Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Iωάννης Κόρδας: Ας σεβαστούν τουλάχιστον τους νεκρούς μας.


Οι γενικές έννοιες αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την επικοινωνία και την συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων και συνάμα συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου μας εν γένει. Λέμε, για παράδειγμα, το «κράτος», ο «λαός», η «παιδεία», η «δικαιοσύνη», οι «Ρομά», οι «δημοσιογράφοι», η «επιστημονική κοινότητα», οι «Έλληνες», ο «καπιταλισμός» κ.ο.κ. Μυριάδες τέτοιες λέξεις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Από την άλλη μεριά, η απολυτοποίηση τέτοιου είδους λέξεων, όταν δηλαδή αυτές παίρνονται εντελώς τοις μετρητοίς και πολύ σοβαρά, μετατρέπονται σε απόλυτες ιδέες και χρησιμεύουν ως όπλα κατά τη διάρκεια κοινωνικών συγκρούσεων. Στο βαθμό που αυτές οι συγκρούσεις, δεν ξεπερνούν τα όρια ενός γόνιμου διαλόγου στο πλαίσιο φιλελεύθερων και κοινοβουλευτικών συστημάτων, δεν απειλούν την
κοινωνική ισορροπία και ειρήνη.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως κατά το παρελθόν, η ριζοσπαστική χρήση των γενικών εννοιών οδήγησε σε εξολόθρευση ολόκληρων ομάδων ανθρώπων, π.χ. η λέξη «Εβραίοι». Η δόλια τοποθέτηση (αρνητικού) αξιολογικού προσήμου σε μια γενική έννοια είναι η αρχή του φασισμού και κάθε ολοκληρωτισμού, η έναρξη στοχοποίησης όχι πια λέξεων, αλλά αληθινών ανθρώπων, ανθρωπίνων υπάρξεων. Στοχοποιήθηκαν άνθρωποι όχι γιατί έκαναν κάτι, αλλά διότι απλά έτυχε να ανήκουν σε ένα γενικό σύνολο. Η γνωστή πρακτική του αποδιοπομπαίου τράγου που ευθύνεται για κάθε δυστυχία των άλλων.

Στην Ελλάδα σήμερα, παρατηρούμε την εύκολη πολλές φορές στοχοποίηση συνόλων ανθρώπων μέσω τέτοιου είδους γενικεύσεων. Μια κοινωνική – επαγγελματική ομάδα-σύνολο είναι και αυτή των αστυνομικών. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως έχουν καταδείξει κοινωνικές έρευνες κατά το παρελθόν, εμπιστεύεται την Ελληνική αστυνομία. Υπάρχουν όμως και ορισμένα κέντρα που για ιδεολογικο-πολιτικούς ή άλλους προσωπικούς και μη λόγους, εκφράζουν μέχρι και έχθρα πολλές φορές ενάντια στο σύνολο των αστυνομικών μεγεθύνοντας περιστατικά αυθαιρεσίας ή ατυχείς στιγμές που μοιραία θα υπάρξουν σε κάθε κοινωνική ομάδα, δημιουργώντας εντυπώσεις και συκοφαντώντας τους
ένστολους πολίτες στην υπόλοιπη κοινωνία. Ευχόμαστε να το κάνουν από λάθος κρίση.

Οι Έλληνες αστυνομικοί, «κατοικούν» στην κοινωνική «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» για σχεδόν ολόκληρη την ζωή τους. Σε έναν αδιανόητο βαθμό και συχνότητα αντιμετωπίζουν καταστάσεις που ο μέσος πολίτης θα χρειαζόταν τρεις ζωές για να βιώσει κάτι αντίστοιχο. Καθημερινά, έρχονται σε επαφή με την σκληρή εγκληματικότητα όπως ένοπλες ληστείες, βιασμούς, ανθρωποκτονίες. Εξαρθρώνουν  εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, εμπορίας ανθρώπων.

Αντιμετωπίζουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, παιδικής κακοποίησης, βασανισμού ζώων. Μεταφέρουν ψυχικά ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα, φρουρούν και περιπολούν τους δρόμους. Είναι ο πρώτος και άμεσος φορέας που οι πολίτες ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους για κάθε τι που θεωρούν πρόβλημα για την απρόσκοπτη και ασφαλή διαβίωσή τους. Ρυθμίζουν την κίνηση των οχημάτων, επιλαμβάνονται σε τροχαία ατυχήματα, λαμβάνουν κάθε μέτρο που απαιτείται για την
διασφάλιση της τάξης σε εκδηλώσεις, γιορτές, αθλητικούς χώρους. Μεσολαβούν όταν τους ζητηθεί σε κάθε διένεξη, φιλοξενούν άστεγους, φυλάσσουν εγκαταλειμμένους ανήλικους μέχρι να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, παρέχουν προστασία σε όποιον τους το ζητήσει είτε είναι ντόπιος είτε αλλοδαπός, είτε ανήκει σε οποιαδήποτε μειονοτική κοινωνική ομάδα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών που έχει προβεί σε εκατοντάδες απελευθερώσεις παράνομων μεταναστών που κρατούνταν σε αυτοσχέδιες φυλακές – αποθήκες κτλ μέχρι να πληρώσουν αντίτιμο στους λαθροδιακινητές).

Όλα τα προηγούμενα και πολλά άλλα, δεν εμπίπτουν σε κάποιου είδους προπαγάνδα υπέρ του σώματος της ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι πολιτική, είναι γεγονότα. Είναι η ΖΩΗ μας και η καθημερινότητά μας. Ο αστυνομικός είναι δίπλα στους πολίτες, και δη στους αδύναμους, αυτός είναι ο κανόνας. Οι κακές εξαιρέσεις είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει καθημερινά κάθε ζωντανός οργανισμός ανθρώπων.

Ένας φόρος με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες αστυνομικούς, αστυνομικούς που απέκτησαν ψυχικό νόσημα και άλλα προβλήματα υγείας μέχρι και αναπηρίες κατά την τέλεση των καθηκόντων τους, πιστοποιούν τα προηγούμενα και υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα για όποιον θελήσει να τα εξακριβώσει. Το επάγγελμά μας είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα.

Οι αστυνομικοί εφαρμόζουν τον νόμο και δέχονται εντολές από την φυσική και πολιτική ηγεσία 24 ώρες την μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε γιορτές και αργίες, μέσα σε αντίξοες εργασιακές συνθήκες, με ελλιπή ή προβληματικά υλικοτεχνικά μέσα, με μειωμένες οικονομικές απολαβές, με λειψανδρία. Πλην όμως και παρά τα προβλήματα, οι γυναίκες και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με πίστη στο νόμο και στην
κοινωνία, ασκούν τα καθήκοντά τους με αυταπάρνηση αποδεδειγμένα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό τοις πάσι, ότι η Ελληνική αστυνομία αποτελεί βασικό πυλώνα του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Μόνο μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία που στηρίζεται αφενός στον νόμο, αφετέρου στην παιδεία, μπορεί ένας πολίτης να ζήσει ελεύθερος έναν ολοκληρωμένο βίο. Ας φανταστεί κάποιος τι θα συμβεί αν καταργηθεί ο αστυνομικός θεσμός. Ας φανταστεί την επόμενη μέρα τι συνθήκη «ελευθερίας» θα δημιουργηθεί.

Είναι λυπηρό κάποιοι σήμερα το 2022, να συκοφαντούν συλλήβδην και να χρησιμοποιούν έναν λόγο, χάριν διαφόρων σκοπιμοτήτων, του περασμένου αιώνα και να δυσφορούν μέχρι και για την χορήγηση επιδόματος στους ενστόλους!! Είναι απαράδεκτο και μολύνει τις συνειδήσεις των ανθρώπων, διχάζει και παραπλανεί μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση. Είναι το λιγότερο ανεπίτρεπτο.

Όχι, δεν είναι όλοι οι Ρομά παραβατικοί και ούτε όλοι οι αστυνομικοί απλώς και μόνο φορείς βίας όπως ψευδώς καταγγέλλουν ορισμένες φωνές. Σε λάθος πυροβολισμό δεν έχει πιθανότητα να εμπλακεί ένας υπάλληλος, ένας πολιτικός, ένας δημοσιογράφος. Σε έναν αστυνομικό όμως υπάρχει σοβαρά μια τέτοια πιθανότητα να συμβεί. Ας αποφανθεί η δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση. Οι 71.000 και πλέον
οικογένειες των εν ενεργεία ενστόλων πολιτών της χώρας μας, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, ζητούν τον αυτονόητο σεβασμό. Ας σεβαστούν τουλάχιστον τους νεκρούς μας.
 

Υπ/μος Α' Κόρδας Ιωάννης Αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια