Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θεσσαλονίκη: Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού




Εντός της ημέρας η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά, στη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη


Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποφασίσει εντός της ημέρας (19/12) για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά, στη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη.






Ο κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θα κληθεί εκ νέου ενώπιον του ανακριτή και Εισαγγελέα, για συμπληρωματική απολογία με τα νέα δεδομένα.

Στη συνέχεια, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον ανακριτή, ο οποίος θα ζητήσει από τον Εισαγγελέα συμπληρωματική ποινική δίωξη, καθώς ο θάνατος του 16χρονου αλλάζει την κατηγορία και από απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο αναμένεται να αναβαθμιστεί σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.




Η κοινότητα των Ρομά ζητά δικαιοσύνη και να προφυλακιστεί ο αστυνομικός, ενώ η κοινότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων τονίζει πως πρέπει να διατηρηθεί η ψυχραιμία στις τάξεις της.


Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι αστυνομικοί προχώρησαν σε καταδίωξη αφού ο 16χρονος αρνήθηκε να σταματήσει στο σήμα που του έκαναν. Νωρίτερα είχε βάλει βενζίνη στο όχημά του και έφυγε χωρίς να πληρώσει στο βενζινάδικο. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ξεκίνησε η καταδίωξη του 16χρονου Ρομά.





Οι αστυνομικοί μετά τον πυροβολισμό, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για το συμβάν.

Οι ίδιοι είπαν σε συναδέλφους τους ότι ο16χρονος «επιχείρησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό όχημα και οδηγούσε επικίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».



Αρχικά, ο 16χρονος Ρομά, πατέρας ενός μωρού 1,5 ετών, νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό του τραυματισμού του 16χρονου Ρομά, ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την αστυνομία να προχωράει αρχικά σε έξι προσαγωγές. Τις επόμενες ημέρες σημειώθηκαν επεισόδια και εντάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως στη δυτική Αττική και τη Θεσσαλονίκη από τους Ρομά, διαμαρτυρόμενοι για τον πυροβολισμό του 16χρονου.


Κούγιας: Ο αστυνομικός θα μπορούσε να ρίξει όλες τις σφαίρες

Ο δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας και συνήγορος του αστυνομικού, που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, μίλησε για το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο εντολέας του μετά και το θάνατο του νεαρού.

Ο εντολέας του, όπως ισχυρίζεται, ήταν σε «νόμιμη άμυνα υπέρ τρίτου και πυροβόλησε χαμηλά». Βέβαια, «δυστυχώς», όπως υπογράμμισε, στον εν λόγω δρόμο «υπάρχουν σαμαράκια, αναπήδησε η μοτοσικλέτα και πήγε πιο ψηλά».

Υπογράμμισε, επίσης, πως ο αστυνομικός δεν ήθελε να πυροβολήσει «Ο εντολέας μου δεν ήθελε να πυροβολήσει το παιδί. Είχε περίστροφο με 13 σφαίρες, έριξε μόνο δύο σφαίρες, ενώ θα μπορούσε να ρίξει όλες τις σφαίρες. Δυστυχώς το παιδί έφυγε απ’ τη ζωή».

Σχετικά με την αναμονή της απόφασης από το Συμβούλιο Πλημμελιοδεικών για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά, στη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια εξέδωσε ανακοίνωση προ ημερών.

Σε αυτή το δικηγορικό γραφείο του κ. Κούγια χαρακτηρίζει «πρωτοφανές για τη διαδικασία αυτή» «ότι την πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημ/κών για το αν είναι σωστή η γνωμοδότησή του, την κάνει ο ίδιος ο κ. Αντεισαγγελέας, δηλαδή ο ίδιος λέει ότι «εγώ έχω δίκιο»».

«Αυτό είναι μια πρωτοφανής επιλογή της Εισαγγελίας Πλημ/κών Θεσσαλονίκης και κατά την κρίση μου δείχνει μια προκατάληψη και δυστυχώς μία φοβία στους εκβιασμούς αυτών που κατέστρεψαν την περιουσία άσχετων πολιτών τις προηγούμενες ημέρες και εκβιάζουν με ανθρωποκτονίες εις βάρος αστυνομικών, τους οποίους πυροβόλησαν με καραμπίνες, και των παιδιών του κου κατηγορουμένου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: www.cnn.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια