Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα δεν αντιμετωπίζονται με τα καλαμπούρια του Πλεύρη


Ο Πλεύρης, νομίζοντας ότι μπορεί να υποβαθμίσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων σε φάρμακα, περιδιαβαίνει τα κανάλια και επαναλαμβάνει το καλαμπούρι ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μικρότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία!

Στους εκπροσώπους των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που ασχολούνται βασικά με την εισαγωγή και συσκευασία φαρμάκων και ελάχιστα με την παραγωγή, τα καλαμπούρια του Πλεύρη προκαλούν πολύ γέλιο, γιατί γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων είναι εισαγόμενα και συσκευαζόμενα στην χώρα μας, ενώ τα παραγόμενα είναι ελάχιστα. Αυτή η αναλογία ανάμεσα στην εισαγωγή+συσκευασία και την παραγωγή δεν είναι τωρινή, αλλά έρχεται από το παρελθόν.

Τη μετατροπή των φαρμακοβιομηχανιών από παραγωγικές επιχειρήσεις σε εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις έχουμε επισημάνει από το 2009. Σε άρθρο μας με τίτλο: Διαχωρισμός Υγείας – Σύνταξης: Η Υγεία από τις τσέπες των εργαζόμενων, που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιούλη του 2009, αποκαλύπταμε:

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 1987 τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα αποτελούσαν το 75% του συνόλου και τα εισαγόμενα το 18% (το υπόλοιπο 7% είναι φάρμακα που παράγονται έξω και συσκευάζονται εδώ), το 2003 οι όροι αντιστράφηκαν. Τα εγχωρίως παραγόμενα αποτελούσαν το 19% και τα εισαγόμενα το 70%! Η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ για το 2004 αναφέρει: «Η πλήρης αντιστροφή των μεριδίων αποδίδεται κυρίως στην ευνοϊκή τιμολογιακή μεταχείριση των δεύτερων έναντι των πρώτων». Δηλαδή, οι κυβερνήσεις πριμοδοτούν τιμολογιακά τα εισαγόμενα φάρμακα και οι φαρμακοβιομήχανοι, που ενδιαφέρονται μόνο για το μέγιστο κέρδος, το ‘ριξαν στις εισαγωγές και γδέρνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το λαουτζίκο».

Η ίδια κατάσταση ισχύει και σήμερα. Μάρτυράς μας η τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φερμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας) σε συνέντευξη που έδωσαν στις 23 Ιούλη του 2022 σε ξενοδοχείο της Αθήνας ο ΣΦΕΕ και το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών, που είναι μαγαζί του ΣΕΒ) απ’ αφορή την έκδοση μελέτης του τελευταίου. Στη συνέντευξη πήραν μέρος από τον ΣΦΕΕ ο γενικός διευθυντής Μιχ. Χειμωνάς και ο πρόεδρος Ολυμπ. Παπαδημηρίου και από το ΙΟΒΕ ο γενικός διευθυντής Ν. Βέττας και ο Αγγ. Τσακανίκας.

Ο Μιχ. Χειμωνάς ρωτήθηκε για την παραγωγή φαρμάκων και για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και αφού απάντησε για την ενεργειακή κρίση, είπε για την παραγωγή φαρμάκων:

«Αυτό είναι το ένα θέμα.Το δεύτερο θέμα είναι με την παραγωγή. Εδώ αγγίξατε ένα θέμα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Η Ευρώπη γενικότερα έχει χάσει έδαφος σε σχέση με Αμερική και Απω Ανατολή όσον αφορά παραγωγή, κλινικές μελέτες, έρευνα ανάπτυξης, τα πάντα. Εχουμε χάσει την μπάλα στην Ευρώπη. Σημαντικά είμαστε τώρα τρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο πίσω από την Αμερική, με διαφορά από την Αμερική και πίσω από την Απω Ανατολή.

Οπότε πρέπει η Ευρώπη να ανακτήσει έδαφος και να κερδίσει τα παλιά χαμένα εδάφη. Ετσι να φέρει πίσω κλινικές μελέτες, παραγωγές και πατέντες που έχουν φύγει όλοι και έχουν πάει εκτός Ευρώπης. Θα μπορούσα να πω ακόμη και εταιρίες ευρωπαϊκές, ακόμα και η δικιά σου πρόεδρε, το έχω μάθει τώρα, κάναν εθνικό κέντρο στο Φρίμαν της Καλιφόρνιας. Δηλαδή ενώ θα μπορούσε να γίνει κάπου στην Ευρώπη και το κάναν στη Καλιφόρνια.

Ακόμα και ευρωπαϊκές χώρες, επειδή ακριβώς το περιβάλλον είναι δυσβάστακτο στην Eυρώπη και είναι πιο ατράκτιβ στις άλλες χώρες, πάνε σε άλλες χώρες. Οπότε πρέπει να γυρίσει πίσω και να φέρει την παραγωγή.

Χάνουμε το έδαφος και επίσης και αυτό φάνηκε πολύ έντονα με την κρίση που πιαστήκαμε -αυτό το ξέρει ο κ. Κολοκοτρώνης και οι λοιποί- στην κρίση χωρίς φάρμακα, χωρίς μάσκες, χωρίς αναπνευστήρες, χωρίς εκείνο, χωρίς το άλλο. Και όλοι τρέχαμε στην Κίνα και στην Ινδία, γιατί έχουμε μεταφέρει στην Κίνα και στην Ινδία την παραγωγή και τις πρώτες ύλες. Αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να έρθει η παραγωγή, αυτό που είπατε (σ.σ. απευθύνθηκε σε αυτόν που του υπέβαλε τις ερωτήσεις) στην Ελλάδα».

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε μια δυνατή βιομηχανία που θα παράξει και θα συνεργαστεί με ξένες εταιρίες για παραγωγή και συσκευασία και διακίνηση ξένων προϊόντων για λογαριασμό τρίτων».

Γι’ αυτό λέμε ότι οι ισχυρισμοί του Πλεύρη ότι «έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία» και ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα από τις άλλες χώρες τις Ευρώπης όσον αφορά τις ελλείψεις στα φάρμακα» είναι καλαμπούρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ο Πλεύρης ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί φιλολαϊκότερη τιμολογιακή πολιτική στο φάρμακο σε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα. Ούτε αυτό έχει σχέση με την πραγματικότητα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της, επιτρέποντας στους εισαγωγείς και στους παραγωγούς φαρμάκων να εφαρμόζουν ευρύτατα, όπως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια, την πολιτική της υποκατάστασης των φτηνών από πολύ πιο ακριβά φάρμακα. Οι καπιταλιστές του ΣΦΕΕ όχι μόνο εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, αλλά έχουν το θράσος να δηλώνουν δημόσια ότι θα αποσύρουν 1.300 φτηνά φάρμακα και θα τα αντικαταστήσουν με ακριβότερα.

Στις 2 Γενάρη του 2023, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ συναντήθηκαν με τον Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας. Στη συνάντηση πήραν μέρος και οι άλλοι «φορείς του φαρμάκου». Την ίδια ημέρα, ο ΣΦΕΕ δημοσίευε στην ιστοσελίδα του Δελτίο Τύπου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Ελλείψεις φαρμάκων: Προτεραιότητα του ΣΦΕΕ η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας». Παραθέτουμε απόσπασμα:

«Σε σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας έγινε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι πάνω από 1.300 φάρμακα βρίσκονται -σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία- κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεσή τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά. Εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα αυτό να εξεταστεί, ώστε να διατηρηθούν τα φάρμακα αυτά στην Ελληνική αγορά μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης».

Οι καπιταλιστές του ΣΦΕΕ θυμίζουν ανοιχτά και απροκάλυπτα στον Πλεύρη ότι δεν μπορούν να διαθέτουν στην ελληνική αγορά 1.300 φάρμακα που είναι πολύ φτηνά και θα αναγκαστούν να τα αποσύρουν και να τα αντικαταστήσουν με άλλα, πολύ πιο ακριβά φάρμακα. Δηλαδή, του θύμισαν ότι θα συνεχίσουν τη γνωστή πολιτική της αντικατάστασης των φτηνών φαρμάκων. Και του έθεσαν το δίλημμα: για να παραμείνουν αυτά τα 1.300 φάρμακα στην ελληνική αγορά, πρέπει να δοθεί «στοχευμένη οικονομική στήριξη».

Δημόσια οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ δεν ανέφεραν το περιεχόμενο της «στοχευμένης οικονομικής στήριξης», για να μην εξοργιστεί το «πόπολο», είναι όμως σίγουρο ότι στη συνάντησή τους με τον Πλεύρη συγκεκριμενοποίησαν τον εκβιασμό τους.

Αναφέραμε ότι η πολιτική της υποκατάστασης των φτηνών με πολύ πιο ακριβά φάρμακα είναι παλιά. Με πλειάδα άρθρων μας στο παρελθόν είχαμε αποκαλύψει αυτή την πολιτική των καπιταλιστών, παραγωγών και εισαγωγέων φαρμάκων. Παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα από άρθρο μας με τίτλο: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση – Μαχαίρι στους ασφαλισμένους άθικτα τα κέρδη των εταιριών, που δημοσιεύτηκε στις 6 Νοέμβρη του 2010:

«Στις αρχές του χρόνου (σ.σ. 2010) άλλα έλεγαν ο Η. Μόσιαλος και ο επίσης κυβερνητικός βουλευτής Ε. Νασιώκας, που χρημάτισε μάλιστα και υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σημίτη. Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις τους για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, που και οι δύο τις ξέχασαν στις παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου (για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση).

«ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Η υπόθεση της μείωσης του 20%. Ηδη οι φαρμακευτικές εταιρίες ετοιμάζουν μαζικά υποκατάσταση από φθηνότερα φάρμακα σε ακριβότερα φάρμακα. Επομένως, δεν είναι ελέγξιμο το φαινόμενο της υποκατάστασης, το ένα δισεκατομμύριο δεν πρόκειται να επιτευχθεί» (Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, 24.2.2010).

Πρόκειται για καθαρή τοποθέτηση που χάλαγε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι θα μειώσει κατά 1 δισ. ευρώ τη δαπάνη για τα φάρμακα, χωρίς να θίξει τους εργαζόμενους. Τότε τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης είχαν θάψει την τοποθέτηση αυτή του Η. Μόσιαλου. Φαίνεται ότι ο κύριος αυτός χρησιμοποίησε αυτή την αλήθεια προκειμένου να πετύχει το στόχο του, που ήταν η αναρρίχηση σε καίριο μηχανισμό της οικογένειας.

«ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Η μείωση της τιμής των φαρμάκων, των κλασικών παλιών φτηνών φαρμάκων, των πέντε και έξι ευρώ που θα μειωθεί και αυτό κατά 20%, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι αυτά τα φάρμακα θα αποσυρθούν και θα υπάρχει εσωτερική κατεύθυνση να αντικατασταθούν από πολύ ακριβότερα φάρμακα» (στην ίδια συνεδρίαση).

Επίσης καθαρή τοποθέτηση, που κι αυτή αποσιωπήθηκε τότε από τα ΜΜΠ. Τώρα ξεχάστηκε και από τον ίδιο, για λόγους ενίσχυσης της κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι δήθεν θα γίνει μείωση της δαπάνης χωρίς να πειραχτούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Δεν ήταν μόνο οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές που έβαλαν το ζήτημα της υποκατάστασης των φτηνών από ακριβά φάρμακα. Ηταν ακόμη το στέλεχος της εταιρίας ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Αθ. Λοπατατζίδης που ήταν μέλος της επιτροπής που είχε συγκροτήσει ο πρώην υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, επιτροπής που ετοίμασε το έδαφος για την αντιασφαλιστική επίθεση που ολοκληρώθηκε με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010. Ο Αθ. Λοπατατζίδης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής, παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για την τακτική των «φαρμακοτρίφτηδων» να υποκαθιστούν παλαιά, ασφαλή, αποτελεσματικά και φτηνά φάρμακα με άλλα ακριβότερα. Παραθέτουμε αυτούσιους τους δύο πίνακες του Αθ. Λοπατατζίδη. Κατά την ημέρα της παρουσίασης των στοιχείων αυτών, ο Α. Λοβέρδος είχε πάθει μεγάλη πλάκα και δεν είπε το παραμικρό για να αντικρούσει τον Λοπατατζίδη.



Είναι ακόμη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Δ. Φιλιώτης, που το Σεπτέμβρη του 2010, μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», πέταξε ως απειλή την υποκατάσταση των φτηνών με ακριβά φάρμακα. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: «Πρόσθεσε μάλιστα, πως οι τελευταίες ρυθμίσεις για τις τιμές… μπορεί να αποδειχθεί ότι υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, οδηγώντας στην αντικατάσταση παλαιών και καταξιωμένων φαρμάκων από νεότερα και ακριβότερα» (η επισήμανση δική μας). Τότε δεν υπήρξε καμία κυβερνητική αντίδραση γι’ αυτές τις απροκάλυπτες δηλώσεις του Δ. Φιλιώτη, γιατί ως τώρα καμία από τις κυβερνήσεις, μπλε και πράσινες, δεν τόλμησε να βάλει φρένο σ’ αυτή την πρακτική των φαρμακοβιομηχάνων και εισαγωγέων».

Οπως βλέπετε, τίποτα δεν έχει αλλάξει στα δώδεκα χρόνια που πέρασαν από το 2010.

Ο Πλεύρης από τη μια ισχυρίζεται ότι έχουμε την τύχη να έχουμε μια ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία και από την άλλη στέλνει επιστολή (3.1.2023) στην επίτροπο Υγείας ζητώντας να παρέμβει κεντρικά η Ευρωπαϊκή Ενωση για να λυθεί το πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα. Επειδή είναι μειωμένης αντίληψης, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι με την προς την επίτροπο επιστολή διαψεύδει το καλαμπούρι του για ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είπαμε, Πλεύρης είν’ αυτός.

Παραθέτουμε αποσπάσματα της επιστολής Πλεύρη προς την επίτροπο Υγείας (η έμφαση δική μας):

«Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος… Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».

Ο ανεκδιήγητος ακροδεξιός υπουργός του Μητσοτάκη από τη μια προσπαθεί να εξαπατήσει το «πόπολο» με τα καλαμπούρια περί ισχυρής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που ελαχιστοποιεί τα προβλήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την άλλη κλαψουρίζει μπροστά στην επίτροπο Υγείας, παρακαλώντας να παρέμβει κεντρικά η ΕΕ για να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων!

Πηγή:  eksegersi.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια