Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιχείρηση αντι - γκράφιτι «μαμούθ» στο κέντρο της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων

Επιχείρηση αντι - γκράφιτι «μαμούθ» στο κέντρο της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων


Η μεγαλύτερη επιχείρηση αντιγκράφιτι που έχει γίνει ποτέ στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές εβδομάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τα συνεργεία της διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου να «σαρώνουν» τους ιστορικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, αποκαθιστώντας ήδη πάνω από 15.200 τ.μ επιφανειών.

Δεκάδες κτήρια του ιστορικού κέντρου, εκ των οποίων πολλά εγνωσμένης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που μέχρι χθες ήταν σκεπασμένα από άναρχες μουτζούρες και μπογιές έρχονται ξανά στο φως. Ανακτούν, μετά από δεκαετίες, τη χαμένη αίγλη τους, γίνονται ξανά ζωντανό κομμάτι του αρχιτεκτονικού πλούτου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, Αθηνάς, Ευριπίδου, Σοφοκλέους, Αριστείδου, Αιόλου, Κολοκοτρώνη, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης, Πολυκλείτου, Αγίου Μάρκου, Χρυσοσπηλιωτίσσης, Βλαχάβα, Βύσσης, Μιλτιάδου, Νικίου, Καρόρη, Αβραμιώτου, Βορέου, Καϊρη, είναι, μόνο, μερικοί από τους δημοφιλείς δρόμους της πρωτεύουσας, στους οποίους έχει ήδη δράσει η εξειδικευμένη ομάδα αντιγκράφιτι του Δήμου Αθηναίων, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα τους.

«Η Αθήνα είχε αφεθεί για πολλές δεκαετίες στο έλεος της μουτζούρας. Γραφικές γωνιές της πόλης, προσόψεις καταστημάτων, επιφάνειες ιστορικών κτιρίων είχαν «ποτιστεί» από τη μπογιά και καλυφθεί από δεκάδες αντιαισθητικά γκράφιτι. Οφείλαμε, λοιπόν, να αναδείξουμε το φως της Αθήνας, βάζοντας τέλος στη μιζέρια και το «μαύρο» που τη "σκέπαζε". Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι συνεχίζονται και σιγά-σιγά βλέπουμε την πραγματική, λαμπερή Αθήνα πίσω από τη μουτζούρα», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας έδωσαν έμφαση σε τοίχους, μαρμάρινες, μεταλλικές και πέτρινες επιφάνειες, ενώ μετά από συνεννόηση με τους καταστηματάρχες η δράση επεκτάθηκε και στα ρολά μαγαζιών, τα οποία ήταν καλυμμένα με αντιαισθητικά σχέδια για πολλά χρόνια. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί θετικά στο πρόγραμμα αποκατάστασης 402 επιχειρήσεις, ενώ έχουν ήδη αποκατασταθεί συνολικά 1250 ρολά.

Εν τω μεταξύ, μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 2000 λίτρα διαλυτικού υγρού με το οποίο αφαιρέθηκαν τα άναρχα γκράφιτι ετών, καθώς και πάνω 55 τόνοι νερού για τον γενικό καθαρισμό, ενώ τα εξειδικευμένα συνεργεία χρησιμοποίησαν 1100 λίτρα ειδικό υγρό για τη μελλοντική προστασία των επιφανειών από τυχόν νέο βανδαλισμό.

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι έχουν γίνει καθημερινότητα για την Αθήνα. Δεν πρόκειται, πλέον, για αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά για ένα οργανικό κομμάτι της στρατηγικής μας που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Αβραμίδης.

Πηγή: www.cnn.gr






Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τσάμπα ο κόπος και τα χρήματα.... Αν δεν τιμωρούνται παραδειγματικά οι βάνδαλοι, σύντομα η εικόνα θα είναι η ίδια.