Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η αστυνομία, ο Χριστουγεννιάτικος τσαντάκιας και η υπερήλικη μητέρα μου


Ανάρτηση τού επί 36 χρόνια αστυνομικού συντάκτη, Βαγγέλη Μαρκουλή

 Τέτοιες ημέρες, ανταλλάσσουμε ευχές με συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Τέτοιες ημέρες, όσο είναι δυνατόν ρίχνουμε τους τόνους. Τέτοιες ημέρες, δίπλα στα προσφιλή μας πρόσωπα, γιορτάζουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου. Τέτοιες ημέρες όμως, κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο, να κερδίσουν, χωρίς καν να κοπιάσουν, τα απαραίτητα προς το ζην, ή έστω τα απαραίτητα για τη δόση τους, ή οτιδήποτε άλλο. Βλέπεις ούτε και αυτοί πιστεύουν τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του πολίτη #Τάκη_Θεοδωρικάκου, ότι 9000 αστυνομικοί λαμβάνουν μέτρα στις γιορτές. Ή ότι 250 αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ», που είχαν διατεθεί στη φύλαξη στόχων, επέστρεψαν στις περιπολίες.

 Προπαραμονή Χριστουγέννων του 2022, η υπερήλικη μητέρα μου, ηλικίας 89 ετών ξεκίνησε από το σπίτι της στον Κορυδαλλό, κοντά στον Άγιο Ταξιάρχη, για τον κρεοπώλη της γειτονιάς για τα απαραίτητα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων, νεαρό άτομο, τρέχοντας, της άρπαξε τη τσάντα και στην προσπάθειά της να την συγκρατήσει, ο νεαρός τσαντάκιας, την έσυρε αρκετά μέτρα στο οδόστρωμα. Ο νεαρός κατάφερε φυσικά και την πήρε. Συνέχισε να τρέπει και πέταξε την τσάντα αφού πήρε το πορτοφόλι με 100 ευρώ και το κινητό της τηλέφωνο. 

Με ασθενοφόρο λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά, όπου δύο φορές έγινε προσπάθεια να της τοποθετήσουν σωστά το χέρι που είχε εξαρθρωθεί από τον ώμο. Αφόρητοι οι πόνοι, που συνεχίζουν και θα συνεχίζουν για πολλές ημέρες ακόμα. Γερό καρύδι όμως η μητέρα μου, τους αντέχει. Παρά την ηλικία της, με αφάνταστη ενέργεια, συμμετέχει σε θεατρικές ομάδες και σε χορευτικό σύλλογο. Και μέσα στον πόνο της, στεναχωριέται πιο πολύ που θα δημιουργήσει πρόβλημα στον θεατρικό σύλλογο του Κορυδαλλού, για την θεατρική παράσταση που τόσους μήνες προετοίμαζαν.

 Και το κερασάκι στην τούρτα: Όταν επέστρεψε από το νοσοκομείο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού για να αναφέρει το περιστατικό. Η απάντηση του Αξιωματικού υπηρεσίας, ή όποιου σήκωσε το τηλέφωνο; «Όταν γίνετε καλά ελάτε να πάρετε νέα ταυτότητα». Δημόσιος υπάλληλος με όλη τη σημασία της λέξης στο Αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού. Και σιγά μη στείλουμε αστυνομικό να πάρουν κατάθεση. Και σιγά μην πληροφορηθούμε έστω τα χαρακτηριστικά του δράστη για αναζητήσεις. Και σιγά μη σχηματίσουμε δικογραφία.

 Αισίως έκλεισα 36 χρόνια στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Και κάθε νέος υπουργός πάντα ακολουθούσε την περπατημένη. Το ίδιο και ο κατά τα άλλα λαλίστατος #Τάκης_Θεοδωρικάκος. Μέτρα στις γιορτές, αστυνομικοί στον δρόμο, πεζές περιπολίες, ενίσχυση τμημάτων. Τόσα και τόσο φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. Πόσες φορές είχα γράψει για την κατάντια της Αστυνομίας. Για τους αστυνομικούς σε «υψηλά» πρόσωπα. Ανεκπαίδευτους αστυνομικούς, για επίορκους αστυνομικούς, για αδιάφορους αστυνομικούς. Για οσφυοκάμπτες, δημοσχετίστες, γραφειοκράτες και άβουλους αρχηγούς. Στρατηγούς που όταν αποστρατεύονται βγαίνουν στα κανάλια για να κρίνουν όσα δεν τόλμησαν όσα χρόνια ήταν εν ενεργεία. Για αξιωματικούς που «θάβουν» ικανούς συναδέλφους τους. Για κομματικές κρίσεις. 

Ελάχιστοι υπουργοί ήταν αυτοί που κοίταγαν την ουσία και όχι την προσωπική τους προβολή. Πραγματικοί υπουργοί και όχι σερίφηδες. Το ίδιο και με τους αρχηγούς. Στόχος τους ήταν η χρυσή καρέκλα μετά την αποστρατεία τους.

 Η Αστυνομία νοσεί. Και όσο νοσεί, οι πολίτες είναι στο έλεος κάθε τσαντάκια, κάθε ληστή, κάθε διαρρήκτη, κάθε κακοποιού.







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια