Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εξιχνίαση εγκληματικής οργάνωσης – «μαμούθ» από την ασφάλεια Ήλιδας – 60 οι εμπλεκόμενοι




Στην εξιχνίαση εγκληματικής οργάνωσης –που ωστόσο ερευνάται αν λειτουργούσε εξολοκλήρου ή τμηματικά σε διαφορετικές ομάδες– και στην ταυτοποίηση συνολικά 60 ατόμων που δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ηλεκτρονικών απατών και ήταν υπεύθυνοι για δύο απάτες «μαμούθ» συνολικής λείας 280.000 ευρώ, προχώρησε το Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης με υπολογιστή και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η οποία και θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.




Το 2022 αν μη τι άλλο ήταν μια χρονιά κατά την οποία διαπράχθηκαν αρκετές απάτες στην Ηλεία και ιδιαίτερα στον Κάμπο, τηλεφωνικές και διαδικτυακές, με τους θρασύτατους δράστες των συγκεκριμένων δύο απατών να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μέθοδο προκειμένου να πάρουν παράνομα τις «οικονομίες μιας ζωής» των θυμάτων τους. Το Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας ωστόσο, με υπομονή και οργανωμένες έρευνες κατάφερε να φτάσει στην εξιχνίαση των συγκεκριμένων περιπτώσεων ηλεκτρονικής απάτης.

Η πρώτη περίπτωση

Η πρώτη περίπτωση απάτης αφορά επιχείρηση που έχει ως αντικείμενό της το αυτοκίνητο, από την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά 126.000 ευρώ. Από τις έρευνες ταυτοποιήθηκαν 28 δράστες, τους οποίους βαραίνουν οι παραπάνω κατηγορίες.
Η δεύτερη περίπτωση

Για τη δεύτερη περίπτωση απάτης, πρόκειται για εταιρεία συσκευασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων που εδρεύει στον Κάμπο από την οποία οι δράστες είχαν καταφέρει να αποσπάσουν 154.000 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ταυτοποιήθηκαν 32 δράστες, οι οποίοι και αυτοί αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες.



Μεθοδολογία

Πρόκειται για δύο απάτες των οποίων η μεθοδολογία ήταν παρόμοια, με τους θύτες να ξεγελούν τους επιχειρηματίες προσποιούμενοι τους πελάτες, να καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων αποσπώντας τους κωδικούς με διάφορα προσχήματα και να τους αδειάζουν.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Διακριβώθηκε, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, η δράση δυο εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται στην τέλεση απατών στην Ηλεία.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης απατών και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σε βάρος (59) ατόμων και πιο συγκεκριμένα (56) ημεδαπών (τριάντα έξι ανδρών – είκοσι γυναικών), καθώς και τριών αλλοδαπών (δυο άνδρες – μια γυναίκα).




Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν δυο περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν τον Ιούλιο του έτους 2022, σε βάρος δυο επιχειρηματιών στην Ηλεία, κατά τις οποίες τα μέλη των δυο εγκληματικών οργανώσεων, αποκόμισαν συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται στις (280.900) ευρώ.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, την 27-07-2022 μέλος της μιας εγκληματικής οργάνωσης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη επιχειρήσεων στην Ηλεία και προσποιούμενος τον πελάτη, με το πρόσχημα εξόφλησης οφειλής, απέσπασε από τον παθόντα, μέσω υπερσυνδέσμου που παρέπεμπε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε με περιβάλλον τράπεζας, τους τραπεζικούς του κωδικούς, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να προβούν σε μεταφορά του χρηματικού ποσού των (126.000) ευρώ, από λογαριασμό του παθόντα, σε λογαριασμούς υπολοίπων μελών της οργάνωσης.

Στην δεύτερη περίπτωση, την 10/07/2022 μέλος της έτερης εγκληματικής οργάνωσης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη εταιρείας και προσποιούμενος τον πελάτη, με το πρόσχημα ολοκλήρωσης μεταφοράς χρηματικού εμβάσματος, απέσπασε με την ίδια παραπάνω μεθοδολογία, τους τραπεζικούς κωδικούς του παθόντα, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να προβούν σε μεταφορά του χρηματικού ποσού των (154.900) ευρώ, από λογαριασμό του παθόντα σε λογαριασμούς των υπολοίπων μελών της οργάνωσης.

Ως προς τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, προέκυψε ότι λειτουργούσαν με δομημένη, διαρκή δράση και είχαν διακριτούς ρόλους, επιδιώκοντας την κατ΄ εξακολούθηση διάπραξη απατών.

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των κατηγορούμενων θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.


Πηγή: www.patrisnews.com







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια