Ticker

6/recent/ticker-posts

Βαρηκοΐα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετεΒαρηκοΐα είναι η απώλεια της ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά και μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως πολύ σοβαρή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν την ακοή σε κάθε ηλικία, αλλά αυτό συμβαίνει συχνότερα μετά την ηλικία των 60.

Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν πολυάριθμες λύσεις συμπεριλαμβανομένων των ακουστικών βοηθημάτων.

Ποιοι είναι οι τύποι της βαρηκοΐας;

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι βαρηκοΐας, οι οποίοι είναι:

§ Νευροαισθητήρια. Είναι ο πιο κοινός τύπος. Είναι μόνιμη και προκαλείται από διάφορες καταστάσεις που βλάπτουν τα μικρά τριχοειδή κύτταρα του έσω ωτός ή το ακουστικό νεύρο. Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει τις πληροφορίες για την ένταση, τον τόνο και τη σημασία των ήχων στον εγκέφαλο. Αυτός ο τύπος συνήθως χαρακτηρίζεται από προοδευτική δυσκολία στην κατανόησης της ομιλίας.

§ Αγωγιμότητας. Προκαλείται από κάποιο μηχανικό πρόβλημα στο έξω ή το μέσο ους ή από απόφραξη στον έξω ακουστικό πόρο. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα από έναν ειδικό ΩΡΛ.

§ Μικτή. Αποτελεί συνδυασμό των δύο προηγούμενων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τα αίτια της βαρηκοΐας;

Παράγοντες κινδύνου

§ Ηλικία άνω των 60 ετών

§ Συχνή έκθεση σε δυνατούς θορύβους, όπως πυροβολισμοί

§ Έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως καπνός, αλκοόλ ή μόλυβδος

§ Κληρονομικότητα ή γενετικές διαταραχές

Αίτια βαρηκοΐας

§ Τραυματισμός στο κεφάλι

§ Συγκέντρωση κυψελίδας (κερί)

§ Κάποιες παθήσεις, όπως η νόσος του Meniere, η ωτοσκλήρυνση ή κάποια αυτοάνοσα νοσήματα

§ Ιογενείς λοιμώξεις, όπως η παρωτίτιδα

§ Κάποια φάρμακα που ονομάζονται ωτοτοξικά, όπως η στρεπτομυκίνη

§ Ακουστικό νευρίνωμα

Ποια είναι τα συμπτώματα της βαρηκοΐας;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο, την αιτία και το βαθμό της βαρηκοΐας. Συνήθως η απώλεια της ακοής είναι σταδιακή.

Όσοι υποφέρουν από πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα της μεγάλης ηλικίας) συνήθως χάνουν τους ήχους υψηλής συχνότητας, όπως για παράδειγμα το κουδούνισμα του τηλεφώνου ή το κελάηδημα των πουλιών.

Σε γενικές γραμμές, η απώλεια ακοής συνδυάζεται με κάποια ή όλα από τα παρακάτω:

§ Δυσκολία να κατανοήσει ο ασθενής τις καθημερινές συζητήσεις.

§ Αίσθηση ότι μπορείς να ακούσει, αλλά όχι να καταλάβει τι ακριβώς του λένε.

§ Αύξηση της έντασης στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

§ Παράκληση προς τους άλλους να επαναλαμβάνουν τα λεγόμενά τους.

§ Αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων, που κάποτε ήταν απολαυστικές.

§ Αίσθημα εξάντλησης λόγω της ολοήμερης προσπάθειας να ακούσουν τους άλλους.

§ Αυξημένη δυσκολία να επικοινωνήσουν σε θορυβώδη περιβάλλοντα, όπως εστιατόρια ή οικογενειακές συγκεντρώσεις.

§ Εμβοές, δηλαδή ήχος βουίσματος στα αυτιά.

Με ποιες δοκιμασίες γίνεται η διάγνωση της βαρηκοΐας;

Αν υποπτεύεστε πως έχετε βαρηκοΐα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα έναν ειδικό ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, καθώς η εξέλιξή της εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Τα τεστ ακοής είναι απλά, ανώδυνα και ευρέως διαθέσιμα. Ένας τυπικός έλεγχος περιλαμβάνει το ακοόγραμμα, το τυμπανόγραμμα και τα ακουστικά αντανακλαστικά.

Παράλληλα, ο ΩΡΛ σας θα κάνει μια επισκόπηση των ακουστικών πόρων και των τυμπάνων χρησιμοποιώντας το μικροσκόπιο (ωτομικροσκόπηση). Έτσι, θα διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, όπως π.χ. κυψελίδα ή υγρό στο αυτί που προκαλεί την απώλεια της ακοής.
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν, αν δεν αντιμετωπιστεί η βαρηκοΐα;
Η βαρηκοΐα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για εσάς και τους οικείους σας. Έρευνες δείχνουν πως άνθρωποι με μειωμένη ακοή αποξενώνονται κοινωνικά, γίνονται εσωστρεφείς και αργότερα υποφέρουν από κατάθλιψη και μείωση του γνωστικού επιπέδου τους.
Συγχρόνως, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν από ατυχήματα λόγω μειωμένης αντίληψης των ήχων του περιβάλλοντος όπως επίσης και από πτώσεις στο έδαφος. Όσοι εργάζονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποιο εργατικό ατύχημα. Ακόμη, η απόδοσή τους είναι δυνατό να επηρεαστεί σημαντικά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μέχρι και κίνδυνο απόλυσης.
Πώς αντιμετωπίζεται η βαρηκοΐα;
Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας, ανάλογα με την αιτία της, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Από την άλλη, η νευροαισθητήρια συνήθως αντιμετωπίζεται με ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία είναι απαραίτητο να εφαρμόζουν σωστά.
Κάποιες από τις επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας αγωγιμότητας είναι:
§ επέμβαση της ωτοσκλήρυνσης
§ εγχείρηση της χρόνιας ωτίτιδας
§ τυμπανοπλαστική
Πώς μπορώ να αποτρέψω τη βαρηκοΐα;
Στην ανάπτυξη της βαρηκοΐας παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία. Το γεγονός ότι είναι συχνή όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να την αποτρέψετε ή να σταματήσετε την εξέλιξή της.
Μια από τις κλασικότερες περιπτώσεις είναι η βαρηκοΐα που οφείλεται στη συνεχή έκθεση σε θόρυβο. Οι άνθρωποι με τέτοια επαγγέλματα έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης απώλειας της ακοής. Αυτός ο τύπος είναι δυνατόν να αποφευχθεί, αν ο εργαζόμενο φορά προστατευτικό εξοπλισμό, όπως ωτασπίδες ή μονωτικά ακουστικά, προκειμένου να περιορίσει τα επίπεδα θορύβου που φτάνουν στα αυτιά του.

Αν έχετε ήδη κάποιο βαθμό απώλειας ακοής, μπορείτε να αποτρέψετε την επιδείνωσή της επίσης αποφεύγοντας το δυνατό θόρυβο. Κάποιες απλές λύσεις είναι να μην ακούτε μουσική σε πολύ δυνατή ένταση και να αποφεύγετε ιδιαίτερα θορυβώδη περιβάλλοντα. Επίσης, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, τα ακουστικά επιβραδύνουν την εξέλιξη της βαρηκοΐας αφού βοηθούν στο να πηγαίνουν τα ηχητικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο κρατώντας τον έτσι σε εγρήγορση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια