Ticker

6/recent/ticker-posts

Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στο “Qatar Gate” – Τι θα γίνει με την Εύα Καϊλή


Ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης εξηγεί


Βαριές κατηγορίες και αντίστοιχα βαριές ποινές αντιμετωπίζουν όσοι εμπλέκονται στο τεράστιο σκάνδαλο χρηματισμού Ευρωπαίων από το Κατάρ, που έχει προκαλέσει τριγμούς το Ευρωκοινοβούλιο.
Την Κυριακή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, με ομόφωνη απόφαση δικαστή και ανακριτή οδηγήθηκε στη φυλακή με τις βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, καθώς επίσης και ο πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ήταν και ο “εγκέφαλος” του κυκλώματος, και ο Φ. που είναι λομπίστας στις Βρυξέλλες.


Αντίθετα, ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος επίσης σύμφωνα με τα βελγικά μέσα πιάστηκε επ΄αυτοφώρο με μια βαλίτσα γεμάτα χρήματα αλλά και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Ευρωκοινοβούλιο: Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο

Όσον αφορά στις ποινές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι εμπλέκονται στο τεράστιο σκάνδαλο μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης, που γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίου.

Όπως είπε, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης.

“Αυτή τη στιγμή, από τις πληροφορίες που έχουμε κι εμείς από δημόσια Μέσα, της απαγγέλθηκαν σήμερα (σ.σ. Κυριακή) το απόγευμα οι τρεις κατηγορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τη βελγική δικονομία, πρέπει μέσα σε 48 ώρες αυτή η προφυλάκιση που διατάχθηκε από τον ανακριτή να επιβεβαιωθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες λοιπόν θα έχει η υπεράσπισή της πρόσβαση στον φάκελο που μέχρι τώρα δεν είχε” δήλωσε ο κ. Κορογιαννάκης και πρόσθεσε:


“Οι δικηγόροι τους έχουν πρόσβαση στο φάκελο μόνον εφόσον προφυλακιστούν. Τότε αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο για 48 ώρες και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η απόφαση του ανακριτή – δικαστή για προφυλάκιση από δικαστικό συμβούλιο, από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά και στην οποία οι δικηγόροι της αγορεύουν“.
Όσον αφορά στην ασυλία, ο δικηγόρος εξήγησε ότι προκειμένου οι βελγικές αρχές να το αποφύγουν, πρέπει να συλλάβουν τον ευρωβουλευτή επ αυτοφώρω. “Επ αυτοφώρω σημαίνει την ώρα που διαπράττει κάποιο ποινικό αδίκημα, είτε την ώρα που λαμβάνει τη δωροδοκία, γιατί περί αυτού συζητάμε εδώ, είτε τη στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος. Δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες, αλλά πάντως μόνον αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει απόφαση προφυλάκισης. Πρόκειται για τη διάταξη που περιέχει το πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της ασυλίας όταν υπάρχει σύλληψη επ αυτοφόρω. Υπάρχει πράγματι σύλληψη το επ’ αυτόφωρο; Υποθέτω ότι οι δικηγόροι της σε 48 ώρες από τώρα, κάποια στιγμή την Τετάρτη το πρωί, θα κληθούν να το εξηγήσουν και να το πολεμήσουν ενώπιον των δικαστών”.
Η ποινή για την Εύα Καϊλή

Όσον αφορά στις ποινές που επισείουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κ. Καϊλή, ο κ. Κορογιαννάκης απάντησε ότι πρόκειται για σοβαρά παραπτώματα.

“Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση” σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμού κράτησης ο δικηγόρος τόνισε πως “μπορεί αλλά για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και ο κατηγορούμενος είναι αυτός, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει γιατί οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται σε περίπτωση κράτησης στο σπίτι. Υποθέτω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κ. Εύα Καϊλή και για την οποία δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση είναι η δυνατότητά της και των συγκατηγορουμένων της να επηρεάσουν την έρευνα και να εμποδίσουν την έρευνα. Κατά συνέπεια, νιώθω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί αμέσως, εφόσον αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες”.

Τα κριτήρια για το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη είναι τρία. Εάν κριθεί ύποπτη φυγής, εάν θα κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων και εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, εάν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο.
Πηγή: debater.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια