Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιδείνωση της πανδημίας δείχνει η αλλαγή στην κατανομή των ΜΕΘ


Oπως γράψαμε χθες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέταξε τον ΕΟΔΥ να κλείσει τη στρόφιγγα της ενημέρωσης για τα δεδομένα της πανδημίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Ομως, στοιχεία που δημοσιοποιούνται από άλλους κρατικούς φορείς δείχνουν ότι το τελευταίο δίμηνο η κατάσταση με τις βαριές νοσήσεις λόγω covid-19 έχει επιδεινωθεί, γεγονός που οδήγησε στη δέσμευση περισσότερων κλινών ΜΕΘ για περιστατικά covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης ΥΠΕ, στη μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια της χώρας είχαν δεσμευτεί στις 30 Οκτώβρη του 2022 για περιστατικά covid-19 οι 78 από τις συνολικά διαθέσιμες 302 κλίνες ΜΕΘ. Απ’ αυτές τις 78 κλίνες οι 43 ήταν καλυμμένες από ασθενείς και οι 35 ήταν ελεύθερες.



Στις 18 Δεκέμβρη του 2012, δηλαδή μετά από πενήντα μέρες, οι κλίνες ΜΕΘ που είχαν δεσμευτεί για περιστατικά covid-19 είχαν αυξηθεί σε 102 και απ’ αυτές οι 62 ήταν καλυμμένες από ασθενείς και οι 40 ήταν ελεύθερες. Μιλάμε για αύξηση της τάξης του 30%, που δεν την λες μικρή.



Είναι προφανές ότι αφαίρεσαν κλίνες ΜΕΘ από την υπόλοιπη νοσηρότητα και τις δέσμευσαν για περιστατικά covid-19, επειδή έβλεπαν ότι η κατάσταση χειροτέρευε.

Το ποσοστό κάλυψης που εμφανίζεται στα διαγράμματα δεν το παίρνουμε υπόψη, γιατί ποτέ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πάντοτε εμφάνιζαν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ και την ίδια στιγμή υπήρχε μια τεράστια λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ, που είναι αρμόδιο για τις διακομιδές ασθενών στις ΜΕΘ. Μάλιστα, όσες περισσότερες κλίνες ΜΕΘ δεσμεύονταν για ασθενείς covid-19 τόσο μεγαλύτερη ήταν η λίστα αναμονής για ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας, που οι γιατροί έγραφαν ότι πρέπει να μεταφερθούν σε ΜΕΘ, όμως τους άφηναν διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους.

Αυτό που κρατάμε ως πρώτο δεδομένο είναι η δέσμευση 30% περισσότερων κλινών ΜΕΘ για περιστατικά covid-19, σε λιγότερο από δύο μήνες, γεγονός που δείχνει επιδείνωση και όχι ύφεση της πανδημίας.

Και μιας και αναφερόμαστε στις ΜΕΘ, ας επανέλθουμε στο παραμύθι της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το συνολικό αριθμό των κλινών ΜΕΘ.

Στις 7 Οκτώβρη του 2022, ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του, ο Πλεύρης κόμπαζε στο πρωινάδικο του Παπαδάκη (αντιγράφουμε από το σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας, η έμφαση δική μας: «Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο έχουμε κάνει και είναι σημαντικό, είναι ότι οι ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν παραμένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ασχετα από τον κορονοϊό.

Εχουμε φτάσει πια στο Ευρωπαϊκό μέσο όρο με τις ΜΕΘ που είχαμε. Ξεκινήσαμε με 550 κλίνες ΜΕΘ. Είμαστε στις 1.305. Διατηρούμε ακόμα του ιδιωτικού τομέα. Είναι 200 από τον ιδιωτικό τομέα που είναι δεσμευμένες για το δημόσιο και όποτε χρειαζόμαστε παίρνουμε παραπάνω, αλλά τις 200 τις έχουμε με μνημόνιο, αλλά τις διαχειρίζεται το δημόσιο από τους ιδιώτες και άλλες 1.100 είναι του δημοσίου τομέα ανεπτυγμένες πλήρως και στελεχωμένες πλήρως».

Ψάχνοντας το θέμα πληροφορηθήκαμε από αρμόδια πηγή ότι οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας είναι συνολικά 1.164, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εμπόρων της υγείας. Ο ιδιωτικός καπιταλιστικός τομέας διαθέτει 174 κλίνες ΜΕΘ και ο δημόσιος τομέας 990 (σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και 31 κλίνες ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων).

Οπως είδαμε, οι ΜΕΘ της 1ης ΥΠΕ είναι 302. Με δεδομένο ότι η 1η ΥΠΕ έχει περίπου το 40% της συνολικής δυναμικότητας του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ, το σύνολο των κλινών ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι γύρω στις 750 (και όχι 990 που ανέφερε η πηγή μας).

Οταν θέσαμε υπόψη των συνομιλητών μας αυτόν τον υπολογισμό, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των 990 κλινών είναι φουσκωμένος, αν μιλάμε για πραγματικές κλίνες ΜΕΘ και όχι για κλίνες σε ΜΑΦ, ΜΕΛ και Θαλάμους Αρνητικής Πίεσης, μας ανέφεραν ότι στα περιφερειακά νοσοκομεία βαφτίζουν όλες αυτές τις μονάδες ΜΕΘ και συμφώνησαν ότι οι πραγματικές ΜΕΘ είναι όντως γύρω στις 750.

Αν χαρακτηρίσουμε γκεμπελίσκο τον Πλεύρη, μάλλον θα το πάρει για παράσημο. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως και μετά από μια τριετία πανδημίας, το ΕΣΥ παραμένει αθωράκιστο στον τομέα της Εντατικής Θεραπείας (και όχι μόνο). Το είχε πει ο Σκέρτσος: αν φτιάξουμε πολλές ΜΕΘ θα είναι μια… πολυτέλεια που δε θα τη χρειαζόμαστε όταν τερματιστεί η πανδημία! Και ο Γεραπετρίτης: όσες περισσότερες ΜΕΘ φτιάξουμε τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν!

Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, όχι να οικοδομήσει ένα αξιοπρεπές ΕΣΥ για τον ελληνικό λαό.

Πηγή: eksegersi.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια