Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δανία: Λιγότερα μετρητά, ούτε μία ληστεία – Το ιστορικό ρεκόρ της χώρας


Τα μετρητά καταργούνται σταδιακά στη Δανία, με αποτέλεσμα να …έχουν καταργηθεί και οι ληστείες τραπεζών. Για πρώτη φορά, η σκανδιναβική χώρα πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς ούτε μια ληστεία τράπεζας.

Από 221 ένοπλες ληστείες τραπεζών στη σχετικά ειρηνική Δανία το 2000, μειώθηκαν σε λιγότερες από δέκα από το 2017 και τελικά σε καμία το 2022, σύμφωνα με την τραπεζική ένωση Finansforbundet.

Τα μετρητά χάνουν σταθερά τη σημασία τους στη Σκανδιναβική χώρα εδώ και χρόνια και δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο στην καθημερινή ζωή.

Η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε αυτή την τάση. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες της χώρας δεν έχουν σχεδόν καθόλου μετρητά στα υποκαταστήματά τους. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το 2021 τα μετρητά αντιστοιχούσαν μόνο στο 12% των συναλλαγών πληρωμών, ενώ το 2017 ήταν 23%
Το «σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Η Σκανδιναβία ήταν το σκηνικό. μιας από τις πιο διάσημες ληστείες τραπεζών.

Σε μια πλατεία στο κέντρο της Στοκχόλμης στη Σουηδία τον Αύγουστο του 1973, ένας ληστής είχε κρατήσει όμηρους τέσσερις τραπεζικούς υπαλλήλους για μέρες, αφού δεν κατάφερε να κλέψει τη λεία του καταστήματος.

Αλλά μετά την απελευθέρωσή τους, κανένας από αυτούς δεν θέλησε να καταθέσει εναντίον του κλέφτη, Γιαν-Έρικ Όλσον, σε ένα κύμα συμπάθειας που οι ψυχίατροι στη συνέχεια βάφτισαν «το σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Πηγή: naftemporiki.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια