Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προβάδισμα της ΝΔ κατά 7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis

Τι απαντούν οι πολίτες για την πορεία της χώρας




Λίγους μήνες πριν τις εκλογές 2023, μια μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGΑ, δείχνει τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την πρόθεση ψήφου των πολιτών καθώς επίσης και το πως οι ίδιοι αξιολογούν την κατάσταση της χώρας.



Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 7 μονάδες, με προβάδισμα να έχει το κυβερνόν κόμμα.

Η δημοσκόπηση, που έγινε μεταξύ 11 έως 17 Ιανουαρίου 2022 και περιλαμβάνει φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η ΝΔ έχει προβάδισμα 28,7% στην πρόθεση ψήφου έναντι του 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ.


Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό 9,7%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 4,7% και η Ελληνική Λύση στο 3,5%, ενώ εκτός Βουλής φαίνεται ότι θα μείνει το ΜέΡΑ 25 με 2,8% και οι “Έλληνες – Εθνικό Κόμμα” του Ηλία Κασιδιάρη παίρνει ποσοστό 2,7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,7%.


Η ΝΔ από τον περασμένο Σεπτέμβρη κινείται στα επίπεδα του 29% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την περίοδο άνοδο μόλις 1,1 μονάδες.

Σχετικά με όσους ρωτήθηκαν αν είναι υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης το 45,8% είναι υπέρ της ΝΔ και μόλις το 12,8% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη ΝΔ.

Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 36,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, δηλαδή διαφορά 6,9 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12,4%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και ΜέΡΑ 25 και Έλληνες – Εθνικό Κόμμα στο 3,5%.

Τι απαντούν οι πολίτες για την πορεία της χώρας

Η δημοσκόπηση, συμπεριέλαβε στην έρευνά της και ερωτήματα σχετικά με την πορεία της χώρας και για τα προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες.


Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ το 37% προς τη σωστή, ποσοστά περίπου ίδια με τον προηγούμενο μήνα.

Το 44% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σχέση με πριν ένα χρόνο είναι χειρότερη και το 36% ίδια. Μόλις 20% ότι είναι καλύτερη.


Η ακρίβεια και η οικονομία τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας

Σχετικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η ακρίβεια παραμένει σταθερά πρώτο με 32%. Ακολουθεί γενικότερα η οικονομία με 30%, η εξωτερική πολιτική – Ελληνοτουρκικά με 8%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα – πολιτικοί με 5%.
Πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση

Όσον αφορά την αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το 38% κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης και το 56% αρνητικά, όμως, πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόλις 18% κρίνει θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση και 72% αρνητικά. Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 41% και 53% αρνητικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 22% σε θετικές γνώμες και 69% σε αρνητικές, ποσοστά που είναι ίδια για καιρό κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού εν αναμονή.

“Αγκάθι” για την κυβέρνηση ωστόσο παραμένει το έργο της στην οικονομία, καθώς μόλις 1 στους 4 (25%) το κρίνει θετικά και 63% αρνητικά.

Χειρότερο είναι το ποσοστό, στο 65%, για το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και μόλις 20% έχει θετική γνώμη.
Πώς αξιολογούν οι πολίτες τις επιδόσεις της κυβέρνησης

Σχετικά με τις επιδόσεις της κυβέρνησης, την “πρωτιά” λαμβάνουν η προσέλκυση τουρισμού με 71% θετικές απόψεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός με 65%, η αμυντική θωράκιση της χώρας με 60% και η εξωτερική πολιτική με 48%.

Οι 4 χαμηλότερες επιδόσεις και ηχηρά καμπανάκια για συγκεκριμένους υπουργούς είναι στην Παιδεία με 64% αρνητικές επιδόσεις, 22% θετικές, στην εγκληματικότητα με 65% αρνητικές επιδόσεις και μόλις 21% θετικές, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 65% αρνητικές και 20% θετικές, και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με 70% αρνητικές και μόλις 15% θετικές.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι στο -36, από -39, άρα ελαφρά βελτιωμένος ενώ δραματικά είναι τα στοιχεία ως προς την πολιτική εμπιστοσύνη. Χαμηλή εμπιστοσύνη έχει το 42%, μέτρια το 40% και υψηλή μόλις το 18%.
Πηγή: debater.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια