Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το κράτος σαν… κοινός πορτοφολάς - Κλοπή των ασφαλισμένων με τα φάρμακα


Πόση είναι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη; Μην βιαστείτε να απαντήσετε «είναι 25%», γιατί θα κάνετε λάθος. Την ίδια απορία είχε και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστήριου που δικάζει τους Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη και ρώτησε τους Ανδρέα Λοβέρδο και Ανδρέα Ξανθό (πρώην υπουργούς Υγείας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα), αν για κάποιο χρονικό διάστημα η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά των φαρμάκων ξεπέρασε το 25%.

Και οι δύο απάντησαν αρνητικά, χωρίς να κοκκινίσουν από ντροπή για το ασύστολο ψέμα που είπαν. Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη είναι σημαντικά μεγαλύτερη του 25%. Πάνω σ’ αυτό το θέμα κάνουμε έρευνα που θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα. Σήμερα δίνουμε μια μικρή πρόγευση.

Αν απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε φαρμακείο και ρωτήσετε τον υπεύθυνο, αν εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη για 25% συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά των φαρμάκων, θα σας απαντήσει ότι δεν ισχύει, μετά την καθιέρωση της τιμής αναφοράς που διαφέρει από τη λιανική τιμή του φαρμάκου, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του ασφαλισμένου να εκτινάσσεται σε ποσοστά πολύ πάνω από το 25% (ανάλογα με τη διαφορά της λιανικής τιμής από την τιμή αναφοράς).

Μάλιστα, ο φαρμακοποιός θα σας πει πως δε γνωρίζει εκ των προτέρων σε τι ποσοστό διαμορφώνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά το μαθαίνει μόνο όταν εκτελεί τη συνταγή.

Ας δούμε μια πρόσφατη πραγματική συνταγή (έχουμε σβήσει τα προσωπικά δεδομένα ασθενούς, γιατρού και φαρμακοποιού):



Ο ασφαλισμένος αγόρασε δυο φάρμακα που του έγραψε ο γιατρός, των οποίων η τιμή αναφοράς είναι 19,02 ευρώ. Η λιανική τιμή τους, όμως, είναι 28,76 ευρώ. Ο ασφαλισμένος πληρώνει τη συμμετοχή 25% επί της τιμής αναφοράς, που είναι (19,02 Χ 25% =) 4,76 ευρώ, συν τη διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την τιμή αναφοράς, που είναι (28,76 – 19,02 =) 9,74 ευρώ.

Οπως με μεγάλα και έντονα γράμματα αναγράφεται στη συνταγή, ο ασφαλισμένος πληρώνει 15,50 ευρώ, ενώ το Ταμείο πληρώνει 13,26 ευρώ. Ο ασφαλισμένος πληρώνει περισσότερα από το Ταμείο! Για την ακρίβεια, ο ασφαλισμένος πλήρωσε το 53,9% της δαπάνης για τα φάρμακα που του έγραψε ο γιατρός και το Ταμείο πλήρωσε το 46,1%! (Ο ασφαλισμένος πληρώνει και 1 ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής).

Νομίζουμε ότι δε χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Μιλάμε για κανονική κλοπή. Το κράτος, σαν κοινός πορτοφολάς, αρπάζει λεφτά από την τσέπη των ασφαλισμένων, που αναγκάζονται να τα πληρώσουν, γιατί με την υγεία μας δεν παίζουμε.

Παραθέτουμε και μια πρόσφατη απόφαση για την πώληση των φαρμάκων, που αναφέρει ρητά (άρθρο 5): «Οταν επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, όπως έχει προκύψει από τον ως άνω υπολογισμό του άρθρου 4, τότε ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου» (η έμφαση δική μας).


FEK-2022-Tefxos B-03746-downloaded -07_12_2022


Πηγή: eksegersi.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια