Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αθώος ο Βαγγέλης Σταθόπουλος για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση – Ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης κρίθηκε ένοχος



Αθώος κηρύχτηκε πριν λίγο από το Πενταμελές Εφετείο ο Βαγγέλης Σταθοπουλος, που κατηγορούνταν για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και «διακεκριμένη οπλοφορία», ενώ κρίθηκε ένοχος μόνο για παράνομη οπλοκατοχή.

Ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, για διακεκριμένη οπλοκατοχή κατ’ εξακολούθηση κατά μόνας, για κλοπή κατ’ εξακολούθηση και παράνομη οπλοκατοχή, ενώ θωώθηκε για την κατοχή των όπλων που δεν εμπίπτουν στο 187Α.

Ο Διονύσης Μπάκας κρίθηκε από το δικαστήριο ένοχος για συνεργεία σε πράξη διακεκριμένης οπλοκατοχής χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της τρομοκρατικής πράξης και της παράνομης οπλοκατοχής κατ’ εξακολούθηση μόνο για τα όπλα που βρέθηκαν στον Χολαργό, ενώ αθωώηκε για τις υπόλοιπες πράξεις που του αποδίδονται.

Το δικαστήριο συνεχίζεται με τη συζήτηση επί των ελαφρυντικών.

Οι κατηγορίες

H απόφαση έρχεται μετά από περίπου οκτώ μήνες αποδεικτικής διαδικασίας, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, των Βαγγέλη Σταθόπουλου και Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι στις 21 Οκτωβρίου 2019, διέπραξαν κλοπή σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Χολαργό. Μαζί τους στο εδώλιο κάθισε και ο Διονύσης Μπάκας στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν τα όπλα.

Σύμφωνα με το left.gr και οι τρεις κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (Επαναστατική Αυτοάμυνα) μέλος της οποίας υπήρξε ο Δ. Χατζηβασιλειάδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αν και καταζητούμενος τότε, αλλά και τώρα στην εκδίκαση του εφετείου στο οποίο πλέον δίνει το παρόν αφού συνελήφθη το 2021, έχει παραδεχτεί τη διάπραξη της κλοπής κατά την οποία αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος, αλλά έχει βγάλει από το κάδρο τους Β. Σταθόπουλο και Δ. Μπάκα λέγοντας κατηγορηματικά πως δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, ούτε με την κλοπή αλλά ούτε και με την Επαναστατική Αυτοάμυνα ενώ η μόνη εμπλοκή τους είναι η βοήθεια που του προσέφεραν. Ο ίδιος μάλιστα από την αρχή σημείωσε ότι υπήρξε μέλος της οργάνωσης, η οποία όμως πια δεν είναι ενεργή, πράγμα που όπως λέει σημαίνει ότι δεν διέπραξε τη ληστεία στο πλαίσιο δράσης της.

Ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης οργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Εφετείο, ενώ ο συνήγορός του, Γ. Κακαρνιάς σημείωνε για την ουσία της υπόθεσης:

«Μετά από μία διαδικασία 8 μηνών, την Πέμπτη 12.1.2023 οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου θα ανακοινώσουν την απόφαση τους για την τύχη του αναρχικού Βαγγέλη Σταθόπουλου, κατηγορούμενου για την υπόθεση της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα.

Εκτός από το ζήτημα της ποινικής μεταχείρισης του Σταθόπουλου και των συγκατηγορουμένων του, η απόφαση του δικαστηρίου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αφορά μία σειρά ζητημάτων: Η αυθαιρεσία του τρομονόμου, η αποδεικτική αξία μιγμάτων γενετικού υλικού, η μεθοδολογία των ανώνυμων τηλεφωνημάτων, η μεθόδευση επιβαρυντικών καταθέσεων στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής είναι μερικά από τα ζητήματα αυτά.

Εξίσου κομβικής σημασίας είναι το ζήτημα της αλληλεγγύης, καθώς από την πρώτη στιγμή ο Σταθόπουλος λέει ότι το βράδυ της 21.10.2019 κλήθηκε να δώσει βοήθεια στον τραυματία Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, όπως και έκανε. Αντί όμως να εξαντληθεί εκεί η όποια εμπλοκή του στην υπόθεση, ο ίδιος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες και μία πρωτόδικη ποινή 19 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδεικτική διαδικασία ήταν σαφής. Όχι μόνο δεν αποδείχθηκε με βεβαιότητα το κατηγορητήριο, αλλά αντίθετα ο Σταθόπουλος ήταν αυτός που απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας την αθωότητά του.

Περιμένουμε από το δικαστήριο να επικυρώσει με την απόφασή του αυτό που είδαμε όλοι μας να εκτυλίσσεται στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία»



Πηγή: www.thestival.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια