Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Α. Καππάτου, ψυχολόγος, για τη νεανική παραβατικότητα: Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα – Σημαντικός ο ρόλος του σχολείου





«Ο ρόλος του σχολείου είναι πάρα πολύ σημαντικός» δήλωσε η παιδοψυχολόγος υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αφύπνιση όλων μας



Ανησυχεί η έξαρση της ανήλικης παραβατικότητας στη χώρα μας. Η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς θωρακίζουμε τα παιδιά από τις παραβατικές συμπεριφορές και τι πρέπει να προσέξουμε ως κοινωνία για το πρόβλημα που είναι πολυπαραγωντικό.«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν ανήλικο, έναν έφηβο σε αυτές τις συμπεριφορές. Κάποιοι από αυτούς είναι ατομικοί παράγοντες, οικογενειακοί λόγοι, δηλαδή οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι έφηβοι με την οικογένειά τους, το αίσθημα του ανήκειν και την προσπάθεια που έχουν να επιβεβαιωθούν στην ομάδα των φίλων» δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Καππάτου με αφορμή τη σοκαριστική υπόθεση βιασμού του 15χρονου στη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο οι νέοι που εμφανίζουν ακραία παραβατική συμπεριφορά θέλουν να «νιώσουν ότι αξίζουν να αποκτήσουν μια αυτοεκτίμηση και να αισθανθούν και οι ίδιοι ότι μπορούν να δείξουν μέσα από αυτές τις ενέργειες τη δύναμή τους. Θέλουν να αμφισβητήσουν γενικότερα την εξουσία και να δείξουν αυτοί ότι είναι πιο δυνατοί, αλλά και γενικότερα να εκφράσουν το θυμό τους προς οτιδήποτε άλλο τους συμβαίνει, ενδεχομένως μέσα από την οικογένεια τους».
Ποιος ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου

Η ίδια εστίασε στα προβλήματα που υπάρχουν στις οικογένειες που μπορεί να οφείλονται σε δυσλειτουργίες όσον αφορά τις σχέσεις των μελών της καθώς και οικονομικές δυσκολίες.





«Ο ρόλος του σχολείου είναι πάρα πολύ σημαντικός σε όλο αυτό» προσέθεσε η κ. Καππάτου τονίζοντας ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και αφύπνιση όλων μας.

Όπως τόνισε η ηλικία 14 με 16 είναι πολύ κρίσιμη για τα παιδιά που πάνε να δημιουργήσουν την προσωπική τους ταυτότητα. «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είτε τα θεωρούν πειραματισμό ή πλάκα, βλέπουμε ότι η λέξη ενσυναίσθηση δυστυχώς δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να μπει στη θέση του άλλου και σε μέσα σε αυτό θα πρέπει να σας πω και το ρόλο των άλλων ατόμων που ήταν παρατηρητές».

Μιλώντας για τους αυτόπτες μάρτυρες σε παραβατικές συμπεριφορές τους τόνισε ότι ο ρόλος τους είναι πολλές φορές πολύ σημαντικός διότι ανέχονται και ενισχύουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Η ψυχολόγος τόνισε ότι «ως γονείς οφείλουμε να ακούμε τα παιδιά μας, να επικοινωνούμε μαζί τους, να έχουμε ένα σεβασμό στα συναισθήματά τους και να τα βοηθήσουμε από πολύ νωρίς, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και να καταλάβουν ότι ο καθένας είναι διαφορετικός».

Καταλήγοντας η κ. Καππάτου πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή στη βία.

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: www.ertnews.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια