Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο...περίμενε τα εξοπλιστικά: Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις για Στρατό και Ναυτικό






Μπορεί ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, να ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντα του πριν από λίγα 24ωρα, οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς όμως, είναι τόσο πιεστικές που δεν αφήνουν χρόνο προσαρμογής.






Η νέα ηγεσία του Επιτελείου έχει ήδη σηκώσει μανίκια αλλά οι επικείμενες εκλογές και το διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για πρόοδο στην υλοποίηση κρίσιμων για την ασφάλεια της χώρας εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Ο Στρατός Ξηράς έχει ανάγκη για άμεση αντικατάσταση των γερασμένων Μ-113 με νέα σύγχρονα ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ. Οι διαβεβαιώσεις για απόκτηση γερμανικών Marder αποδεικνύονται ευσεβείς πόθοι καθώς το Βερολίνο συνδέει την πώληση των ΤΟΜΑ με τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής Lynx στη Βόρεια Ελλάδα με την παράλληλη αγορά τουλάχιστον 300 Τεθωρακισμένων για τον Στρατό Ξηράς.

Ο Στρατός Ξηράς έχει ανάγκη για άμεση αντικατάσταση των γερασμένων Μ-113 με νέα σύγχρονα ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠΓΕΣ & ΓΕΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί φαίνεται να βάζουν στην εξίσωση και την αναβάθμιση των Αρμάτων Μάχης Leopard 2A4, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό σκέλος μιας πιθανής συμφωνίας. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν διευθετηθεί οι εκκρεμότητες ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την κατασκευάστρια εταιρεία των Leopard.





Ανώτατες στρατιωτικές πηγές μάλιστα, εκτιμούν πως ούτε τα υπόλοιπα 20 ΤΟΜΑ Marder 1A3 είναι εξασφαλισμένα αφού το Βερολίνο έχει δεσμευτεί να στείλει Τεθωρακισμένα στην Ουκρανία ενώ ακόμη και τα έξι οχήματα του πρώτου κύκλου ανταλλαγής με τα ΒΜΡ-1 καθυστερούν να φτάσουν στην Ελλάδα.Ο Στρατός Ξηράς έχει ανάγκη για άμεση αντικατάσταση των γερασμένων Μ-113 με νέα σύγχρονα ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠΓΕΣ & ΓΕΝ


Spike NLOS

Το πρόγραμμα που θα άλλαζε τα δεδομένα στο Αιγαίο, προσφέροντας συγκριτικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού καρκινοβατεί και όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από μία πιθανή συμφωνία. Βασική αιτία είναι η οικονομική διαφορά των 45 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε λόγω του οχήματος – φορέα για τους Spike NLOS του Στρατού ενώ παρά τις συχνές επισκέψεις ισραηλινών αξιωματούχων στην Αθήνα, τα εμπόδια δεν έχουν ξεπεραστεί. Το θέμα πρόκειται να βρεθεί και στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν.



Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσει της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι η υπογραφή των συμφωνιών είναι θέμα ημερών, το πρόγραμμα δείχνει να παραπέμπεται επ’ αόριστον στις ελληνικές καλένδες ενώ ήδη, άλλοι υποψήφιοι πελάτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των ισραηλινών βλημάτων ακριβείας.
Κορβέτες και ΕΜΖ ΜΕΚΟ

Τα πράγματα δεν φαίνονται καλύτερα ούτε στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος, Ιωάννης Δρυμούσης, θα κληθεί να τρέξει σημαντικά προγράμματα που δείχνουν να έχουν «βαλτώσει». Το Πολεμικό Ναυτικό έχει άμεση ανάγκη από νέες πλώρες. Αυτό άλλωστε, προβλέπει και η Δομή Δυνάμεων που έχει την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων.

Σίγουρα, η προσθήκη των τριών FDI Belharra θα προσφέρει μοναδικές δυνατότητες στον ελληνικό Στόλο αλλά η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους θα είναι δυνατή μετά το 2026-2027. Μέχρι τότε, τα κενά σε κύριες Μονάδες Επιφανείας παραμένουν μεγάλα και θα αυξηθούν καθώς οι παλαιότερες Φρεγάτες Sσυμπληρώνουν 45 χρόνια στη θάλασσα.



PHOTO 1 / 2

Προτεραιότητα λοιπόν, έχει η πρόσκτηση νέων Μονάδων Επιφανείας. Όμως, η συζήτηση για τις Κορβέτες του Στόλου παραπέμπεται για μετά τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι Ναύαρχοι έχουν αξιολογήσει όλες τις προτάσεις και είχαν έτοιμη την εισήγηση τους πριν τις γιορτές.

«Νεφελώδης» είναι, προς το παρόν, και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων Φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ», για τις οποίες έχει βρεθεί ο ανάδοχος αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διαφορές σχετικά με το τελικό κόστος ενώ ορισμένοι Αξιωματικοί του ΠΝ επισημαίνουν ότι πρόκειται για εγχείρημα υψηλού ρίσκου με αμφίβολα αποτελέσματα.

Πηγή: www.cnn.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια