Σ. μαζί με αντι-προτάσεις μας (βλ. eakp.gr, 8/12/2022) και παρά τη συνέχιση των διαμαρτυριών μας με πλήρη τεκμηρίωση τις επόμενες ημέρες (βλ. eakp.gr, 13/12/2022 και 15/12/2022), επιλέχθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς καμία μεταβολή.

Μέσω των πρακτικών που είχε αιτηθεί η Ε.Α.Κ.Π. από την αρμόδια εφορευτική επιτροπή, επιβεβαιώνονται οι επισημάνσεις της που είχε κάνει έγκαιρα αφού όπως καταδεικνύεται από τα ίδια τα πρακτικά, 629 συνάδελφοι, δηλαδή το 7,2% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου, κρίθηκαν απορριπτέοι από την εκλογική διαδικασία συνέπεια των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν κυρίως από την μη σωστή καταχώρηση των προσωπικών τους e-mail.

Υπό το πρίσμα αυτών των παρενεργειών που δημιουργήθηκαν από τις σοβαρές υπηρεσιακές παραλήψεις και τα λάθη γενικότερα του εκλογικού μηχανισμού, με το από 02/12/2022 υπ. αριθμ. 1 πρακτικό της, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε 275 υπάλληλοι να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία. Με 68 από αυτούς να φέρονται ότι έχουν δηλώσει λάθος e-mail και 207 ότι δεν δήλωσαν e-mail.

Σε αυτό το αρχικό νούμερο, τρείς ημέρες μετά, έρχονται να προστεθούν ακόμα 351 συνάδελφοι στους οποίους δεν παραδόθηκε ποτέ το πρώτο σχετικό e-mail για τη συμμετοχή στη διαδικασία. Παρόλο που η εφορευτική επιτροπή γνώριζε ότι πιθανόν αυτό να μην οφείλεται σε υπαιτιότητα των υπαλλήλων για άλλη μια φορά και ενώ ήδη η Ε.Α.Κ.Π. είχε ξεκινήσει τις παρεμβάσεις, αποφάσισε με το από 09/12/202 υπ. αριθ. 2 πρακτικό της να συνεχίσει κανονικά τη διαδικασία των εκλογών.

Όμως και κατά την ημέρα των εκλογών στις 12/12ου σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 3 πρακτικό της αποφαίνεται ότι προέκυψε πρόβλημα με 3 ακόμα υπαλλήλους οι οποίοι τελικά έχασαν το δικαίωμα συμμετοχής.

Στη συνέχεια, και πάντα σύμφωνα με το υπ. αριθ. 3 πρακτικό της εφορευτικής επιτροπής, οι ψηφίσαντες υπάλληλοι ανέρχονται σε 5.182, αριθμός που αποτελεί ιστορικά το χαμηλότερο ρεκόρ από κάθε άλλη φορά εδώ και 22 χρόνια!

Δηλαδή από τους 8.734 υπαλλήλους που είχαν δικαίωμα ψήφου και αφαιρούμενων των 629 αποκλεισθέντων από την ψηφοφορία λόγω της ανοργανωσιάς του εκλογικού μηχανισμού, εμφανίζεται ένα ποσοστό αποχής 2.926 συναδέλφων, δηλαδή το 33,49% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου!

Συνολικά μαζί με τους απορριφθέντες οι συνάδελφοι που δεν ψήφισαν, είτε λόγω αποκλεισμού, είτε λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης, αλλά κυρίως λόγω συνειδητής αποχής από μία εκλογική διαδικασία που αμφισβητείται το αδιάβλητό της λόγω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (γεγονός το οποίο δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό και σοβαρές αναστολές σε χιλιάδες συναδέλφους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος), έφθασαν τους 3.555 δηλαδή το 40,69% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου!

Συνολικά η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 

 

Ποσοστό %

Έδρες στο Υ.Σ.

ΨΗΦΙΣΑΝ

5.182

 

 

ΛΕΥΚΑ/ ΑΚΥΡΑ

326

 

 

ΕΓΚΥΡΑ

4.856

 

 

ΕΑΚΠ

436

8,98%

0

ΔΑΚΥΠΣ

1.985

40,88%

1

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

1.456

29,98%

1

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΥΡ-ΣΤΩΝ

979

20,16%

0



Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις κινήσεις διαμαρτυρίας που ενεργήσαμε ως Ε.Α.Κ.Π. και προαναφέρθηκαν, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του συνδυασμού έθεσαν τα προβλήματα της διαδικασίας και στα Διοικητικά συμβούλια των Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου ώστε η πάλη για πραγματικά αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες να αποκτήσει μεγαλύτερη μαζικότητα και να γίνει από κοινού. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις όλες οι άλλες παρατάξεις προσποιούνταν ότι δεν γνωρίζουν και δεν έχουν ακούσει τίποτα, επικροτώντας δια της σιωπής τις παραλείψεις και τις διαβλητές διαδικασίες της Διοίκησης.

Από τα παραπάνω γεγονότα και δεδομένα μπορούν να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα όπως:

· Κύριος σκοπός της διαδικασίας δεν ήταν να εκφραστούν οι πυροσβέστες, αξιοποιώντας ακόμα ένα δικαίωμα που έχουν κατακτήσει, αλλά να τοποθετηθούν οι «βολικοί» για τη κυβέρνηση εκπρόσωποι στις κατάλληλες θέσεις ώστε να νομιμοποιούν και να συνεπικουρούν στις κατευθύνσεις άνωθεν χωρίς παράπονα και αντιδράσεις.

Αυτοί λοιπόν οι «βολικοί» ήταν που πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα πανηγύριζαν και αλληλοσυγχαίρονταν για τα εκλογικά τους «κατορθώματα» με την αποχή και τον αποκλεισμό συναδέλφων ακόμη και υποψηφίων της Ε.Α.Κ.Π. από την εκλογική διαδικασία να φθάνει στο πρωτόγνωρο ποσοστό για δύο και πλέον δεκαετίες 40,69%!

Μπράβο τους που δεν είχαν ούτε μία λέξη να ψελλίσουν για τον απαράδεκτο αποκλεισμό εκατοντάδων συναδέλφων με πρώτο και καλύτερο το προεδρείο της Ομοσπονδίας!

Μπράβο που δεν τους προβλημάτισε καν η μεγάλη αποχή αλλά αντιθέτως τους ικανοποίησε γιατί η εν δυνάμει αρνητές των τακτικών τους, τους έκαναν την χάρη να μην εκφραστούν εκλογικά όπως ακριβώς θα τους άξιζε!

Αυτή ακριβώς η κατάπτυστη στάση τους καταδεικνύει και τον λόγο συμμετοχής τους στα συνδικαλιστικά πράγματα και ας το πάρουν σοβαρά υπόψη όσοι συνάδελφοι τους δίνουν συγχωροχάρτι με την ανοχή και την ψήφο τους, για την πλάτη που βάζουν σε κάθε κυβερνητικό αντεργατικό σχεδιασμό σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών τους!

· Η εξαιρετικά μικρή συμμετοχή μαρτυρά ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός πυροσβεστών που αντιλαμβάνεται ότι συνολικότερα η ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που επιβάλει ο νόμος Χατζηδάκη (άρθρο 87, ν.4808/2021) δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και ενισχύει το φόβο και την απογοήτευση για όλο και πιο ελεγχόμενες, διαβλητές, αναξιοκρατικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες στους εργασιακούς χώρους.

· Από την άλλη φαίνεται ότι ένα ποσοστό συναδέλφων αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα και το δίκαιο των θέσεων της Ε.Α.Κ.Π. σε μεγάλο βαθμό και αυτό αρχίζει να δημιουργεί μία δυναμική μέσα στους πυροσβέστες και φυσικά αυτό ως γεγονός δεν περνάει απαρατήρητο από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αν λάβουμε επίσης υπόψη το γεγονός ότι πολλοί από όσους απείχαν δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη όχι μόνο στους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, δείχνει ότι πλέον μία μεγάλη μερίδα των συναδέλφων εκφράζει αμφισβήτηση όχι μόνο απέναντι στις τακτικές τους αλλά και στις πολιτικές που υπηρετούν με βαθιά προσήλωση!

· Αυτός φυσικά είναι και ο λόγος που δεν τόλμησαν να ακυρώσουν τις εκλογές και να γίνει επανάληψη τις εκλογικής διαδικασίας όπως ακριβώς ζήτησε η Ε.Α.Κ.Π. παρά τις διάτρητες διαδικασίες και την μεγάλη αποχή.

· Απαιτείται σημαντική παρουσία και ενίσχυση της Ε.Α.Κ.Π. και σε τοπικό επίπεδο των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Υπαλλήλων Π.Σ., προκειμένου να υπάρξουν αξιόλογες κατακτήσεις και αλλαγή στην κατεύθυνση της στρατηγικής για την πυροπροστασία της χώρας.

Η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία δεν μπορεί επ’ ουδενί να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση κάθε πυροσβέστη και θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι ο αγώνας ενάντια στο ξεσπίτωμα και τις αθρόες μεταθέσεις ανά 6ετία θα ανατραπούν ουσιαστικά με την κατάργηση του νόμου 4662/2020 και την δημιουργία ενός κανονισμού μεταθέσεων και προσλήψεων έτσι όπως τον έχει προτείνει η Ε.Α.Κ.Π. μέσα από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έχει εκπονήσει και το έχει φέρει υπόψη όλων των συνδικαλιστικών φορέων του Π.Σ. και των κυβερνήσεων! (βλ. σχετική πρόταση eakp.gr)

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια