Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Περού: Βίαιη επιδρομή αστυνομικών στην πανεπιστημιούπολη- Δεκάδες νεκροί (BINTEO)


Στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Λίμα στο Περού εισέβαλαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται καθημερινά από τις 7 Δεκεμβρίου.

Το θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας γκρεμίζει την πύλη του ιστορικού πανεπιστημίου Σαν Μάρκος στη Λίμα του Περού και δεκάδες αστυνομικοί εισβάλλουν στην πανεπιστημιούπολη.

Τα γεγονότα της βίαιης επιδρομής

Οι ομάδες της τάξης εκτοξεύουν δακρυγόνα και ξυλοκοπούν φοιτητές ενώ αναγκάζουν με τη βία δεκάδες νεαρούς και νεαρές να βγουν από τους κοιτώνες τους για εξακρίβωση στοιχείων.


Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε πανεπιστήμιο της Λίμα εκτοξεύοντας δακρυγόνα και ξυλοκοπώντας φοιτητές εν μέσω φονικής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Από τις 7 Δεκεμβρίου που άρχισαν οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της προσωρινής προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και τη διάλυση του Κοινοβουλίου, έχουν σκοτωθεί 46 άνθρωποι, κατά άλλους 60, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 600.

Ο πρώην πρόεδρος, ο αριστερός Πέδρο Καστίγιο, καθαιρέθηκε και προφυλακίστηκε για απόπειρα πραξικοπήματος.

Διαμαρτυρίες γίνονται σε όλη τη χώρα και 418 τουρίστες εγκλωβίστηκαν στην ακρόπολη των Ίνκας Μάτσου Πίτσου, λόγω δολιοφθοράς σε κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής.

Οι ράγες επισκευάστηκαν και όλοι οι τουρίστες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια στο Κούσκο.

Σε ανακοίνωσή του στο Twitter, το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις αρχές του Περού να «διασφαλίσουν τη νομιμότητα και την αναλογικότητα της επέμβασης (της αστυνομίας) και τις εγγυήσεις της δέουσας διαδικασίας». Τόνισε τη σημασία της παρουσίας εισαγγελέων, οι οποίοι απουσίαζαν τις πρώτες ώρες της επιδρομής.

Φοιτητές που ζούσαν σε φοιτητικές εστίες δήλωσαν ότι εκδιώχθηκαν βίαια από τα δωμάτιά τους από ένοπλους αστυνομικούς που έσπασαν τις πόρτες και τους έδιωξαν με κλωτσιές.

Ένας 20χρονος φοιτητής πολιτικών επιστημών, χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη για τραύματα στο πόδι του.

«Με χτύπησε με το μπαστούνι του και με πέταξε στο έδαφος και άρχισε να με κλωτσάει», δήλωσε ο φοιτητής στον Guardian, καθώς καθόταν στο γρασίδι έξω από την πανεπιστημιούπολη με την γάμπα του να είναι μελανιασμένη και δεμένη με επίδεσμο.

Αρκετές ώρες μετά την επιδρομή, δεν είχε επιτραπεί στους φοιτητές να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους, στα οποία η αστυνομία έκανε ενδελεχή έλεγχο.






Πηγή: in.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια